JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Historiene om tillitsvalgte som opplever hets og trusler fra arbeidsgivere kommer tettere og tettere, skriver Markus Hansen. (Arkivfoto)

Historiene om tillitsvalgte som opplever hets og trusler fra arbeidsgivere kommer tettere og tettere, skriver Markus Hansen. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Kronikk

«Fagbevegelsen må reise seg fra asken av pandemiens herjinger»

Vi ser stadig flere eksempler på fagforeningsknusing. Kombinert med passivitet i fagbevegelsen er det grunn til bekymring.
28.01.2021
13:18
01.02.2021 10:22
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Norge er kjent for å være et land med en sterk fagbevegelse. Vi er kjent for å ha et godt samarbeid mellom arbeidstakerne, arbeidsgiverne og staten – det såkalte trepartssamarbeidet. Dette har ført til gode tariffavtaler og god produktivitet i våre bedrifter. Organisasjonsgraden går likevel ned. Fler og fler ønsker å være «gratispassasjerer» og tenker at man forhandler best alene, fremfor kollektivt. Hvorfor det?

Svaret ligger blant annet i at vi har et skoleverk som fullstendig ignorerer viktigheten av fagforeninger, men det handler også om en pasifisert fagbevegelse. Passiv i form av å ikke bruke medlemmene ved å aktivisere dem. Våre tillitsvalgte har i stedet blitt mer opptatt av å skrive uenighetsprotokoller og unngå konfrontasjoner lokalt. Saker og problemer løses således på et høyere nivå, og på den måten blir man passivisert som klubb og fagforening. Samtidig som organisasjonsgraden stuper, øker angrepene på medlemmenes talspersoner. Dette er en uønsket utvikling som må snus før enda mer av de gode avtalene man har blir rasert av et NHO på offensiven. Når en bedrifts tillitsvalgt blir angrepet må samtlige medlemmer reagere – ikke bare det juridiske apparatet til LO!

Debatt: «Jeg håper renholdere heves opp fra lavtlønnsyrke etter denne pandemien», skriver Felicia

Hovedavtalen mellom LO og NHO gir tillitsvalgte et særlig vern mot sanksjoner fra arbeidsgiver, likevel blir angrepene på tillitsvalgte lite adressert av LO. NHO derimot, står ofte bak og støtter slike angrep. Det har blitt en kjent strategi fra kamporganisasjonen NHO å gå til angrep på tillitsvalgte for å skape ro i bedriftens rekker. Bedriften risikerer selvsagt omdømmetap, økonomiske tap og saksomkostninger i retten - men vil likevel vinne i det lange løp ved å skape en fryktkultur hvor bedriftsledelsen setter seg i respekt og får fjernet brysomme tillitsvalgte. «Ønsker du sparken også?»

Historiene om tillitsvalgte som opplever hets og trusler fra arbeidsgivere kommer tettere og tettere. Arbeidslivet er i endring, og man har en arbeidsgivermotpart som er på offensiven med en borgerlig regjering i ryggen. Det haster med en ny politikk, og et sterkere vern mot arbeidsgivere som bevisst motarbeider fagbevegelsen. Dette er en politisk utvikling vi må få satt en stopper for. Heldigvis er det valg til høsten, og i tillegg til å velge de riktige partiene, må fagbevegelsen ty til selvhjelp og tørre å ta kampen.

Debatt: «Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav

I Klassekampen i høst kunne vi lese om rumenske Adrian Dumitrescu som fikk sparken fordi han var en aktiv klubbleder som hadde organisert samtlige arbeidere og krevd tariffavtale. Mens han var på sommerferie med familien dukket plutselig oppsigelsen opp i mailboksen. LO har nå stevnet arbeidsgiveren for forholdet og saken kommer opp i retten i løpet av våren. Dumitrescu ble sagt opp fordi han var en aktiv tillitsvalgt. Historiene om tillitsvalgte som opplever ubehageligheter og trusler øker i omfang. Hvorfor går ikke LO knallhardt ut og sier at det blir generalstreik hvis én enkelt tillitsvalgt angripes? De tillitsvalgte er tross alt LOs viktigste ressurs og medlemsfordel – man kan ikke la dem havne i gapestokken!

