JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Forkortet søvnlengde, for eksempel etter nattarbeid, senker terskelen for hva som oppleves smertefullt, skriver Dagfinn Matre.

Forkortet søvnlengde, for eksempel etter nattarbeid, senker terskelen for hva som oppleves smertefullt, skriver Dagfinn Matre.

Tri Nguyen Dinh

Skift, turnus og helse:

«Skiftarbeidere er mer utsatt for muskel- og skjelettplager»

En ny forskningsstudie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt tyder på at skiftarbeid øker risikoen for kroniske muskelskjelettsmerter. En betennelsesreaksjon i kroppen kan være en av årsakene.
28.01.2022
09:46
16.02.2022 13:52
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Muskelskjelettplager konkurrerer med psykiske lidelser om å være den største årsaken til uførhet i verden, ifølge Global Burden of Disease-studien. Korsryggsmerter er på topp, men også hodepine er en svært vanlig årsak til uførhet. Liknende tall finner vi i Norge.

Om lag 4 av 10 arbeidstakere har vært plaget av ryggsmerter den siste måneden. Enda flere har vært plaget av nakke/skulder-smerter. Totalt oppgir 68 prosent at de har hatt en eller annen form for muskelskjelettsmerte i løpet av den siste måneden.

Tallene er fra 2019 og er hentet fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU), som innsamles av Statistisk sentralbyrå (SSB) hvert tredje år og presenteres av Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø (NOA) ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Muskelskjelettplager koster flesk. Ifølge en rapport fra Menon Economics koster det hele 255 milliarder per år i uføretrygd, sykemeldinger og utgifter til behandling. Til tross for den enorme pengebruken, opplever nesten halvparten at behandlingen de får ikke er god nok. 

Kroppen og arbeidslivet: Her er helseplagene vi får av jobben

Vel så viktig som behandling er forebygging. Arbeidsmiljøet påvirker arbeidstakerens helse. Arbeidsmiljøet er forskjellig fra arbeidsplass til arbeidsplass og krever ulike tilnærminger. Både mekaniske og psykososiale forhold på arbeidsplassen kan påvirke risikoen for å utvikle muskelskjelettsmerter. For eksempel tunge løft, jobbing med overkroppen foroverbøyd, samt høye jobbkrav og lav sosial støtte. Mindre kjent er det kanskje at arbeidstidsordningen er av betydning. 

Den nye studien fra STAMI bygger på data fra HUNT, en stor befolkningsbasert helseundersøkelse som omfatter helseopplysninger og biologisk materiale fra innbyggere i Trøndelag, hvor til sammen 240.000 trøndere har deltatt siden første datainnsamling i 1984. I løpet 2017-2019 ble den fjerde HUNT-datainnsamlingen gjennomført. Blant cirka 23.000 respondenter oppga om lag halvparten at de hadde hatt muskelskjelettplager i minst tre sammenhengende måneder det siste året. Blant skiftarbeiderne var det 51 prosent som rapporterte om muskelskjelettplager, mens blant de som jobbet alminnelig dagtid var det 48 prosent. Forskjellen er ikke veldig stor, men den er såkalt statistisk signifikant, noe som rett og slett betyr at den ikke er tilfeldig. 

Så kan man spørre hvorfor skiftarbeid skulle ha en sammenheng med muskelskjelettsmerter? En mulig forklaring er søvn.

Mange skift- og nattarbeidere opplever at arbeidstidsordningen påvirker søvnen. Erfaringene kan være redusert søvnlengde, problemer med innsovning, flere oppvåkninger etter innsovning eller at man våkner tidligere enn planlagt uten å få sove igjen.

Hvis søvnforstyrrelsene også fører til at man fungerer dårligere på dagtid, kalles de gjerne insomni. Tidligere studier, både fra HUNT og andre miljøer, viser at på lang sikt øker insomni og mangel på søvn risikoen for å utvikle muskelskjelettsykdommer forbundet med smerte, som fibromyalgi, artrose, leddgikt og hodepine.

Også på kort sikt ser søvn ut til å ha en sammenheng med smerte, viser tidligere studier fra blant annet STAMI. Forkortet søvnlengde, for eksempel etter nattarbeid, senker terskelen for hva som oppleves smertefullt. Studier viser også at gjentatte netter med lite søvn kan føre til økt kroppslig ubehag.

Ubekvem arbeidstid: Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

En betennelsesreaksjon i kroppen er en mulig biologisk mekanisme som kan forklare hvorfor skift- og nattarbeid, insomni og forkortet søvn kan øke risikoen for muskelskjelettsmerter.

De fleste har gjennom livet fått målt CRP (C-reactive protein) i en blodprøve hos legen. Målet med den nye studien var å kartlegge både om de som oppgir å jobbe skiftarbeid, i større grad rapporter om muskelskjelettplager, samt å kartlegge om de har et høyere CRP-nivå. Deretter undersøkte vi forskere om det var støtte for å kunne si at sammenhengen mellom skiftarbeid og muskelskjelettplager gikk via CRP.

Resultatene viste at både skiftarbeid og CRP hadde en sammenheng med muskelskjelettplager og med antall smertefulle områder som for eksempel nakke, bryst og korsrygg.

Resultatene viste også at skiftarbeiderne hadde høyere CRP-nivå. En svak betennelsesreaksjon kan derfor være en biologisk mekanisme som kobler skiftarbeid til kroniske muskelskjelettplager.

En tidligere STAMI-studie antyder at jo flere år man har vært skiftarbeider, jo høyere CRP-nivå har man. Disse sammenhengene må imidlertid undersøkes nærmere i flere studier. 

Hvilken betydning har disse funnene for arbeidslivet? Først og fremst at arbeidstidsordning, spesielt skift- og antakelig nattarbeid, er en mulig risikofaktor for kroniske muskelskjelettplager.

I planlegging av arbeidstidsordninger og når dispensasjoner fra arbeidsmiljøloven skal vurderes, bør det derfor tas med i betraktning at skift- og nattarbeid muligens bidrar til de enorme økonomiske og personlige kostnadene ved kroniske muskelskjelettsmerter.

Kan vi, ved å sette inn de riktige virkemidlene under planlegging av arbeidet, redusere kostnadene med selv kun 1-2 prosent, så snakker vi 2,5-5 milliarder i sparte kostnader for det norske samfunnet. I tillegg kommer økt livskvalitet for de det gjelder. 

Avslutningsvis er det også på sin plass å påpeke at sekkebetegnelsene «skiftarbeid», «turnus» og «nattarbeid» egentlig er veldig lite presise. Når man skal planlegge arbeidstidsordninger blir man litt, men ikke så veldig mye, klokere av studier som finner at skiftarbeid kan øke risikoen for muskelskjelettplager. Problemet er at begrepet skiftarbeid eller nattarbeid sier lite om den faktiske belastningen.

I HUNT, som i de fleste andre spørreundersøkelser, er det opp til arbeidstakeren selv å definere begrepet skiftarbeid. Variasjonen i faktisk arbeidstidsordning mellom respondentene vil derfor være stor. 

Løsningen er å samle inn data om den faktiske arbeidstiden, noe STAMI gjør ved nå å opprette Nasjonalt arbeidstidsregister (A-TID). Med A-TID vil vi få et bedre data- og kunnskapsgrunnlag om samspillet mellom arbeidstidsordninger og helse og sikkerhet blant arbeidstakere i Norge. Virksomheten kan sammenlikne egne arbeidstidsordninger med bransjedata og nasjonale data over tid, samt få bedre kunnskap om alternative arbeidstidsordninger tilpasset deres behov og ansattes helse. De ansatte får bedre kunnskap om de beste arbeidstidsordninger med tanke på forebygging av sykdom og skade, samt råd om hvordan deres arbeidstidsordning kan redusere risikoen for sykefravær. 

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.01.2022
09:46
16.02.2022 13:52Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Colourbox

NRK kan gå i svart fra midnatt

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

Petter Pettersen

Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Det her er en «once in a lifetime»-mulighet

Hva skjer når et lønnsoppgjør går til tvungen lønnsnemd?

Hva skjer når et lønnsoppgjør går til tvungen lønnsnemd?

FriFagbevegelse/NTB

«Tvungen lønnsnemnd» har reddet ferien for mange, men hva er det?