JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Forkortet søvnlengde, for eksempel etter nattarbeid, senker terskelen for hva som oppleves smertefullt, skriver Dagfinn Matre.

Forkortet søvnlengde, for eksempel etter nattarbeid, senker terskelen for hva som oppleves smertefullt, skriver Dagfinn Matre.

Tri Nguyen Dinh

Skift, turnus og helse:

«Skiftarbeidere er mer utsatt for muskel- og skjelettplager»

En ny forskningsstudie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt tyder på at skiftarbeid øker risikoen for kroniske muskelskjelettsmerter. En betennelsesreaksjon i kroppen kan være en av årsakene.
28.01.2022
09:46
16.02.2022 13:52
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Muskelskjelettplager konkurrerer med psykiske lidelser om å være den største årsaken til uførhet i verden, ifølge Global Burden of Disease-studien. Korsryggsmerter er på topp, men også hodepine er en svært vanlig årsak til uførhet. Liknende tall finner vi i Norge.

Om lag 4 av 10 arbeidstakere har vært plaget av ryggsmerter den siste måneden. Enda flere har vært plaget av nakke/skulder-smerter. Totalt oppgir 68 prosent at de har hatt en eller annen form for muskelskjelettsmerte i løpet av den siste måneden.

Tallene er fra 2019 og er hentet fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU), som innsamles av Statistisk sentralbyrå (SSB) hvert tredje år og presenteres av Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø (NOA) ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Muskelskjelettplager koster flesk. Ifølge en rapport fra Menon Economics koster det hele 255 milliarder per år i uføretrygd, sykemeldinger og utgifter til behandling. Til tross for den enorme pengebruken, opplever nesten halvparten at behandlingen de får ikke er god nok. 

Kroppen og arbeidslivet: Her er helseplagene vi får av jobben

Vel så viktig som behandling er forebygging. Arbeidsmiljøet påvirker arbeidstakerens helse. Arbeidsmiljøet er forskjellig fra arbeidsplass til arbeidsplass og krever ulike tilnærminger. Både mekaniske og psykososiale forhold på arbeidsplassen kan påvirke risikoen for å utvikle muskelskjelettsmerter. For eksempel tunge løft, jobbing med overkroppen foroverbøyd, samt høye jobbkrav og lav sosial støtte. Mindre kjent er det kanskje at arbeidstidsordningen er av betydning. 

Den nye studien fra STAMI bygger på data fra HUNT, en stor befolkningsbasert helseundersøkelse som omfatter helseopplysninger og biologisk materiale fra innbyggere i Trøndelag, hvor til sammen 240.000 trøndere har deltatt siden første datainnsamling i 1984. I løpet 2017-2019 ble den fjerde HUNT-datainnsamlingen gjennomført. Blant cirka 23.000 respondenter oppga om lag halvparten at de hadde hatt muskelskjelettplager i minst tre sammenhengende måneder det siste året. Blant skiftarbeiderne var det 51 prosent som rapporterte om muskelskjelettplager, mens blant de som jobbet alminnelig dagtid var det 48 prosent. Forskjellen er ikke veldig stor, men den er såkalt statistisk signifikant, noe som rett og slett betyr at den ikke er tilfeldig. 

Så kan man spørre hvorfor skiftarbeid skulle ha en sammenheng med muskelskjelettsmerter? En mulig forklaring er søvn.

Mange skift- og nattarbeidere opplever at arbeidstidsordningen påvirker søvnen. Erfaringene kan være redusert søvnlengde, problemer med innsovning, flere oppvåkninger etter innsovning eller at man våkner tidligere enn planlagt uten å få sove igjen.

Hvis søvnforstyrrelsene også fører til at man fungerer dårligere på dagtid, kalles de gjerne insomni. Tidligere studier, både fra HUNT og andre miljøer, viser at på lang sikt øker insomni og mangel på søvn risikoen for å utvikle muskelskjelettsykdommer forbundet med smerte, som fibromyalgi, artrose, leddgikt og hodepine.