Gjentatt til det kjedsommelige snakker LO på inn- og utpust om den norske modellen og hvor flott trepartssamarbeidet er, men hvor mye hjelper det våre tillitsvalgte? NHO oppfører seg som en reell kamporganisasjon og vokser i styrke. De fører kampen mot arbeidsfolk for å styrke arbeidsgivernes makt over arbeidstakere – dét er deres ideologiske mål. I min bransje fører også NHO kamp mot våre tillitsvalgte og Heismontørenes Fagforening, ved å aktivt støtte strategien med å gå etter tillitsvalgte. Dette er dessverre ikke nytt. Nevnt nedenfor er et lite knippe av fagforeningsknusingen som har blitt belyst i media de siste årene:

I 2013 ble tidligere klubbleder på Coop, Morten Aasen, forsøkt presset ut av bedriften, etter å ha jobbet der i over 18 år. Etter at Aasen trakk seg som klubbleder i desember 2011, mener han at han har blitt forfulgt og trakassert av deler av ledelsen. Han forteller at han ble forsøkt degradert og satt ned i lønn. I juni 2012 ble han sykmeldt, med depresjon og angst, på grunn av forholdene på arbeidsplassen. Aasen vant i retten til slutt, men avsluttet arbeidsforholdet i Coop.

I 2016 kunne vi lese om Evry-tillitsvalgt John Christian Hanssen som ble forsøkt sparket som heltidstillitsvalgt etter 33 år i bedriften. Tillitsvalgtjobben på heltid hadde ført til at han ikke selv hadde fått oppdatert egen faglig kompetanse, slik at den var blitt utdatert, ifølge bedriften. Dermed havnet også Hanssen selv etter hvert i faresonen som overtallig i bedriften, til tross for at 3000 ansatte hadde lavere ansiennitet. «Går du inn og gjør en seriøs jobb som tillitsvalgt er det ikke mulig å opprettholde faglig kompetanse i samme grad som de som står i linjen. Da må dette vektlegges når man foretar utvelgelse ved nedbemanning,» sa leder Esben Smistad i IKT Bransjens Fagforening.

I 2017 så vi et grovt angrep på fagbevegelsen med Sekkingstad/Norse Production-konflikten. Etter at de polske arbeiderne hadde organisert seg, og streiket seg fram til tariffavtale, valgte arbeidsgiveren etter kort tid å slå selskapet konkurs. Samme uke startet aktøren opp igjen driften, men kun med uorganiserte arbeidere. Det ble etter rettsak gitt medhold i at det er ulovlig å diskriminere fagorganiserte ved ansettelser, og tilkjente de 45 polske arbeiderne om lag 30 millioner kroner i erstatning. I tillegg måtte Sund Laks og Sund Laksepakkeri betale over 2,1 millioner kroner i saksomkostninger. Men før bedriftens ankebehandling skulle gå for lagmannsretten, ble også dette selskapet slått konkurs til arbeidernes og LOs store frustrasjon. Eierne av dette fagforeningsfiendtlige firmaet er også kjent for å gi valgkampstøtte til Høyre.

Kronikk: «Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte», skriver Jonas Bals

Sakene fortsetter, og med noen raske søk på nett om fagforeningsknusing så finner man mye – særlig i varehandelen, med grove eksempler fra blant annet Elkjøp og XXL.

I november 2020 mottok lederen av montørklubben til heismontørene, Alexander Jordnes, avskjed på dagen etter uroligheter i heisbedriften Schindler. Dette var den andre oppsigelsen av en klubbleder i selskapet på én måned. Den første var klubblederen til mellomlederne. «Vi har verken forsøkt, eller har noe ønske om, å kneble de tillitsvalgte i Schindler,» sa direktøren i selskapet den gang. NHO uttalte at de støttet bedriften i å avskjedige den tillitsvalgte for brudd på bestemmelser i Hovedavtalen.

Fagbevegelsen må gå tilbake til 1935, da aksjonsretten ble begrenset til å kun gjelde ved tariffoppgjør, og Hovedavtalen ble opprettet. Målet var at arbeidstakerne skulle få en reell innflytelse på sin egen arbeidshverdag – dette er nå i ferd med å glippe. Skal fagbevegelsens tillitsvalgte fortsette å bli redusert til et saksbehandlingsorgan, og følgelig ta imot angrep etter angrep fra NHO, kan vi se langt etter nye og flinke tillitsvalgte.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.01.2021
13:18
01.02.2021 10:22Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

NTB/Tormod Ytrehus

Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

Knut Viggen

Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv