JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Når de statlige satsene ikke justeres til dagens situasjon, genererer det så mye ekstra jobb og arbeidsbelastning på oss i Nav, sier Karoline.

– Når de statlige satsene ikke justeres til dagens situasjon, genererer det så mye ekstra jobb og arbeidsbelastning på oss i Nav, sier Karoline.

FO

Nav

Karoline følger opp unge som ikke har nok penger. Hun skulle ønske de kontaktet Nav tidligere

– Det er vondt å se at unge mennesker kommer så skjevt ut tidlig i livet.27.12.2022
06:00
10.01.2023 14:55

anne@lomedia.no

Karoline Bruun Rønningsveen er Nav-veileder i Søndre Land. Hun og to kollegaer følger opp unge under 30 år.

De er enten arbeidssøkere, på arbeidsmarkedstiltak, sykemeldte eller får arbeidsavklaringspenger.

Denne høsten har flere unge enn før hatt behov for supplerende sosialhjelp utover ytelsene de får.

Antallet er tredoblet i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor.

– Det skyldes først og fremst at de statlige ytelsene ikke strekker til. Folk ber om hjelp til drivstoff og strømregninger. Vi er en distriktskommune der en del pendler til arbeidsmarkedstiltak og jobb. De merker særlig de økte drivstoffprisene, sier Bruun Rønningsveen.

En del unge folk har en deltidsjobb som de ikke klarer å leve av, mens andre går på tiltakspenger som utgjør 255 kroner dagen, forklarer hun.

– Satsene bør heves

De statlige ytelsene som tiltakspenger og arbeidsavklaringspenger er for mange ikke nok til å leve av og bør heves, mener hun.

– Økonomisk sosialhjelp er ikke ment å være en ytelse over tid, men flere blir gående på dette i flere måneder fordi de andre ytelsene ikke strekker til. Vi ser også at flere som tidligere ikke hadde behov, nå trenger hjelp, sier hun.

Hvis dette blir en situasjon som vedvarer, bør de veiledende satsene for sosialhjelp også økes, mener hun.

Veldig mye arbeidstid på kontoret går nå med til å behandle søknader og gjøre vedtak.

– Når de statlige satsene ikke justeres til dagens situasjon, genererer det så mye ekstra jobb og arbeidsbelastning på oss i Nav.

Det blir for mange mennesker et lappeteppe av ulike ytelser for at økonomien skal gå opp. Det er veldig mye vedtaksproduksjon, ifølge Bruun Rønningsveen.

– Tid og ressurser i Nav kunne vært brukt på en bedre måte hvis folk fikk ytelser som strakk til, hevder hun.

Les også: Snart øker trygdene. Se hele lista her

Kommer for sent

Hun sier at de også merker etterdønninger etter pandemien.

– Det er flere unge som ble permittert under korona. De fikk mindre å leve for og tok opp forbrukslån. Noen er ikke kommet tilbake i jobb og sliter med gjeld. Har man ikke nok inntekt får man ikke betjent lånet. Allerede i vår begynte vi å merke dette, sier hun.

Hun skulle ønske folk oppsøkte Nav i tide, før økonomien blir akterutseilt. Da er det så mye å ordne opp i.

– Nav betaler ikke gjeld og bøter, men hvis folk kommer i tide, kan vi veilede på hva slags ytelser det er mulig å søke på og se på muligheter for supplerende sosialhjelp, sier hun.

– Hva tar unge folk opp kredittlån for?

– Det varierer mye. Noen ser seg nødt til å bruke kredittkort på mat og klær, andre har kanskje tatt opp lån på en bil som er ødelagt. Så har de ikke lenger bilen, men gjelda. Det er uflaks.

Det er mange ulike årsaker til at man får økonomiske utfordringer, påpeker hun. Prisøkningen gjør at enda flere enn før sliter med å få endene til å møtes.

– Blir du preget av dette i jobben?

– Ja, det er klart. Det er vondt å se unge mennesker komme så skjevt ut tidlig i livet.

Nav-veilederen sier at hun følger med på sosiale medier. I ulike facebookgrupper i distriktet ser hun at folk ber om mat og klær.

– Jeg tenker at de skulle kommet til Nav, og det bekymrer meg at de ikke kommer til oss.

Les også: Nav-sjefen om priskrisa: – Vi ønsker virkelig å hjelpe

Folk kvier seg

Hun erfarer at folk kvier seg for å kontakte Nav.

– Første gang jeg møter dem skjønner jeg at de har gruet seg veldig. Vi prøver å være gode i møte med dem som har det vanskelig. Vi informerer om hvordan vi jobber og hva vi kan bidra med, sier hun.

Hun mener fordelen med at man kan søke sosialhjelp digitalt er at folk ikke trenger å møte fysisk på Nav-kontoret.

– Samtidig er det jo grupper som ikke makter den måten å søke på, sier hun.

– Mener du det bør bli enklere å få innvilget økonomisk sosialhjelp?

– Det brukes varierende med tid på å innhente dokumentasjon, og vi stiller spørsmål. Det er jobben vår. Klart det er belastende for folk. Men det er også en viktig del av å kartlegge og finne ut hvordan vi kan hjelpe folk videre, sier hun.

