JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsesekretær ble knivstukket på jobb: Tillitsvalgte etterlyser sikkerhetstiltakene

I fjor angrep en kvinne to ansatte ved en helsestasjon med kniv og barberblad. To måneder etter mangler fortsatt sikkerhetstiltakene de ansatte vil ha.
SAMLOKALISERT: Barnevernet og helsestasjon er samlokalisert på Saupstad, sør i Trondheim. Her ble to ansatte angrepet på jobb i november i fjor.

SAMLOKALISERT: Barnevernet og helsestasjon er samlokalisert på Saupstad, sør i Trondheim. Her ble to ansatte angrepet på jobb i november i fjor.

Berit Baumberger

berit.baumberger@fagbladet.no

I november 2023 ble helsestasjonen på Saupstad sør i Trondheim angrepet. Den siktede kvinnen er den samme som noen måneder i forveien tente på et Nav-bygg et annet sted i byen.

Fortsatt er det litt unntakstilstand på Saupstad: Fagbladets journalist slipper ikke forbi vekteren før vi har oppgitt hvilken avtale vi har.

– Vekteren er et midlertidig tiltak som vi setter stor pris på. Men vi er ikke fornøyde med annen oppfølging, sier Annabel Dalhus Gåsterud, plasstillitsvalgt ved Barne- og familietjenesten på Heimdal.

Etterlyser tiltak

Sammen med klubbleder Anne Mjøsund tar hun opp sikkerheten. Minst to ting etterlyser de: Et alarmsystem for ansatte i nødssituasjoner og et eget rom ved inngangen med glassluke.

– Man kan ikke unngå alle angrep, men vi ser for oss at mer kan avverges slik. Vi etterlyser også en fungerende beredskapsplan, sier Gåsterud.

Nav på Falkenborg, det andre stedet som ble angrepet av samme person, har innført begge tiltakene som etterlyses her. Mjøsund er opprørt over at ikke mer har skjedd:

– På en bygningsplass hadde man aldri sagt til arbeiderne: «Beklager, vi har ikke råd til hjelm.» Sikkerheten må på plass. Ansvaret ligger på enhetsleder og kommunaldirektør, men til syvende og sist hos politikerne, sier Mjøsund.

Barnevernet – og mange andre etater – har sprengt budsjettene i Trondheim. Blodrøde tall lyser lang vei.

SKUFFET: Barnevernspedagog Annabel Dalhus Gåsterud er plasstillitsvalgt ved Barne- og familietjenesten på Heimdal. Hun og klubbleder for oppvekst og utdanning Anne Mjøsund i Fagforbundet er skuffet over at ikke mer har skjedd med å ivareta sikkerheten til de ansatte.

SKUFFET: Barnevernspedagog Annabel Dalhus Gåsterud er plasstillitsvalgt ved Barne- og familietjenesten på Heimdal. Hun og klubbleder for oppvekst og utdanning Anne Mjøsund i Fagforbundet er skuffet over at ikke mer har skjedd med å ivareta sikkerheten til de ansatte.

Berit Baumberger

Jobber med saken

Enhetsleder Thomas Berge Mjølhus sier de jobber med å vurdere hvilke tiltak som skal settes inn.

– Vekteren blir der inntil vi får sikkerheten på plass. De som er i utsatte posisjoner, skal få alarmer – etter planen allerede i februar-mars, sier han.

– Vi er ydmyke på at vi kan forbedre og utvikle oss, og vi ønsker bedre dialog direkte med tillitsvalgte.

– Vil det bli en glassluke ved inngangen?

– Når helsestasjon er samlokalisert med barnevern, gir det forhøya risiko. Så vi vil ha en form for adgangskontroll: enten glassluke, QR-kode eller andre metoder. Dette tar noe tid, og vi må balansere ulike hensyn: Vi ønsker også en åpen og varm tjeneste, sier Mjølhus.

– Ved 18 av 20 helsestasjoner i Norge sitter ansatte åpent og tilgjengelig, tilføyer han.

– For unyansert

Mjølhus mener de har en fungerende beredskapsplan.

– Ansatte har tilgang til den, men om de er kjent med den, er alltid et spørsmål. Dette må vi jobbe med, sier han.

– Tillitsvalgte antyder at manglende tiltak handler om kommuneøkonomi?

– Det blir for unyansert, men jeg skjønner jo problemstillinga når kommunen har et stort merforbruk og krevende økonomi. Kommuneledelsen har gitt oss klarsignal til å sette i gang med sikkerhetstiltak, så vi har penger til for eksempel alarmene, sier han.

– Det var en alvorlig hendelse her også i 2022, og så knivangrepet i fjor. Hva ble gjort for å bedre sikkerheten etter det første angrepet?

– Det ble satt ned en arbeidsgruppe på barnevern for å gjøre ansatte kjent med rutiner, sier enhetslederen.

Berit Baumberger

– Skal være trygt

Ordfører Kent Ranum (H) svarer i en e-post at det er satt av ekstra ressurser her.

– Det skal være trygt å jobbe i Trondheim, og tilbakemeldingene fra administrasjonen er at mer permanente tiltak blir satt i verk i februar og mars. Dersom de tillitsvalgte og de ansatte fortsatt mener at sikkerheten ikke er tilstrekkelig, håper jeg de gir tydelig beskjed, skriver Ranum. 

Går opp og ned

Fagbladet har vært i kontakt med den ene av de to fornærmede i saken, som er helsesekretær og medlem i Fagforbundet.

– Jeg ble knivstukket i begge lårene, og det går veldig opp og ned hvordan jeg har det. Men jeg føler meg godt ivaretatt av arbeidsgiver, forteller hun.

Hun ønsker å være anonym, men hun er glad for at pressen skriver om angrepet og at det kommer fram hvor alvorlig situasjonen var.

Kolbjørn Lium, den siktede kvinnens advokat, sier hun nekter straffskyld.

Han vil ikke kommentere på skadene hans klient skal ha forvoldt eller på spørsmålet om tilregnelighet. Kvinnen er varetektsfengslet fram til 15. februar.

– Da vil hun begjære seg løslatt, sier Lium til Fagbladet.

Warning
Annonse
Annonse