Kommentar
Støre har løftet seg selv og Arbeiderpartiet
Jonas Gahr Støre leder nå en regjering som er enda mer i mindretall på Stortinget.
Jan-Erik Østlie
Det som en gang var ørnen blant partiene, har igjen fått luft under vingene.
kjell.werner@anb.no
På under ei uke har det skjedd mye mer enn normalt i norsk politikk.
Torsdag gikk Senterpartiet ut av Ap/Sp-regjeringen. Fredag varslet statsminister Jonas Gahr Støre fast strømpris på 40 øre. Tirsdag denne uka fikk landet en ren Ap-regjering. Kronen på verket ble Jens Stoltenberg som ny finansminister.
Onsdag var statsministeren på plass i Stortinget for å legge fram regjeringens viktigste prioriteringer og oppgaver. Det var en oppløftet stemning i Ap-leiren.
Og Stoltenberg ble spesielt varmt tatt imot, både av sine egne og opposisjonspolitikerne som rakk å hilse på ham.
«Dette er en regjering som ser framover, ikke bakover», sa Støre.
Budskapet må tolkes på to måter: Regjeringer vinner sjelden valg på å repetere det som er gjort. Det avgjørende for velgere flest er hva partiene lover å gjøre.
Når statsministeren nå velger å se framover, signaliserer han også at Arbeiderpartiet legger det tette samarbeidet med Senterpartiet bak seg.
Ap er nærmest fri som fuglen. Nå skal det merkes at Arbeiderpartiet tar ansvar i en tid med usikkerhet hjemme og stor uforutsigbarhet ute i verden.
Statsministeren sier at Ap skal være gjenkjennelig og moderne. Begge deler, altså. Støre skisserte ti gjenkjennelige saksområder som vil bli prioritert.
Med slagordet «Alle skal med» lover han å bekjempe forskjeller, sikre gode velferdstjenester, kutte utslipp og skape jobber. Slagordet «By og land» ble også brukt.
Statsministeren varsler blant annet en helsetjeneste med sammenheng i tjenestene uavhengig av om det er staten, kommunene eller private aktører som tilbyr helsehjelpen.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier imidlertid at han frykter mer sentraliserte tjenester. Her ligger det en mulig konflikt mellom Ap og Sp.
Jonas Gahr Støre leder nå en regjering som er enda mer i mindretall på Stortinget. Vi er dessuten inne i et valgår. Alle partiene ønsker derfor å markere seg ekstra på sine hjertesaker. Slik sett er Ap-regjeringen kringsatt av fiender.
Samtidig er regjeringen avhengig av venner for å få gjennom politikken. Støre får virkelig bruk for sine diplomatiske evner, godt sekundert av sosialøkonomen Jens Stoltenberg.
Utfordringen ligger i å finne kompromisser som ikke utvanner politikken for mye.
Kommentar: I skyggen av Jens Stoltenberg
Støre har virkelig løftet seg selv og partiet på den siste uka. De kritiske røstene internt har forstummet.
Om det allerede før jul var en plan om å styre mot et brudd med Sp, vet bare de færreste Ap-strategene. Men resultatet er uansett at det som en gang var ørnen blant partiene igjen har fått vind under vingene.
Støres tre grep gir positiv uttelling. Ap flyr plutselig høyere på meningsmålingene. Og etter Jens Stoltenbergs comeback har stemningen blitt helt euforisk.
Ap-regjeringen har fått et en solid vitamininnsprøytning. Pen innpakning er vel og bra, men fram mot valget er det innholdet i politikken som gjelder.
Kommentar: Det er et sykdomstegn at Støre bruker Stoltenberg som trekkplaster