JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

Senk terskelen til boligmarkedet

Norges Bank foreslår å senke kravet til egenkapital fra 15 til 10 prosent.

Norges Bank foreslår å senke kravet til egenkapital fra 15 til 10 prosent.

Brian Cliff Olguin

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Boliglån er nå tema for regjeringen. Tiden er inne for å slakke litt på det rigide regelverket.

kjell.werner@anb.no

Det kan bli lettere å få boliglån, dersom regjeringen velger å høre på rådene fra Norges Bank og LO.

Forskriften som regulerer bankenes muligheter til å gi boliglån er nemlig tema for finansministeren, for denne forskriften går ut på dato ved årsskiftet.

Hovedspørsmålet er hvor stor egenkapital man må ha får å få lån til kjøp av bolig.

Den gjeldende forskriften sier at en boligkjøper må stille med 15 prosent egenkapital. Norges Bank mener at regjeringen bør vurdere å senke kravet til 10 prosent.

«Utlånsforskriften har store sosiale skjevheter i seg fordi den avgrenser hvem som får tilgang til boligmarkedet, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO til FriFagbevegelse. Han mener at boligmarkedet nå er forbeholdt dem med «foreldrebank».

Finanstilsynet vil derimot holde fast på kravet om 15 prosent egenkapital og viser til at gjeldsbelastningen for norske husholdninger er svært høy. Eiendom Norge, som er bransjeforeningen for eiendomsmeglerne, vil fjerne hele forskriften.

Kronikk: I dag fungerer skattesystemet for bolig som omvendt Robin Hood-politikk

Det er gode grunner til å etterlyse en mer offensiv boligpolitikk, men det er en annen sak. Nå er det en forskrift som er tema.

Formålet med utlånsforskriften er å forhindre at bankene låner ut så mye penger at det oppstår finansielle ubalanser i norsk økonomi.

Lenge var vi bortskjemt med unormalt lave renter, og under pandemien satte Norges Bank ned styringsrenta til null. Men så skjøt prisstigningen fart, og Norges Bank måtte sette opp renta for å presse prisene ned igjen.

Det ser ut til at vi har nådd rentetoppen, men den varslede rentenedgangen lar vente på seg. Mest sannsynlig vi det første rentekuttet komme i mars neste år. Ekspertene spår ytterligere to-tre rentekutt i løpet av 2025.

Kronikk: Dagens boligpolitikk er verken god for dem innenfor eller utenfor boligmarkedet

Både bankene og politikerne har lært av bankkrisen tidlig på 1990-tallet og finanskrisen i 2008.

Vi har nå solide banker som er gode til å vurdere egen risiko. Samtidig er det behov for et overordnet regelverk som holder bankene i øra, slik at landet står godt rustet til å møte eventuelle nye kriser og økonomiske tilbakeslag.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har fått sprikende råd. Nå må regjeringen finne det rette balansepunktet. Å droppe hele forskriften vil være hasardiøst. Jeg mener at tiden er inne for å slakke litt på det rigide regelverket.

Det virker for fornuftig å følge rådet fra Norges Bank og senke kravet til egenkapital fra 15 til 10 prosent. Dette vil bidra til å senke terskelen inn i boligmarkedet.

Debatt: Boligmarkedet er helt ute å kjøre. Kan løsningen være å bruke Husbanken som Lånekassen?

Warning
Annonse
Annonse