Finansminister Jan Tore Sanner la forrige uke frem forslag til neste års statsbudsjett.
Stian Lysberg Solum / NTB
Statsbudsjettet 2021:
Derfor er dette et riktig statsbudsjett i krisetid, mener Høyres Heidi Nordby Lunde
Alt blir bra, sa finansminister Jan Tore Sanner i finanstalen. Han burde lagt til at mye vil likevel bli annerledes for mange. Og det hadde kanskje skjedd uansett, for vi har lenge visst at Norge må omstilles til en mer bærekraftig økonomisk og grønnere fremtid.
Siden mars i år har Norge og verden vært i unntakstilstand. I slutten av februar hadde vi historisk lav ledighet i Norge, og tilbakemeldingene fra bedrifter over hele landet var at det største hinderet for vekst var mangelen på kompetent arbeidskraft. Dette endra seg fullstendig etter 12. mars. På det meste var mer enn hver tiende person i arbeidsstyrken registrert som helt ledig hos Nav. Selv om nitti prosent av oss har vært i full jobb hele tiden, så har følgene av smittevernstiltakene vært dramatiske for mange. Og selv om de fleste er tilbake i jobb, er fortsatt mer enn 100.000 mennesker helt arbeidsledige i Norge og noen næringer er fortsatt satt mer eller mindre ut av spill.
Likevel oppfattes ikke statsbudsjettet som et krisebudsjett. Derfor ble mange overrasket over at regjeringen bruker mindre oljepenger enn antatt, og kommer tidligere tilbake til handlingsregelen. Men som flere sjeføkonomer påpeker, det gir rom til å øke pengebruken dersom utviklingen blir dårligere enn anslått. Pengebruken avpasses situasjonen, og regjeringens mål er å komme tilbake til normalen så raskt det lar seg gjøre for så mange som mulig. Det er jo det vi vil?
Dårlig ressursbruk er dårlig klimapolitikk
Men tilbake til normalen kan ikke være at alt skal bli som det var. Riktignok har koronakrisen forsterket behovet for endring, men mange av utfordringene er de samme som før. For selv om vi ønsker oss tilbake til normalen, så må vi omstille oss til en ny normal. For uavhengig av Covid-19, og uavhengig av klimakrisa, så har vi lenge visst at inntektene fra oljesektoren vil falle gjennom det neste tiåret, og at næringen ikke vil være like dominerende i norsk økonomi som i dag. Dette skjer samtidig med at vi får en aldrende befolkningen og utgiftene til pensjoner øker.
Det blir altså færre i arbeidsfør alder som skal bære kostnadene for flere utenfor arbeidslivet. Flere må jobbe mer og stå lenger i arbeid, og flere må inkluderes i arbeidslivet, dersom vi skal ha samme velferdsnivå som i dag. I tillegg må det grønne skiftet skape arbeidsplasser - over hele landet.
Kommentar: Det store pensjonsranet
Statsbudsjettet anslår at de samlede offentlige utgiftene i løpet av året vil tilsvare 66 prosent av hele økonomien på Norges fastland. Jeg mener at det grønne skiftet må bli en katalysator for bedre ressursbruk i offentlig sektor. Skal vi gjøre norsk økonomi og offentlig sektor mindre avhengig av oljepenger, og det må vi, så må vi trekke staten tilbake når vi kommer ut av krisa og organisere offentlige tjenester bedre enn vi gjør i dag. På samme måte som at vi har klart å frikoble klimautslipp fra økonomisk vekst, må økt kvalitet og innhold i offentlige tjenester frikobles fra økte kostnader. Dette må skje gjennom bedre organisering, innovasjon og nytenking i og utenfor offentlig sektor. Dårlig ressursbruk er dårlig klimapolitikk. Hver krone som ikke brukes effektivt, er som å brenne oljepenger.
Statsbudsjettet 2021: Det blir 34.000 kroner dyrere for Color Line å ha Thomas som ansatt
Forutsigbar kritikk fra Ap
På samme måte som at en god offentlig sektor er en forutsetning for både velferdsstaten og privat næringsliv, så er en velfungerende velferdsstat og velregulert markedsøkonomi gjensidig avhengig av hverandre. Det har vi ikke minst sett de siste månedene. Det er vekst i privat sektor som gir skattegrunnlaget for velferdsstaten. Da må balansen mellom offentlig pengebruk og privat næringsliv bli bedre enn den er i dag. Ikke bare for bærekraften i velferdsstaten, som tross alt finansieres av verdiskapingen i privat sektor. Men også fordi veksten i privat sektor skal komme arbeidstakerne til gode gjennom lønnsoppgjør.
Den første reaksjonen på statsbudsjettet fra opposisjonen var forutsigbart nok at Hadia Tajik kalte kuttet i formuesskatten på 1,75 milliarder en skandale. Til sammenlikning skal det brukes 2,7 milliarder kroner til fangst, transport og lagring av CO2, som kan legge grunnlaget for et nytt, norsk industrieventyr og skape nye arbeidsplasser. Jonas Gahr Støre kalte Høyre "besatt av formuesskatten". Høyre er i så fall mer besatt av norsk industri og grønne arbeidsplasser.
At norskeide bedriftseiere skal betale en særnorsk skatt som utenlandske eiere slipper er ikke bare konkurransevridende og urettferdig. Det svekker norsk eierskap på et tidspunkt der vi trenger å styrke det. Samtidig brukes over ti milliarder på arbeidsmarkedstiltak for å hjelpe folk tilbake til eller inn i arbeidslivet. I tillegg kan ikke budsjettet kalles annet enn ekspansivt, med satsinger på bygging av vei og jernbane, nye byggeprosjekter og ulike støtteordninger for å skape mer aktivitet i økonomien. Det satses på hydrogen og havbunnsmineraler skal kartlegges for å se på nye muligheter for utvinning.
Regjeringen kutter dagpengene for Nicholas (26): – Skal vi spise mindre for å kutte enda mer på utgiftene?
Trygghet fremfor endring
Alle sier at forandring fryder, men vi vet at selv utenom krisetider - så er søken etter trygghet ofte sterkere enn ønsket om endring. Derfor må vi være tydelig på at vi endrer for nettopp å bevare kvalitetene i velferdssamfunnet vårt, trygghet for jobb og hjem. Jeg mener dette er mulig uten dype kutt i velferdsgoder eller store skatteøkninger.
Skal vi få til nødvendige omstillinger så er vi også helt avhengig av et velfungerende trepartssamarbeid for å både sørge for oppslutning om endringene, men også dempe virkningene av dem. For alt blir ikke bra av seg selv og mye vil bli annerledes for mange. Men gjøres dette riktig så vil den nye normalen forhåpentligvis bli mer bærekraftig økonomisk og sosialt for oss alle. Det forutsetter at vi skaper mer og inkluderer flere, noe dette budsjettet legger et godt grunnlag for.
Overlege i smertemedisin: – På sitt verste gjør Nav folk sykere
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen