JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
4.000 kroner. Så mye mer får minstepensjonistene fra 1. januar 2023.

4.000 kroner. Så mye mer får minstepensjonistene fra 1. januar 2023.

Anna Granqvist/Hanna Skotheim (Innfelt)

Nav

Snart øker trygdene. Se hele lista her

Uføre, minstepensjonister og enslige forsørgere er blant de som får mer mellom hendene i 2023.01.12.2022
11:07
07.02.2023 13:24

aslak@lomedia.no

Statsbudsjettet som regjeringspartiene Ap og Sp ble enige med SV om tirsdag, inneholder en rekke sosialtiltak.

SV har vært opptatt av å gjøre det tryggere for folk som nå sliter. Det er priskriser på strøm, drivstoff og mat – samtidig som det er krig i Ukraina og frykt for høyere renter.

– De som har minst fra før, blir særlig hardt rammet når prisene øker. En pakke kjøttdeig koster like mye for en minstepensjonist som for en millionær, sier SV-nestleder Kirsti Bergstø.

SV fikk store gjennomslag på sosialområdet i neste års statsbudsjett. Flere av de viktigste kravene ble langt på vei innfridd av Ap og Sp. Det betyr at flere trygder øker. Se når det skjer her:

Minstepensjonister

4.000 kroner. Så mye mer får minstepensjonistene fra 1. januar 2023.

Økningen utbetales så raskt som mulig, trolig i april eller mai, med etterbetaling for tiden fra 1. januar, ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

SVs krav i forhandlingene med regjeringa var en økning på 7.500 kroner. Det ville ha kostet rundt 550 millioner kroner.

Den laveste satsen for minstepensjonister er 173.025 kroner i året. Ordinær og høy sats er henholdsvis 200.257 kroner og 210.730 kroner.

Uføre

Mottakere av minstesatsen for uføre får 3.000 kroner ekstra i 2023. Dette vil bli gitt som en skattefri engangsutbetaling.

Utbetalingen vil skje så raskt som mulig, tidligst 1. februar 2023, ifølge departementet.  

Ekstrabetalingen er også i tråd med det SV hadde som krav.

Navs minstesats for enslige uføre utgjør i dag 276.463 kroner årlig før skatt.

Navs minstesats for den som bor sammen med samboer, partner eller ektefelle er 254.168 kroner før skatt.

– Jeg er glad for at vi har fått gjennomslag for å bedre økonomien til minstepensjonister og uføre. Det er helt nødvendig når alt blir dyrere og flere sliter med å få endene til å møtes, mener Bergstø.

Siste: 88.000 uføre får ekstra penger i februar

Enslige forsørgere

Budsjettenigheten mellom Ap, Sp og SV betyr følgende:

Alle aleneforsørgere får et tillegg på 5.000 kroner i året fra 1. mars, ifølge stortingsrepresentant Ragnhild Male Hartviksen (Ap). Hun er medlem av familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

I tillegg er det en omlegging som både skal forenkle og styrke rettighetene til de som har minst, poengterer hun.

Man fjerner særfradraget på skatten og gir i stedet tilsvarende sum i økt barnetrygd til aleneforeldre.

Fordi de som tidligere hadde full skattefradrag, medfører denne endringen ingen forskjell.

De som ikke tjente så mye at de ikke hadde rett på fullt skattefradrag, får nå verdien av skattefradraget i utvidet barnetrygd.

Ergo: Alle, både de med og uten fullt skattefradrag, får altså tillegget på 5.000 kroner fra 1. mars neste år.

Les også: Tusenvis risikerte dagpengekut. Nå kan de puste lettet ut

Barnetrygd

I statsbudsjettet for neste år er Ap, Sp og SV enige om å prisjustere barnetrygden. Å justere barnetrygden betyr at den skal vokse i takt med økte kostnader i samfunnet, slik man gjør med blant annet lønn. 

Barnetrygden er ikke blitt prisjustert siden 1996.

Trygden er i dag 1.676 kroner og 1.054 kroner i måneden for henholdsvis barn under og over seks år.

Å prisjustere barnetrygden fra 1. mars koster 440 millioner kroner på årsbasis.

Tannhelse

50 prosent tannlegerabatt for de mellom 23 og 26 år er en utvidelse av ordningen i 2023. Lovforslaget vil komme i løpet av første halvår.

Et av SVs krav var at personer under 30 år skal få 25 prosent avslag på regninga.

SV ville i sitt alternative budsjett styrke tannhelsesystemet med én milliard kroner for de yngste, eldste og de som trenger det mest. Tannhelse er et av SVs viktigste velferdsløft.

I dag er ordningen slik at tannlegebehandlingen er gratis fram til det året du fyller 18 år.