Også på kort sikt ser søvn ut til å ha en sammenheng med smerte, viser tidligere studier fra blant annet STAMI. Forkortet søvnlengde, for eksempel etter nattarbeid, senker terskelen for hva som oppleves smertefullt. Studier viser også at gjentatte netter med lite søvn kan føre til økt kroppslig ubehag.

Ubekvem arbeidstid: Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

En betennelsesreaksjon i kroppen er en mulig biologisk mekanisme som kan forklare hvorfor skift- og nattarbeid, insomni og forkortet søvn kan øke risikoen for muskelskjelettsmerter.

De fleste har gjennom livet fått målt CRP (C-reactive protein) i en blodprøve hos legen. Målet med den nye studien var å kartlegge både om de som oppgir å jobbe skiftarbeid, i større grad rapporter om muskelskjelettplager, samt å kartlegge om de har et høyere CRP-nivå. Deretter undersøkte vi forskere om det var støtte for å kunne si at sammenhengen mellom skiftarbeid og muskelskjelettplager gikk via CRP.

Resultatene viste at både skiftarbeid og CRP hadde en sammenheng med muskelskjelettplager og med antall smertefulle områder som for eksempel nakke, bryst og korsrygg.

Resultatene viste også at skiftarbeiderne hadde høyere CRP-nivå. En svak betennelsesreaksjon kan derfor være en biologisk mekanisme som kobler skiftarbeid til kroniske muskelskjelettplager.

En tidligere STAMI-studie antyder at jo flere år man har vært skiftarbeider, jo høyere CRP-nivå har man. Disse sammenhengene må imidlertid undersøkes nærmere i flere studier. 

Hvilken betydning har disse funnene for arbeidslivet? Først og fremst at arbeidstidsordning, spesielt skift- og antakelig nattarbeid, er en mulig risikofaktor for kroniske muskelskjelettplager.

I planlegging av arbeidstidsordninger og når dispensasjoner fra arbeidsmiljøloven skal vurderes, bør det derfor tas med i betraktning at skift- og nattarbeid muligens bidrar til de enorme økonomiske og personlige kostnadene ved kroniske muskelskjelettsmerter.

Kan vi, ved å sette inn de riktige virkemidlene under planlegging av arbeidet, redusere kostnadene med selv kun 1-2 prosent, så snakker vi 2,5-5 milliarder i sparte kostnader for det norske samfunnet. I tillegg kommer økt livskvalitet for de det gjelder. 

Avslutningsvis er det også på sin plass å påpeke at sekkebetegnelsene «skiftarbeid», «turnus» og «nattarbeid» egentlig er veldig lite presise. Når man skal planlegge arbeidstidsordninger blir man litt, men ikke så veldig mye, klokere av studier som finner at skiftarbeid kan øke risikoen for muskelskjelettplager. Problemet er at begrepet skiftarbeid eller nattarbeid sier lite om den faktiske belastningen.

I HUNT, som i de fleste andre spørreundersøkelser, er det opp til arbeidstakeren selv å definere begrepet skiftarbeid. Variasjonen i faktisk arbeidstidsordning mellom respondentene vil derfor være stor. 

Løsningen er å samle inn data om den faktiske arbeidstiden, noe STAMI gjør ved nå å opprette Nasjonalt arbeidstidsregister (A-TID). Med A-TID vil vi få et bedre data- og kunnskapsgrunnlag om samspillet mellom arbeidstidsordninger og helse og sikkerhet blant arbeidstakere i Norge. Virksomheten kan sammenlikne egne arbeidstidsordninger med bransjedata og nasjonale data over tid, samt få bedre kunnskap om alternative arbeidstidsordninger tilpasset deres behov og ansattes helse. De ansatte får bedre kunnskap om de beste arbeidstidsordninger med tanke på forebygging av sykdom og skade, samt råd om hvordan deres arbeidstidsordning kan redusere risikoen for sykefravær. 

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.01.2022
09:46
16.02.2022 13:52



Mest lest

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år

Hanna Skotheim

Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Linn Cathrin Olsen / NTB

Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

Brian Cliff Olguin

14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum

Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Egil Brandsøy/ Industri Energi

Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

Brian Cliff Olguin

Forvirret av pensjon? Her er en oversikt

Debatt

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen