JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Brenna bør brenne til med økt pensjonssparing

Tonje Brenna og Ap kan velge en sak med svært mange fordeler for arbeidstakere, mener Econa-sjefen.

Tonje Brenna og Ap kan velge en sak med svært mange fordeler for arbeidstakere, mener Econa-sjefen.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Arbeiderpartiets programkomite har valgt en god sak når den vil øke minste sparesats til pensjon.

Administrerende direktør i Econa (siviløkonomenes fagforbund)

Dagens minstesats på to prosent er å holde ansatte for narr og bygger opp om kortsiktighet i økonomiske planlegging. En gradvis opptrapping til fem prosent er derfor fornuftig.

De fleste ser for seg en pensjonisttilværelse på mer enn 10 år. Den lovpålagte minste sparesatsen på to prosent av inntekten lar deg beholde kjøpekraften i seks år som pensjonist.

Innsikt: Dette må du tjene hvis du vil gå av med pensjon som 62-åring

Med en økning av sparesatsen til 5 prosent vil levestandarden sannsynligvis opprettholdes til man dør. På grunn av rentes rente effekter spares halvparten av pensjonen opp de første 15 årene av en 40 år lang karriere. Derfor er det spesielt viktig for unge at lovens minstesats økes.

Fakta om OTP

Loven om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) sier at du som arbeidsgiver plikter å ha en pensjonsordning for dine ansatte.

Formålet er å sikre at ansatte får en viss pensjonsinntekt ved pensjonsalder, i tillegg til folketrygdens pensjon.

Satsen er i dag på to prosent.

Det er typisk lavlønte yrker og små og mellomstore bedrifter som har de dårligste pensjonsordningene.

Beste praksis finner vi ikke overraskende i finansbransjen. Der vet man hvor mye en må spare og hvordan rentes rente påvirker hva en får utbetalt den dagen man er pensjonist.

To prosent i pensjonssparing betyr rundt to år med full lønn som pensjonist. Dette kan du heldigvis smøre utover siden folketrygden gir en lavtlønt 58 prosent av inntekten i pensjon. Som pensjonist opprettholdes 80 prosent av inntekten i 16 år. Ønsker du å beholde omtrent samme inntekt klarer man det i 6 år.

Økt sparesats er først og fremst viktig for lavtlønte, men de virkelig store forskjellene i pensjonssparing er for de med høyest lønninger. Her kan forskjellen i sparing hvert år være 93.517 kroner.

Econa anbefaler at en med dårlig pensjonsordning minst bør ha 20.000 kroner mer i fast avtalt lønn for å kompensere for dårlig pensjonsordning. Skattemessige hensyn gjør at vi kunne anbefalt det dobbelte for å sikre seg en god økonomisk pensjonisttilværelse. Ubevisste unge risikerer altså å tro at arbeidsavtaler er bedre enn det de er.

Det er viktig at folk sparer nok til fremtiden. Folk flest er mer glad i forbruk i dag enn i morgen. Det betyr at man systematisk pådrar seg risiko for å ikke ha nok i morgen.

Debatt: Blå skatteresept gir en syk velferdsstat

For de med lavest inntekt er det ikke urimelig å tro at denne tilbøyeligheten er sterk og de har ofte også mindre å gå på før det blir virkelig trangt økonomisk. Noe tvangssparing er slik sett bra. Akkurat slik en tvangssparer gjennom feriepenger.

Økt pensjonssparing sørger også for at arbeidstakere får kapitalinntekt på arbeidskraft. Det forutsetter at man er lur og sparer i aksjer som har soleklart høyest avkastning.

Det tyngste motargumentet mot en økning i sparesats ligger i at det betyr økte kostnader for arbeidsgiver. På den annen side, arbeidsgivere med svak lønnsevne bør kanskje erstattes av mer produktive næringer?

Alt i alt, velger Arbeiderpartiet dette som en sak har det svært mange fordeler for arbeidstakere og samfunnet. Sannsynligvis gir det sosial utjevning, økt sparing og dermed også økt produktivitet i fremtiden.

Mye delt: Når Trond blir 70, mister han retten til sykepenger

Warning
Annonse

Flere saker

Annonse