JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRAVEL HVERDAG: Sjåfør Turid Rosseland har lært seg ikke å stresse.

TRAVEL HVERDAG: Sjåfør Turid Rosseland har lært seg ikke å stresse.

Anne Lise Berger

Bussjåfør Turid må velge mellom å spise eller gå på do i pausene

Nesten halvparten av landets arbeidstakere opplever å ha mistet innflytelse over egen arbeidssituasjon, viser ny undersøkelse. Bussjåfør Turid Rosseland er en av dem som merker hardkjøret.24.10.2017
10:26
24.10.2017 13:04

anne.siri@lomedia.no

Turid Rosseland har vært bussjåfør i Åsane utenfor Bergen siden 1981. De siste tolv årene i 40 prosent stilling på grunn av sykdom. Lengre ruter, knappere tid og flere utforutsette hendelser er noe dagens bussjåfører må forholde seg til. Trafikken er tettere og det er flere fartsdumper å manøvrere, forteller Rosseland. Noen ganger må hun velge om hun enten skal spise eller gå på do i pausene. Om morgenen har de kortere frammøtetid enn før, ruten starter bare åtte minutter etter at hun har gått på vakt.

– Som mange av kollegene mine kommer jeg alltid en stund før arbeidstid, selv om det ikke er helt riktig å ta av egen fritid, fortsetter hun.

Om ettermiddagen har de også lite tid til å avslutte.

Bussjåfører får ikke matpause hvis bussen er forsinket

Mister innflytelse

Eksempelet passer inn i en abeidshverdag der nesten 50 prosent av landets arbeidstakere sier de har mistet innflytelse over egen arbeidssituasjon de siste årene. 22 prosent opplever dette i ganske eller veldig stor grad. Det er HR Norge og Kantar TNS Merk som har målt opplevelsen av økt brutalisering. Ansatte i pleie- og omsorgssektoren, samt transport og samferdsel er de som i størst grad oppgir å ha mistet innflytelse. Videre følger industrien og hotell- og reiselivsbransjen. Tapt innflytelse kommer av større arbeidspress og krav om lønnsomhet og omstillingsevne.

FORSKJELL PÅ SEKTORER: Opplevd brutaliseringsgrad i utvalgte bransjer. Resultatene er plassert på en skala der 0 er lav opplevd brutalisering og 100 er høy opplevd brutalisering. Representativt utvalg av Norges yrkesaktive befolkning. Kilde: Kantar TNS, 2017.

FORSKJELL PÅ SEKTORER: Opplevd brutaliseringsgrad i utvalgte bransjer. Resultatene er plassert på en skala der 0 er lav opplevd brutalisering og 100 er høy opplevd brutalisering. Representativt utvalg av Norges yrkesaktive befolkning. Kilde: Kantar TNS, 2017.

Else Sofie Ruud

Store forskjeller

Opplevd brutalisering er markant, men ikke dramatisk, og det er store forskjeller mellom bransjer, påpeker organisasjonspsykolog Harald Sørgaard Djupvik i Kantar TNS. Ansatte i privat sektor tåler bedre at de får mindre frihet uten at det oppleves som økt «brutalisering», enn ansatte i offentlig sektor. Banksektoren går gjennom en «nødvendig brutalisering» – de ansatte skjønner i større grad at omleggingen er nødvendig, forklarer Djupvik.

Tøffere med anbud

Bussjåfør Turid Rosseland mener hennes arbeidshverdag ble mer krevende med anbudskonkurransene i bussektoren.

– Tillitsvalgte har mye mindre de skulle ha sagt nå enn før. Mye endret seg da anbudene ble innført, forteller Rosseland.

Et fylkeskommunalt trafikkselskap setter ut bussrutene i fylket på anbud, og ulike busselskaper kjemper om jobbene. I disse selskapene blir bussjåførene ansatt, mens mye av arbeidshverdagen styres fra anbudsselskapet.

Dagfinn Haga er hovedtillitsvalgt i busselskapet Tide for Norsk Transportarbeiderforbund. Han forteller at de ikke har noen formelle møteplasser eller avtaler hvor de kan påvirke arbeidsdagen overfor anbudsselskapet, i dette tilfellet Skyss i Hordaland.

– Arbeidsmiljøloven og tariffavtalene er ikke tilpasset dagens arbeidsliv med anbud. Vi har kommet et lite stykke på vei i kontakten med anbudsselskapene via Arbeidstilsynet. Vi jobber med dette hele tiden, men veien fram er lang, fastslår Haga.

