Innstramninger i blant annet AAP ytelsene, med ønske om at det skal lønne seg å jobbe, har ført flere over på sosialhjelp i stedet, skriver SV-politikerne. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
Debatt
«Arbeidslinja er en trussel mot den norske modellen og arbeidstakerne»
Det er på tide skrote den snart 30 år gamle arbeidslinja med en gjenreisning av troen på enkeltindividet.
Vi vet at de fleste som har ramlet ut av arbeidslivet, ønsker å jobbe om de kan. Vi må gjenskape et arbeidsliv og et velferdssystem som bygger på denne grunnleggende forutsetningen. Vi må derfor styrke hjelpeapparatet slik at man får den hjelpen man trenger.
Arbeidslinja sånn vi kjenner den i dag, med sitt mantra om at «det skal lønne seg å jobbe», bygger på troen om at bare folk får sjansen, så vil de utnytte velferdsgodene vi har bygget opp. Arbeidslinja bygger videre på forutsetningen at vi må gjøre det så hardt som mulig å være uten jobb, sånn at flest mulig holder seg i arbeidslivet. Dette er en svært destruktiv tankegang.
Vi vet at med dårligere råd, får folk dårligere helse, og skyves stadig lengre ut fra arbeidslivet. Arbeidslinja slik den er praktisert i dag må derfor skrotes, den er en trussel for dagens velferdssamfunn.
Debatt: «Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
Arbeidslinja har ført til at hjelpen gradvis har blitt svekket sammen med respekten for dem som faller utenfor. Arbeidsavklaringen må tilbake til NAV og ut av anbudskarusellen slik at vi er sikret at de som trenger hjelp blir møtt av kompetente folk som kan faget sitt, og ikke bare blir skyfla gjennom papirmølla.
I løpet av de siste ti årene har arbeidsavklaringen etter føringsbrev fra regjeringen vært satt ut på anbud. Anbudsspøkelset har dermed også rammet arbeidsfolkene som er syke. Vi har de seneste årene hørt utallige historier om at arbeidsavklaringen ikke fungerer, folk kommer i karantene og mister inntektssikringen. Vi mener folks liv og helse ikke egner seg på anbud. Anbud betyr som hovedregel at billigste tilbyder får jobben. Når vi jobber med mennesker som har mistet tilknytningen til arbeidslivet kan man ikke forutse hvilke tiltak som virker for enkeltindividet. Avklaring er dermed ikke egnet for en anbudskonkurranse hvor ting må gå litt fortere, litt billigere, for at bedriften som vant anbudet skal tjene penger.
Vi må ikke glemme at når det strammes inn ett sted så tyter det som regel ut et annet sted. Det er dette vi så tydelig har sett de siste årene. Innstramninger i blant annet AAP ytelsene, med ønske om at det skal lønne seg å jobbe, har ført flere over på sosialhjelp i stedet. Vi må derfor skape en politikk som bøter på dette.
I disse dager anslås det at så mange som 45 000 ansatte i varehandelen på Østlandet er i ferd med å møte permitteringsspøkelset. Dette kommer i tillegg til alle de andre i utsatte bransjer, som reiseliv og hotell og restaurant. Mange av disse blir nå permittert for andre gang og går en usikker økonomi i møte. Det minste vi kan gjøre er å trygge dem ved å gi rettigheter til feriepenger på inntektssikringen. Det er ikke deres handlinger som har ført til inntektsnedgang, men regjeringens nødvendige smittevernspolitikk. Da må regjeringen også sørge for at bortfallet av inntekt blir så lite som mulig, og at forutsigbarheten i økonomien sikres, ellers vil vi se en enda større økning av økonomiske problemer hos vanlig arbeidsfolk.
Debatt: «Slutt å syte om hjemmekontor», skriver vekter Trond
Mens koronaviruset har herjet, har vi sett hvor viktig det er med gode sikkerhetsnett i samfunnet, som kan fange opp de som ramler utenfor. Uten gode velferdsordninger, hadde flere syke dratt på jobb. Og uten sikkerhetsnett i form av dagpenger, hadde det fort kunnet oppstå en kamp blant arbeidsfolk om å underby hverandre i lønn, i desperasjon etter arbeid og inntekt. Vi som samfunn hadde kommet dårligere ut av denne situasjonen, med mer smitte og grobunn for et mer useriøst arbeidsliv i fremtiden.
Vi vet fra før av at misbruk av for eksempel arbeidsutplassering fører til at mennesker på arbeidstrening blir skyfla fra tiltaksplass til tiltaksplass som gratis arbeidskraft uten noen gang å få tilbud om fast jobb. Folk som har fast jobb har blitt skviset ut av skiftene til fordel for folk i arbeidstrening. Slik kan det ikke være. Bedrifter som mottar arbeidstakere på arbeidsutplassering må derfor forplikte seg til å ansette når behovet er der. Har de ikke noe behov så er det greit med arbeidstrening under disse forutsetningene, men da må de på utplassering komme i tillegg for å lære, ikke erstatte faste ansatte. Vi kan ikke godta at faste ansatte mister jobbene sine og blir erstattet av korte tiltaksplasser.
Debatt: «Jeg håper renholdere heves opp fra lavtlønnsyrke etter denne pandemien», skriver Felicia
Gjenreisningen av troen på individet må gå sammen med et anstendig arbeidsliv, hvor man kan leve av lønna. Derfor må vi skrote arbeidslinja, og heller jobbe for et seriøst arbeidsliv hvor det er plass til flest mulig folk. Et anstendig samfunn bedømmes på hvordan man behandler de som faller utenfor, ikke de som sitter på toppen. Derfor er det på tide at vi nok en gang fører en arbeidslivspolitikk basert på tillit til folk, og særlig de som faller utenfor.
For skal vi få til mindre forskjeller, som gang på gang er trukket frem som det beste for alle, må de som er nederst i samfunnet løftes opp, ikke trykkes ned.
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning