JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private barnehager

Kanadisk selskap har eierandel i over 300 norske barnehagebygg

«Forutsigbare, inflasjonssikrede kontantstrømmer under veldig lange kontrakter» lokker internasjonale investorer til å satse penger på å eie norske barnehagebygg.
UTENLANDSEID: Bekkeberget barnehage på Gjerdrum er ett av over 300 barnehagebygg som det kanadiske investeringsfondet Brookfield nå eier 49 prosent av. Resten eies av det svenske eiendomsselskapet SBB.

UTENLANDSEID: Bekkeberget barnehage på Gjerdrum er ett av over 300 barnehagebygg som det kanadiske investeringsfondet Brookfield nå eier 49 prosent av. Resten eies av det svenske eiendomsselskapet SBB.

Werner Juvik

ida.wangberg@fagbladet.no

Det kanadiske infrastrukturfondet Brookfield Supercore Infrastructure Partners har nå en eierandel på 49 prosent i over 300 norske barnehagebygg.

Brookfield er en av verdens største investorer innen infrastruktur.

Det svenske eiendomsselskapet SBB har de siste årene kjøpt norske barnehagebygg fra eierne av Læringsverkstedet og FUS-barnehagene for nesten ni milliarder kroner.

SBB eier også barnehagebygg som leies ut til barnehager i kjedene Norlandia og Espira.

BUNDET I 35 ÅR: Læringsverkstedet Vestskrenten barnehage i Oslo er blant barnehagebyggene som eierne av Læringsverkstedet solgte til SBB i 2020. Samtidig ble det inngått en avtale om at barnehagen skal leie lokalene i 35 år.

BUNDET I 35 ÅR: Læringsverkstedet Vestskrenten barnehage i Oslo er blant barnehagebyggene som eierne av Læringsverkstedet solgte til SBB i 2020. Samtidig ble det inngått en avtale om at barnehagen skal leie lokalene i 35 år.

Leif Martin Kirknes

Selges for milliarder

I november 2022 skilte SBB ut disse byggene og andre nordiske undervisningsbygg, hovedsakelig i Sverige, i selskapet EduCo.

Deretter solgte SBB 49 prosent av dette selskapet til Brookfield Supercore Infrastructure Partners, som EjendomsWatch og Estate Nyheter har skrevet om tidligere.

Alle SBBs undervisningsbygg ble solgt fra SBB til det nyopprettede selskapet EduCo for 43,7 milliarder svenske kroner.

Andelen på 49 prosent ble så solgt til Brookfield for 9,2 milliarder svenske kroner med tilleggskjøpspriser på opptil 1,2 milliarder svenske kroner.

Brookfield uttalte i en pressemelding at dette var en unik mulighet til å investere i en ettertraktet sektor med «forutsigbare, inflasjonssikrede kontantstrømmer under veldig lange kontrakter».

Lønnsoppgjør: Opptil 18.700 kroner mer i lønn for ansatte i private barnehager

Håver inn på utleie

Da SBB kjøpte barnehageeiendommene fra Læringsverkstedet- og Trygge Barnehager-eierne, inngikk de samtidig langsiktige avtaler om leie av byggene.

Avtalene innebar at barnehagene har forpliktet seg til å betale til sammen over 500 millioner kroner i husleie hvert år.

SBB har slitt med høy gjeld, økte renter og fallende eiendomspriser i Sverige, og solgte andelen i selskapet EduCo for å redusere gjelden.

Skattelister: Hege vil ha innsyn i kva eigarane av kommersiell barnehage faktisk har tent

Rødt: – Vi mister kontrollen

Det kanadiske storoppkjøpet i norske barnehagebygg får Rødt-politiker Hege Bae Nyholt til å reagere kraftig.

Hun mener det er åpenbare utfordringer med at byggene kjøpes opp av investorer, ikke minst når eierstrukturen er såpass komplisert som tilfellet er med Brookfield.

– Når barnehagebyggene blir videresolgt til et oppkjøpsfond, er ikke disse selskapene opptatt av å utvikle barnehager. De er mer opptatt av inntjening og ser på barnehagene som investeringsobjekt. Vi mister kontrollen over infrastrukturen i barnehagesektoren, og det er et problem når en mister oversikten over hvem som eier norske barnehager.

– Vil de som jobber i barnehage merke en forskjell om det er en kommune som eier byggene eller et oppkjøpsfond?

– Det er et stort potensial for at det kan merkes en forskjell, om det er en kommune eller selskap som eier. Flere av barnehagene som blir solgt til utenlandske oppkjøpsfond har leieavtaler der det er barnehagene selv som er ansvarlige for vedlikehold.

– Hva vil dere i Rødt gjøre med dette?

– Vi vil forfølge saken videre og har planer som vi vil komme tilbake til senere. Vi har en klar forventning om at regjeringen er opptatt av dette. Dette er fellesskapets midler. Vår klare forventning er at fellesskapets midler blir investert i framtida og til å utvikle og drive gode barnehager.

Aktuelt: NHO med pensjons-nei i private barnehager: Fare for ny streik

Annonse
Annonse