Kommentar:
«Krisetiltakene må forlenges»
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid krever at krisetiltak blir forlenget til over neste sommer.
Jan Erik Østlie
Regjeringen bør lytte til LOs og NHOs krav om større forutsigbarhet, skriver Kjell Werner.
kjell.werner@anb.no
Korona-pandemien vil vare langt inn i neste år, og ettervirkningene vil gi krise en god stund framover. Både LO og NHO krever derfor at de viktigste krisetiltakene blir forlenget til over sommeren 2021. Det gjelder både kompensasjonen for næringslivet og ordningen for permittering av ansatte.
– Krisen er ikke over, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid. NHOs medlemsundersøkelse viser riktignok at det samlet sett går litt bedre, men de hardest rammede selskapene gjør det dårligere. Ekstra ille er det for reiseliv, uteliv og transportsektoren. Andelen bedrifter med størst omsetningssvikt har økt siden august.
Hver femte småbedrift vurderer risikoen for konkurs som reell. Det meldes om fallende fall i ordretilgangen og lavere ordrereserver. Krisen er ikke over 1. mars 2021. Derfor krever NHO at kompensasjonsordningen videreføres så lenge smittetiltakene hindrer normal forretningsdrift. Både NHO og LO krever at permitteringsordningen forlenges.
I april ble det innført en midlertidig ordning som gjør det mulig å kombinere dagpenger med utdanning. Regjeringen skal ha ros for at denne ordningen nå blir permanent. Det kan bidra til å få permitterte og ledige over i nytt arbeid. Andre nye tiltak må også settes inn for å unngå at ledigheten biter seg fast på et høyt nivå.
Det er nå 195.000 arbeidsledige, permitterte og arbeidssøkende her til lands. Ledigheten har riktignok blitt halvert siden toppen i april, men den er fortsatt høy i norsk i norsk sammenheng. Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg opp siden i vår, men gjeninnhentingen bremses av økt smitte og dermed strengere smittevern. Samtidig er vaksinen rett rundt hjørnet, og det gir håp om lysere tider.
Norges Bank har klokelig valgt å holde styringsrenta undret på null prosent. Lave renter vil dermed bidra til å bringe produksjon og sysselsetting raskere tilbake til mer normale høyder. Sentralbanksjef Øystein Olsen signaliserer at styringsrenta vil ligge på dagens nivå ett år fram i tid. Vi må imidlertid belage oss på at renta gradvis blir hevet fra første halvår 2022.
Regjeringen bør lytte til LOs og NHOs krav om større forutsigbarhet for framtidig hjelp til både bedrifter og arbeidstakere. Kompensasjonsordningen bør både bli forlenget og justert slik at den kan stimulere til økt aktivitet. Opplegget for lønnstilskudd bør i så måte markedsføres bedre, for dette er et godt virkemiddel.
Videre bør permitteringsordningen utvides slik at de som ble satt midlertidig på porten allerede i mars ikke faller mellom to stoler når rammen på 52 uker passeres. Mange er inne i en langspurt hvor det lyser arbeid i enden av tunnelen. Da vil det være uklokt å måtte bryte rett før målstreken.