To av fem årsverk brukes til å kjøre tomme busser. Og det er vi skattebetalere som finansierer dette, skriver Ørjan Takle.
Brian Cliff Olguin
Debatt
Bussjåfører kjører 80 runder rundt jorden uten en eneste passasjer
Vi har flere bussjåfører enn vi kanskje tror.
Det har lenge vært vanskelig å skaffe nok bussjåfører både i Norge og i Europe for øvrig. NHO anslo før pandemien at det er nødvendig å ansette tusen nye sjåfører i året for at vi skal ha nok. Da klarte de tre hundre.
Nå har en uavhengig rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet varslet en kommende katastrofal mangel på bussjåfører særlig i distriktene. Utkantkommuner kan bli nødt til å gjenåpne nedlagte skoler om ingen kan kjøre skolebussene.
Vi har i den senere tid sett helsides avisannonser der man søker pensjonister som kan kjøre buss. Det har avfødt en del humor blant annet på sosiale medier. Og isolert sett virker det ikke spesielt fremoverlent og gjennomtenkt. Men det er dessverre mer fornuftig enn vi setter pris på.
Les også: Uten pensjonistene står bussen. Svaret på problemet er enkelt, mener Jan-Erik
Sannheten er at man må ha en pensjon i bunn for å kunne leve av de deltidsstillingene og delte skiftene man tilbyr bussjåfører i distriktene.
Men kanskje har vi flere sjåfører enn vi tror?
I dag er det fylkeskommunene som har ansvaret for kollektivtrafikken og som bestiller busskjøring. De eier ikke en eneste buss selv. Og ingen av dem kjører buss selv. Likevel sitter de eneveldig i utformingen av kollektivtilbudet. De bestemmer rutetider, avgangstider, ankomsttider, hvor mange seter bussene skal ha, hvilke motor som skal brukes og alt annet helt ned til mønsteret i setetrekket.
Busselskapene konkurrerer om hvem som kan gjøre det fylkeskommunene har bestemt, billigst mulig. Da vi startet med anbudsutsetting av kollektivtrafikken, økte andel tomkjøring med 40 prosent. Det vil si den kjøringen som går med fra og til garasjen og mellom endeholdeplassene uten passasjerer.
Jeg kan ikke tallene fra hele landet. Og jeg tror ikke tallene fra min garasje kan overføres til andre avdelinger ukritisk. Men på min garasje kjører vi 600 meter alene for hver kilometer vi kjører med passasjerer.
Anbudet er på 5.4 millioner rutekilometer i året. Så da kjører vi altså ytterligere 3.2 millioner kilometer alene uten passasjerer. Det tilsvarer 80 runder rundt jorden langs ekvator hvert år uten passasjerer.
Dersom vi noe unøyaktig forutsetter at vi bruker like lang tid på alle kilometerne, så går knapt 100 årsverk på min avdeling med til tomkjøring uten passasjerer.
To av fem årsverk brukes til å kjøre tomme busser. Og det er vi skattebetalere som finansierer dette.
Det er ikke mulig å kjøre buss uten tomkjøring. Vi må nødvendigvis kjøre tomt fra garasjen og til startholdeplassen. Men med en litt mindre detaljert anbudsbestilling ville kanskje busselskapene selv kunne konkurrert om å redusere andel tomkjøring. Kanskje vi på vår garasje kunne kuttet 25–30 runder rundt jorden. Det vil gitt oss minst like mange ledige årsverk også. Kanskje selskapene i samarbeid med sjåførene kunne laget et tilbud som var minst like treffsikkert i forhold til passasjerenes behov?
Fylkeskommunene bør gi fra seg detaljstyringen av kollektivtrafikken til dem som drifter og kjører bussene. For det er jo de som har skoene på og vet hvor de trykker mest. Da kan det hende vi ikke ville mangle fullt så mange sjåfører. Det kan hende det til og med ville gjøre det enklere å rekruttere unge til yrket. Og ikke minst kunne det hende vi ville få flere passasjerkilometer for hver krone.
Skal vi være ærlige, og det synes jeg vi skal være, så er det en nesten umulig oppgave for en fylkesadministrasjon å detaljregulere en bussdrift de selv verken drifter eller kjører. I denne ligningen er det nok kanskje nødvendig å først endre andre tall og variabler enn antall sjåfører alene, for å få regnestykket til å gå opp.
Men da er det viktig at selskapene i anbudskonkurransen premieres for reduksjon i tomkjøring, delte skift, deltidsstillinger og antall busser. At de premieres for andel fagbrev, lav skadestatistikk, kollisjonssikring av blant annet førerplassen, miljøtiltak og lav turnover blant sjåførene. Det er sånne kvaliteter vi ønsker å se hos våre arbeidsgivere. Og det er sånt som kan være med å rekruttere nye sjåfører.
Aktuelt: Norge skriker etter bussjåfører, men nekter ukrainske flyktninger å sette seg bak rattet
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Alkohol på jobb: – Dette med rus er fortsatt tabubelagt
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.
peopleimages/colourbox
Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv
Debatt
Alf Ragnar Olsen
Full støtte til kampen for tariffavtale på Tesla i Sverige
– Jeg haltet og hadde smerter hver gang jeg kom til fysioterapeuten. De nye skoene har hjulpet veldig, sier Ramin Tirna.
Jan-Erik Østlie