Hovedregelen er at voksne over 22 år må betale tannlegeutgiftene selv. Det gis unntak for enkelte tilstander. Blir du syk eller skadet i Norge, tar fellesskapet regningen. Unntaket er altså tennene.

AAP-mottakere med barnetillegg

Personer på arbeidsavklaringspenger (AAP) får en økning i barnetillegget. Beløpet per dag blir nå 35 kroner fra 1. februar neste år.

Regjeringen bruker 143 millioner kroner på denne økningen.

Barnetillegg på dagpenger og kvalifikasjonsprogram

Økningen for barnetillegg på dagpenger og kvalifikasjonsprogrammet gjelder fra 1. februar og vil da være på 35 kroner dagen.

Kvalifiseringsprogrammet er for personer mellom 18 og 67 år som ønsker å komme i jobb, men trenger ekstra oppfølging for å klare det.

Dagpenger

Budsjettavtalen sikrer at arbeidsledige får like gode opptjeningsregler på dagpenger.

Ved å stramme inn på hvor mye du må ha tjent før du blir arbeidsløs, ville regjeringen endre reglene slik at færre kan få dagpenger når de er ledige. I forslaget til neste års statsbudsjett var grepet å redusere opptjeningsperioden for dagpenger fra tre til ett år.

SV ville ikke gå med på at folk mister retten til dagpenger eller får mindre utbetalt. Partiet lovet kamp om ordningen i budsjettforhandlingene med regjeringen. Den kampen gikk de seirende ut av.

SFO

2. klassinger får nå tolv gratis timer i uka i SFO. Regjeringa definerer det som gratis kjernetid.

Gratis halvdagsplass på SFO for alle barn på 2. trinn var også et krav fra SV i forhandlingene.

Første skritt på veien for å gjøre SFO mer tilgjengelig for alle, var å gi alle barn på 1. trinn gratis SFO i 12 timer hver uke. Det var også noe Ap og Sp var enige om i Hurdalsplattformen.

Mye delt: Dette er snittlønna i over 360 yrker

Bostøtte

Det midlertidige regelverket med økt inntektsgrense for bostøtten videreføres for første halvår 2023 (til og med juni 2023 med utbetaling i juli).

Bostøtten økes med 1.500 kroner per måned, med et tillegg på 150 kroner per medlem av husstanden, for januar (utbetales i februar) til og med april (utbetales i mai) 2023.

Tiltaket skal kompensere for høye strømpriser. Bevilgningsbehovet er økt med 824 millioner kroner etter forhandlingene mellom Ap og Sp og SV.

Ekstrautbetalingen på 1.500 kroner som allerede er foreslått, utbetales i januar, ifølge Kommunal- og distriktsdepartementet.

Hvis du har 27.000 kroner eller mindre i brutto månedsinntekt, kan du ha rett til bostøtte hvis du er enslig og bor i Oslo. Bor du andre steder i landet, eller sammen med flere andre, gjelder andre inntektsgrenser.

Sosialhjelp

Regjeringa bruker ikke en krone mer på sosialhjelp i budsjettet.

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) har tidligere poengtert at de ulike statlige ytelsene justeres hvert år i takt med lønns- og prisvekst. Det vil derfor skje til våren.

Statens veiledende sats for sosialhjelp er 6.650 kroner i måneden for enslige. Det vil si 220 kroner dagen. Dette skal dekke utgifter til livsopphold som mat, telefon, internett, transport, medisiner.

Det varierer fra kommune til kommune hvilke utgifter som regnes inn i sosialhjelpen, da man gjør ulike lokale vurderinger. Og noen kommuner gir også sosialhjelp som er høyere eller lavere enn statens satser.

Les også: Jamals lønnsøkning på 15.000 blir spist opp av høye priser

Rettelse: I en tidligere versjon av saken hadde vi oppgitt for lave satser både for uføre som enslige - og for uføre som bor med samboer, ektefelle eller partner. Dette ble rettet 1. desember klokka 17.50.

01.12.2022
11:07
07.02.2023 13:24Mest lest

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Anne Marthe Vestre Berge

Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Hanna Skotheim

88.000 uføre får ekstra penger i februar

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

Marie Louise Somby/Árvu

Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.

Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.

Guro Gulstuen Nordhagen

Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.

TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.

Leif Martin Kirknes

Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Privat

Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»

Brian Cliff Olguin

June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

Tri Nguyen Dinh

Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

Omar Sejnæs

Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling

Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.

Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.

Marcelo del Pozo / Reuters / NTB

Både polakker og spanjoler slipper å betale matskatten regjeringa ikke vil fjerne

Kommentar

Lønna økte i snitt med 4,6 prosent i fjor.

Lønna økte i snitt med 4,6 prosent i fjor.

Colourbox

«Det er fortsatt forskjell på folk. De nye lønnstallene viser hvor mye»


Flere saker