Les også: FO-lederen krever økonomisk sosialhjelp som er til å leve av. Nå svarer arbeidsministeren

Mange flere saker

Finn Erik Lystad, Nav-leder i Søndre Land.

Finn Erik Lystad, Nav-leder i Søndre Land.

Privat

Nav-leder i Søndre Land, Finn Erik Lystad, bekrefter at det var langt flere saker om økonomisk sosialhjelp i oktober i år, sammenlignet med samme måned i fjor.

Det gjelder hele befolkningsgruppen, ikke bare de unge. Antallet klienter var 29 i oktober i fjor mot 50 i år.

Noen søker om hjelp i en kort periode, til for eksempel en strømregning, mens andre har behov for hjelp over lengre tid.

At antallet unge som mottar sosialhjelp har økt mener han kan skyldes økte priser på matvarer, strøm og drivstoff.

Les også: Prisene stiger mer enn lønna: – Vi har ikke råd til noe ekstra, sier Åse og Hans Erik

Barn i lavinntektsfamilier

I søknadsbunken ser de noen flere med forsørgeransvar, men ikke veldig mange. Akkurat det bekymrer ham. Statistikk fra barnefattigdom.no tilsier at 124 barn i kommunen lever i husholdninger med vedvarende lavinntekt siste år etter lavinntektsgrenser (2020).

– Jeg er bekymret for alle som ikke henvender seg til Nav. Antallet barn i kommunen som lever i en lavinntektsfamilie er langt flere enn personer med forsørgeransvar som får økonomisk sosialhjelp. Så jeg tenker at det er noen vi ikke treffer og at noen velger å klare seg selv.

– Hva kan være grunnen?

– Det kan ha med at folk opplever at det tungt å be Nav om hjelp. Men vi håper muligheten for å søke digitalt gjør det er enklere, at folk kan levere søknad på nett uten å komme hit og være engstelige for å møte kjente i et lite samfunn. Så er det nok også en del fordommer mot Nav. Folk tror kanskje man må selge unna eiendeler for å få hjelp.

– Må man det?

– Ikke i utgangspunktet. De som søker hjelp har behov for hjelp nå. I noen tilfeller har søker penger på sparekonto, i fond eller aksjer. Da kan det være aktuelt at de bruker disse midlene før de får sosialhjelp.

– Kan folk bli bedt om å selge hus og flytte til noe rimeligere?

– I tilfeller der søkeren har en uforholdsmessig stor gjeldsbyrde vil det være naturlig å tilby råd og veiledning for å bidra til at vedkommende kan greie seg på inntekten sin. Da kan ett tiltak være å finne noe billigere, sier han.

Han legger til:

– Nav-veiledere tvinger heller ikke folk til å selge bilen, men i enkelte tilfeller har folk dyre billån og kanskje flere biler, så da kan man snakke om at det kan være en bedre løsning med en rimeligere bil.

Lystad sier det også kan være aktuelt at Nav disponerer privatøkonomien for folk, gjennom frivillig forvaltning.

 – Hvis vi ser at noen disponerer pengene slik at de stadig må søke hjelp, gir vi veiledning. Vi kan tilby frivillig forvaltning, men krever det ikke.

– Tror du noen vegrer seg for å kontakte Nav i frykt for å bli meldt til barnevernet?

– Det kan jeg godt tro er tilfelle. Vi må møte disse familiene med åpenhet og respekt. Dårlig økonomi er ikke synonymt med dårlig omsorgsevne. Har vi en bekymring for at barn ikke blir godt ivaretatt vil vi sende en bekymringsmelding til barnevernet. I slike tilfeller har vi normalt en dialog og informerer foreldrene om hvorfor vi er bekymret.

Ansatte har mer å gjøre

Han bekrefter at ansatte har mange flere saker og at mye tid går med til det de kaller vedtaksproduksjon.

– Det tar tid fra sosialfaglig oppfølging. Det er den økonomiske sosialhjelpen som må prioriteres. Hvis vi ikke får behandlet saken, så står familien uten penger til mat og husleie. Da må kanskje veiledningssamtalen vente.

Aller mest tenker han nå på dem som ikke får hjelpen de skulle hatt.

– Vi må hele tiden stille oss spørsmålet om vi er gode nok på å møte brukerne. Kan vi endre vår egen praksis slik at terskelen for å ta kontakt blir lavere? Vi skal gjøre vårt beste for å være der for de som trenger oss, sier Nav-leder Lystad.

Les også: Ann Kristin må vente på sjukepengar frå Nav: – Eg har ikkje råd

27.12.2022
06:00
10.01.2023 14:55Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Colourbox.com

36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.

I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.

Brian Cliff Olguin

I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn

Roy Ervin Solstad

Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Se hvem som skal forhandle om din nye lønn

Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).

Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).

Colourbox

Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Som AUF-leder talte Ina Ap-ledelsen midt imot. Nå er det krise i partiet

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Bjørn A. Grimstad

Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

Kommentar

Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.

Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.

Berit Roald / NTB

«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.

Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.

Fellesforbundet avd. 23

500 streika mot høye strømpriser på Raufoss

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

DHL

Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik


Flere saker