JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Ap og de lange linjer»

Ap-leder Jonas Gahr Støre trakk opp en klar front til dagens regjering i sin landsmøtetale.

Ap-leder Jonas Gahr Støre trakk opp en klar front til dagens regjering i sin landsmøtetale.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Det var en offensiv, optimistisk og kampklar Ap-leder som talte til partiets landsmøte torsdag.

kjell.werner@anb.no

Jonas Gahr Støre trakk de lange linjene i politikken. Han gjorde det samtidig klart at høstens stortingsvalg i så måte kan bli et veiskille.

– Etter åtte år med høyrepolitikk må det nå bli vanlige folks tur, sa Ap-lederen og viste til at koronakrisen har gjort kampen mot forskjellene i Norge enda viktigere. Støre kritiserte privatiseringen, sentraliseringen og skattelettelsene til de rikeste som dagens regjering har stått for.

Støre tok utgangspunkt i partiprogrammet som nå ligger til behandling på landsmøtet, men han berørte ikke stridssakene. Verken rusreform, atomvåpen eller abort ble nevnt. Støre la derimot vekt på at partiet står samlet om det aller meste. Det interessant å merke seg at partiet har funnet sammen om en klimapolitikk som også tar hensyn til industriarbeidsplasser.

Støre har partiet i ryggen når han går inn for at staten må gå i kompaniskap med næringslivet for effektiv å redusere klimautslippene. Samtidig må omstillingen være rettferdig. Derfor er det fornuftig med halv pris på ferger slik at ikke pendlere må betale for at de forurensende fergene blir byttet ut med elferger.

På samme måte er det klokt å skjerme bensin og diesel mot noe av den planlagte økningen i CO2-avgiften, slik at folk som må bruke fossildrevet bil ikke blir straffet for det. Her ser Ap for seg en geografisk differensiering i starten. Det virker logisk inntil hele landet er forsynt med ladestasjoner. For å finansiere nye ladestasjoner vil Ap fjerne momsfritaket for dyre elbiler.

Støre framhevet også at Ap nå kommer med det største distriktspolitiske løftet siden 1970-tallet. Lokalsamfunn over hele landet skal sitte igjen med mer av verdiskapningen fra fisken, skogen, vindkraften, oljen og gassen. Ambulanse og politi skal komme når det haster, og Ap lover et mer desentralisert utdanningstilbud. Det gamle slagordet «By og land, hand i hand» bør fortsatt gjelde. Det er ingen motsetning mellom dette og det nye løftet om at det nå må bli vanlige folks tur.

For å se framover, må man lære av historien. Støre trakk de historiske linjene tilbake til både jappetid og finanskrise. Det var Ap som ryddet opp etter Høyre og jappefesten på 1980-tallet. Solidaritetsalternativet under Gro Harlem Brundtland og Yngve Hågensen fikk folk tilbake i jobb på 1990-tallet.

Det er på tide med et nytt solidaritetsalternativ. Det er å håpe at vi etter høstens valg får en rødgrønn regjering som kan samarbeide tett med fagbevegelsen om en liknende dugnad. Landet må gjenreises etter koronaen. Og så må det ryddes opp etter åtte år med Erna Solberg som statsminister.

Annonse
Annonse