Kommentar:
«Frihet for de flinkeste»
Kunnskapsminister Guri Melby (V) ønsker friere skolevalg for elever på videregående skoletrinn.
Statsministerens kontor
Regjeringen innfører friere skolevalg ved videregående skoler i hele landet.
kjell.werner@anb.no
Det innebærer at fylkene ikke lenger kan praktisere elevinntak etter prinsippet som gir elevene kortest mulig reisevei. Regjeringen trosser den kraftige motstanden og innfører en slik sentralstyring.
I dag kan fylkene selv bestemme om de ønsker såkalt fritt skolevalg eller om nærhet til skolen skal vektlegges ved inntak av elever. Det frie skolevalget innebærer at karakterer legges til grunn, mens bosted avgjør når nærskoleprinsippet brukes. Men nå vil altså regjeringen og Frp frata fylkene dagens valgfrihet. Elevenes valgfrihet teller mer for de borgerlige partiene.
Økt valgfrihet for elevene høres umiddelbart ut som en god idé. Problemet er at dette bare gir reell valgfrihet for elevene med gode karakterer. Resultatet av en slik politikk blir en utvikling der vi får et større skille mellom A- og B-skoler. Flinke elever vil i stor grad velge skoler med hovedvekt av ressurssterke elever, mens svake skoler dermed blir enda svakere. Utgiftene til skoleskyss vil også måtte øke dersom flere elever må reise lengre enn det som er tilfellet i dag.
Et annet poeng er at det borgerlige flertallet på Stortinget har sørget for å dele landet inn i nye fylkeskommuner med vidt forskjellige størrelser. Kjempestore Viken strekker seg fra Halden til Hardangervidda. Andre fylker har unngått sammenslåing med nabofylker. Behovene er slik sett forskjellige. Derfor bør fylkeskommunene ha stor frihet til å velge ulike modeller.
Den nye inntaksmodellen skal ifølge kunnskapsminister Guri Melby (V) utarbeides i tett dialog med fylkeskommunene og kommunenes interesseorganisasjon KS. Det blir lettere sagt enn gjort. De fleste fylkene har nemlig basert seg på nærskoleprinsippet. Og KS-leder Bjørn Arild Gram (Sp) sier at det er uaktuelt for KS å stille seg bak den nye modellen som regjeringen skisserer.
Dermed må regjeringen i realiteten gjøre denne jobben selv. Ap-leder Jonas Gahr Støre lover å reversere regjeringens nye modell dersom han blir statsminister etter neste valg. Derfor er det urovekkende og useriøst av Erna Solberg & co å presse gjennom et nytt system rett foran et stortingsvalg som det er stor sannsynlighet for at hun kommer til å tape. Fylkeskommunene risikerer å måtte snu helt om på sine systemer for elevinntak to ganger. Fram og tilbake er dobbelt så langt.
Det eneste positive med forslaget til fritt skolevalg er at det vil føre til debatt om spørsmålet i valgkampen. De fleste som uttalte seg da det i vår var høring om saken ga forslaget strykkarakter. Det gjaldt elevenes og lærernes organisasjoner så vel som LO og NHO. Her har den politiske venstresiden gode kort på hånda.