JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsforhandlinger

– Dyrepleiere fortjener en lønn på linje med andre som er høyskoleutdannet

Tirsdag starter forhandlingene for ansatte på dyreklinikker og dyresykehus.
Antall kjæledyr har økt voldsomt. For å holde på ansatte ved dyreklinikker og dyresykehus må lønnen opp, mener forhandlingsleder Ingunn R. Jacobsen. (Illustrasjonsfoto)

Antall kjæledyr har økt voldsomt. For å holde på ansatte ved dyreklinikker og dyresykehus må lønnen opp, mener forhandlingsleder Ingunn R. Jacobsen. (Illustrasjonsfoto)

Kathrine Geard

per.flakstad@fagbladet.no

– Lønna altfor lav, og målet vårt er å heve den mest mulig, sier Fagforbundets forhandlingsleder Ingunn R. Jacobsen.

– Utdanningen er like lang som for eksempel for sykepleiere, men lønnsforskjellen mellom de to yrkesgruppen er stor. Det er vi nødt til å gjøre noe med, sier Fagforbundets forhandlingsleder Ingunn R. Jacobsen.

Bachelorgrad og autorisasjon

Dyrepleiere og klinikkassistenter har i utgangspunktet en bachelorgrad etter tre års høyskoleutdanning.

I tillegg har mange etterutdanning innenfor anestesi, smertelindring, tannpleie og rehabilitering. Dyrepleier er også en beskyttet tittel som krever autorisasjon.

Likevel ligger yrket lang ned på lønnsstatistikken, med en snittlønn på 39 640 kroner i måneden.

Antall kjæledyr har økt voldsomt i Norge i løpet av noen år. Ifølge Jacobsen var det rundt 270.000 hunder og katter i Norge i 2006, mens antallet i dag er rundt 890.000.

Les også: Dyrepleierne lå på bunn i lønn: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss

– Har ikke fått sin del av verdiskapingen

– Omsetningen i bransjen har doblet seg i løpet av ikke altfor mange år, men våre medlemmer blant dyrepleierne og klinikkassistentene har ikke fått sin del av denne verdiskapingen, sier Jacobsen.

Ved de to siste oppgjørene har medlemmene stemt ned forhandlingsresultatet i uravstemningene:

– Det bør være et signal til arbeidsgiverne om at forventningen om et anstendig resultat er høye hos våre medlemmer, sier Jacobsen.

Gjennomtrekk

På grunn av det store antall dyr trenger bransjen folk og dermed stabil rekruttering. Ifølge Jacobsen er det også stor gjennomtrekk av ansatte i dyreklinikkene og dyresykehusene fordi mange slutter bare kort tid etter endt utdanning.

– Vi mener denne gjennomtrekken har mye med lønns- og arbeidsforhold å gjøre. Derfor vil det være i alles interesse å gjøre noe med lønna, sier Ingunn R. Jacobsen.

Fagforbundet forhandler med NHO Mat, og fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning er ved midnatt, natt til torsdag. Dersom partene ikke blir enige, vil oppgjøret gå videre til mekling senere.

Les også: Viktoria, Vidar og Tina er alle lavtlønte. Men ingen av dem får lavlønnstillegg

Warning
Annonse
Annonse