Storstreik
Lønnsoppgjøret i kommunesektoren er utsatt
Kommuneoppgjøret skulle startet førstkommende torsdag. Nå er det utsatt på ubestemt tid. Oppgjørene i staten og Spekter vil også påvirkes av bruddet mellom LO og NHO.
Ansatte i offentlig sektor må vente på sine lønnsforhandlinger når frontfaget er i streik.
Tri Nguyen Dinh
simen@lomedia.no
Mandag gikk 25.000 medlemmer i LO og YS ut i streik. De kom ikke til enighet med arbeidsgiverorganisasjonen NHO.
Det er en historisk streik: For første gang etter andre verdenskrig skal det streikes etter et såkalt mellomoppgjør.
Men hvordan vil det påvirke lønnsoppgjøret for deg som jobber i offentlig sektor?
Etter planen skulle partene i kommuneoppgjøret møttes førstkommende torsdag. Oppstarten av kommuneoppgjøret er nå utsatt.
Også Spekter-oppgjøret og oppgjøret i staten skulle startet de nærmeste dagene. Disse vil også bli påvirket.
– Det er helt opplagt at når det er storstreik i frontfagsforhandlingene, som i år er samordnet, er det ikke annet å gjøre enn at alle andre oppgjør venter, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.
FO-leder Mimmi Kvisvik.
Hanna Skotheim
Hun forteller at LO Kommune og de andre arbeidstakerorganisasjonene har blitt enige med KS om å utsette forhandlingsstart, men de har ikke kommet fram til en ny dato.
Tror ikke på langvarig streik
Men selv om oppstarten er utsatt, tror ikke Fafo-forsker Kristine Nergaard at streiken vil forstyrre forhandlingene i offentlig sektor i noen særlig grad.
– Jeg tror ikke streiken vil vare lenge. Jeg tror den er så belastende for blant annet industrien og byggebransjen. Sist det var streik mellom LO og NHO varte den i en uke. Jeg tror vi vil se noe lignende nå, sier Nergaard.
Hun tror oppgjøret i kommunesektoren vil gå nærmest som planlagt, og at det ender med mekling.
– Kan streiken i privat sektor påvirke sjansene for at det blir streik også i offentlig sektor?
– Jeg tror partene, og ikke minst LO, vet hvilken belastning en streik medfører i kommunal sektor. De streiker ikke bare for å streike. Samtidig har det vært ganske sterke motsetninger på arbeidstakersiden, hvor Unio og LO har stått på hvert sitt, sier Nergaard.
Hun minner om at Unio streiket i 2021 og lærerne streiket i fjor. Nergaard vil ikke utelukka at det kan bli streik i sektoren også i år.
Saken fortsetter under bildet.
Fafo-forsker Kristine Nergaard
Kai Hovden
Hun tror imidlertid at de største LO-gruppene må komme ganske dårlig ut dersom LO skal gå til streik.
– Hvis det blir lite penger til Fagforbundets kjernegrupper, de med og uten fagbrev, risikerer man en kommunestreik. Men i de senere årene er det andre enn LO-forbundene som har vist streikevilje i kommunal sektor.
Vil påvirke kommuneoppgjøret
Før årets lønnsoppgjør har LO gått ut og sagt at kommuneansatte må løftes ekstra i årets lønnsoppgjør.
Nergaard tror ansatte i kommunene vil få et godt oppgjør, men at det kan hende noen kommer bedre ut enn andre.
– Det stemmer heller ikke at alle kommuneansatte har vært lønnstapere år etter år. Sykepleierne har hatt et par gode oppgjør, mens lærerne har kommet dårligere ut, gir hun som eksempel.
Nergaard mener det som vil påvirke oppgjørene i offentlig sektor mest, er om LO får økt den økonomiske ramma utover 5,2 prosent.
– Dersom privat sektor får et godt oppgjør, kan det hende det begrenser hvor mye kommunal sektor kan gå over frontfaget, mener Nergaard.
Men ut fra lekkasjene som er kommet, tror hun partene i privat sektor først og fremst tautrekker om størrelsen på de generelle tilleggene og lavlønnstillegget.
Forskjellene øker: Sykepleiere og lærere var blant lønnsvinnerne i fjor