Debatt
Jo, Tonje Brenna, det er behov for tiltak mot bestridelser av sykemeldinger
Flere arbeidsgivere nekter å godkjenne sykmeldinger, men Tonje Brenna skylder på manglende statistikk.
Jan-Erik Østlie
Flere avdelinger i Fellesforbundet opplever en krevende situasjon. Nå ber vi arbeidsministeren faktisk gjøre noe.
Etter spørsmål i Stortinget fra Mimir Kristjansson til arbeidsminister Tonje Brenna, kommer det frem nye tall på hvor mange sykemeldinger som bestrides av arbeidsgivere.
Nav svarer departementet at det ikke finnes lett tilgjengelig statistikk på dette, men ut fra det de kommer frem til ser vi en økning i antallet bestridelser. I FriFagbevegelse 3. oktober blir Brenna bedt uttale seg om disse tallene.
Der beroliger hun med at «antall bestridelser er på et svært lavt nivå sett opp mot det totale antallet sykmeldinger, selv om det har vært en liten vekst i antallet», og at det derfor ikke er behov for særskilte tiltak knyttet til bestridelser av sykmelding.
Undertegnede fagforeninger stiller seg undrende til det vi oppfatter som klasseblindhet fra arbeidsministeren.
Slik vi ser det er det en tydelig økning i bestridelser vi får henvendelser om, ofte begrunnet i det vi mener er ren grunnleggende mistillit til arbeidstaker.
Vi kan fortelle mange historier om medlemmer som får sine sykemeldinger bestridt uten at det nødvendigvis ligger noe annet enn ugrunnet mistro til grunn. Vi har til og med historier hvor HR-avdelinger gir beskjed om at de bestrider «bare på prinsipp».
Dette mener vi at vitner om et klassedelt arbeidsliv hvor vanlige arbeidsfolk ilegges urent mel i posen bare i kraft av å inneha typiske arbeiderklasseyrker, og ei arbeidsgiverside som opptrer mer aktivistisk enn før.
I FriFagbevegelse har det den siste tiden vært satt søkelys på arbeidsgivernes bruk av dette – egentlig ganske kraftfulle – virkemiddelet og lesningen er ikke lystig.
Vi har fått høre om ME-syke Olav Jensen som gikk ni måneder uten inntekt, om Joséphine som var i sterke smerter og trengte operasjon, og om Emilie med endometriose som gikk nesten to år uten sykepenger.
Vi har hørt om konserntillitsvalgte i både Thon og Strawberry, som både har opplevd det selv om har hjulpet flere medlemmer med bestridte sykemeldinger, og vi har hørt om ansatte i hotell og restaurant som føler de må sende bilder av seg selv for å bevise at de er syke.
Disse sakene viser at arbeidsgiverne ikke alltid bruker dette virkemiddelet like ansvarlig, da er det også kritisk at konsekvensene er så store for de som rammes av disse bestridelsene.
Saksbehandlingstiden på en bestridt sykemelding kan være opp mot 12 måneder og siden det ikke gis tilstrekkelig informasjon til de som får sykemeldingene sine bestridt er det også mange som ikke vet at de kan kreve sykepengene forskuttert for de første 16 dagene (arbeidsgiverperioden).
Etter de første 16 dagene og fram til saken er avgjort har arbeidstaker ingen inntektssikring og er henvist til å søke sosialstønad. Det er altså mange som går som Olav Jensen, i mange måneder uten penger.
Vi som står bak dette innlegget mener, i motsetning til Tonje Brenna, at det er behov for tiltak. Kanskje ikke i hele arbeidslivet, men i visse bransjer og industrier.
For at vi skal komme til bunns i dette erkjenner vi at det er behov for et klarere bilde og ber derfor arbeidsministeren om å instruere Nav å føre statistikk over bestridelser, registrert etter bransjekategorier, hvor mange som påklages og hvor mange klager som får medhold eller avslag.
Dette mener vi vil være verktøyet vi trenger for å få den informasjonen vi trenger for å kunne sette inn tiltak.
En åpenbar urettferdighet i arbeidslivet er at mens en ansatt kan miste retten til egenmeldinger på bakgrunn av egen opptreden, kan ikke arbeidsgivere miste retten til å bestride sykemeldinger.
I tillegg er de undertegnede kritisk til mangelen på informasjon til de som får sin sykemelding bestridt. Vanligvis får ikke de som får sykemeldingen sin bestridt noe mer informasjon enn at den er bestridt.
De lurer da på hva de skal gjøre videre og hvordan de skal gjøre det. Mange ender bare i en ordkrig med sine arbeidsgivere og gir opp.
Derfor mener vi at gode hastetiltak vil være å registrere bedre statistikk på området, samt sørge for at det utarbeides maler om rettighetene til de som får sine sykemeldinger bestridt, som Nav plikter å sende ut når bestridelsen skjer.
Nå ber vi arbeidsminister Tonje Brenna om å igangsette disse tiltakene snarest.
Signert:
Eirik Svensson, avd 11 Vestnorsk Transportarbeiderforening
Jorge Dahl, avd 747 Unionen Fagforening
Rune Rafdal, avd 118
Harald Braathen, avd 600 Bygningsarbeidernes Fagforening
Børge Ånesen, avd 250 Hotell og Restaurant Trondheim
Merethe Solberg, avd 10 Hotell og Restaurant Oslo
Kjell Arve Aspaas, avd 16 Midtnorsk Transportarbeiderforening
Oskar Lindøe, avd 1
Arild Håvik, avd 25
Pål Aronsen, avd 4 Oslo Transportarbeiderforening
Djevat Hisenaj, avd 255 Hordaland Hotell og restaurant