JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Pensjonen skal gi deg et godt liv»

MINDRE Å RUTTE MED: Norske pensjonister må i dag klare seg med en alderspensjon på mellom 45 og 66 prosent av lønna, ifølge Nav.

MINDRE Å RUTTE MED: Norske pensjonister må i dag klare seg med en alderspensjon på mellom 45 og 66 prosent av lønna, ifølge Nav.

WWW.JABEDIT.COM TEGNING: BÅRD SKARRA

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Folketrygden skulle sikre en pensjon som tilsvarte rundt 66 prosent av lønna. Mange er ikke i nærheten av det nivået i dag.

sym@lomedia.no

Svensk LO krever nå en pensjon som utgjør minst 72 prosent av lønna. Norske pensjonister må i dag klare seg med en alderspensjon på mellom 45 og 66 prosent, ifølge Nav.

Det er godt under det nivået Mercer CFA Institute mener er tilfredsstillende. I deres siste Global Pension Index slår de fast at nivået etter skatt bør være minst 70 prosent av inntekten. Vi snakker da om arbeidstakere med en gjennomsnittslønn.

Da Folketrygden ble innført i 1967, var den langsiktige målsettingen at vi alle skulle være sikret en pensjon som tilsvarte rundt 66 prosent av lønna. Selv når vi regner med bidraget fra tjenestepensjoner, er det mange som ikke kommer i nærheten av det nivået.

I privat sektor er det vanlig at arbeidsfolk må ta til takke med at arbeidsgiver betaler inn to prosent av lønna gjennom den obligatoriske tjenestepensjonsordningen.

Ifølge Pensjonistforbundet utgjør det en pensjonssparing på 10.000 kroner i året hvis du har en inntekt på 500.000 kroner. Det er verdt å merke seg at det regnstykket inkluderer Støre-regjeringens nye vedtak om pensjon fra første krone.

Lest denne? Da svenskene harryhandlet i Norge

Bak tallene er virkeligheten tøff for mange mennesker som lever på trygd eller en dårlig alderspensjon. De sosiale skillene forsterkes av et system som belønner mennesker med god helse og straffer mennesker som ikke makter å jobbe fram til normal pensjonsalder.

Selv om du har arbeidet hardt i 40 år hjelper det ikke hvis du må gi deg noen år før målstreken. Da mister du fort 25 prosent av den framtidige inntekten din. Mange mennesker som i to år har stått på for fellesskapet under pandemien, kan oppleve at takken på sikt blir en dårligere økonomi fordi de ikke lenger har helse til å fullføre yrkeslivet.

LO-kongressen må løfte pensjon som et politisk tema i kommende valg, slik svensk LO nå gjør. Folketrygden må styrkes, og ambisjonen bør være minst like ambisiøse som i 1967.

Like viktig er det å sikre økonomien til de mange hundre tusen menneskene som ikke har et langt arbeidsliv bak seg.

Alle «vil gjøre noe» med de voksende forskjellene i samfunnet. Det kan bare skje med radikale grep. Forhåpentligvis kan LO-kongressen i ettertid framstå som et vendepunkt i kampen mot forskjells-Norge. 

Kommentar: «Gi de lavtlønte bonus og skattekutt»

Avtalefestet pensjon: Elsa mistet AFP-millionen med tre ukers margin. Nå vil hun advare andre

Annonse
Annonse