Kommunikasjonssjef Lubna Jaffery i Tide opplyser at kjøretidene fastsettes av oppdragsgiver, altså Skyss i dette tilfellet. I Bergen har Tide et dialogforum med Skyss. Kjøretidene mellom ruter eller til start og fra avslutning, styrer Tide selv. Jaffery sier de korrigerer ved innmelding om knappe tider. Pausesystemet drøfter de med tillitsvalgte.

Bussjåfører vil ha tissepause inn i tariffavtalen

LANG FARTSTID: Sjåføryrket har blitt tøffere, men Turid Rosseland gleder seg fortsatt til å gå på jobb. Hun fyller straks 63, og tar ett år om gangen. – Jeg har gode kolleger og respekt for arbeidsplassen, sier hun.

LANG FARTSTID: Sjåføryrket har blitt tøffere, men Turid Rosseland gleder seg fortsatt til å gå på jobb. Hun fyller straks 63, og tar ett år om gangen. – Jeg har gode kolleger og respekt for arbeidsplassen, sier hun.

Anne Lise Berger

Trøtte journalister

Mediebransjen havner omtrent midt på statistikken over drøyt 20 undersøkte bransjer. NRK brukes som eksempel i undersøkelsen, der Richard Aune er sitert fra fagbladet Journalisten i fjor. Aune er leder for NRKJ, landets største journalistklubb med 1700 medlemmer.

– Kravet til levering er formidabelt mye høyere nå enn før. Det er greit så lenge vi får tid til å gjøre jobben på en god måte, med skikkelig opplæring i bunn. Dessverre skjer ofte det motsatte, sier Aune til LO-Aktuelt.

Nesten alle NRK-journalister produserer nå på alle plattformer. Radio, tv, nett, sosiale medier.

Mange turnuser i NRK har blitt så stramme at småbarnsmødre slutter i en jobb de egentlig elsker, forteller Richard Aune. «Levelig turnus» og «fornuftig arbeidsmengde» er uttrykk han befatter seg med hver dag.

– Likestillingen har dessverre ikke kommet lengre i Norge enn at det oftest er kvinnene som tar denne støyten. Vi ser også småbarnsfedre som føler seg tvunget til å slutte. Poenget her er at dette må være et stort problem også for NRK. NRK skal speile befolkningen, og det gjør vi på en dårligere måte når vi mister disse folkene, påpeker Aune.

Flere ansatte mener de får mindre innflytelse på arbeidsplassen

– Toppledelsen har ansvaret

Fagforeningslederen påpeker to store ting som har skjedd i bedriften siden han begynte i 1995:

1) Arbeidsmengden har økt kraftig.

2) Viktige beslutninger er flyttet opp på et høyere nivå. Tillitsvalgte involveres senere enn tidligere.

Aune hevder at NRK-ledelsen setter i gang store prosesser som det er stadig vanskeligere for ansatte å få innflytelse over.

– Vil du si at yrket er mer brutalt nå enn før?

– Det er brutalt å få en vaktplan som gjør at en må slutte. Arbeidssituasjonen i NRK blir litt hardere for hvert år. Mellomledernes mulighet til å ta hensyn til medarbeidernes ve og vel blir gradvis mindre. Toppledelsen må ta ansvar for at det har blitt sånn, sier Aune.

KRITISK: Richard Aune i NRKJ leder landets største journalistklubb med 1700 medlemmer. Han er bekymret over utviklingen i NRK.

Foto: Ole Kaland, NRK

KRITISK: Richard Aune i NRKJ leder landets største journalistklubb med 1700 medlemmer. Han er bekymret over utviklingen i NRK. Foto: Ole Kaland, NRK

Svein-Yngve Madssen

NRK svarer på kritikken

Direktør Olav Nyhus i NRK sier fagforeningene involveres i alle beslutninger som betyr noe for arbeidssituasjonen.

– I noen få tilfeller har vi vært uenige om hvor tidlig foreningene burde involveres, men de får alltid komme med inspill før beslutninger tas, sier Nyhus.

Publikumstilbudet bestemmer døgnbemanningen i redaksjonene. Fagforeningene har vært grundig involvert og turnusen delvis justert etter innspill fra dem, sier Nyhus. Ledelsen kjenner ikke til at mange småbarnsforeldre slutter som følge av turnuser. Det er svært få som slutter i NRK, ifølge Nyhus. Han sier de forstår at noen kan være i en livssituasjon der turnusarbeid er krevende.

– Midlertidige utfordringer prøver vi å finne løsninger på, sier Nyhus.

– Hvilket ansvar tar toppledelsen for en hardere arbeidshverdag?

– Norsk arbeidsliv har vært gjennom en stor effektivisering i løpet av 20 år. Mediebedriftene står fortsatt overfor store utfordringer, påpeker Nyhus.

Nyhus mener gode samarbeidsforhold sikrer at de ligger godt innenfor grensen av det «akseptable», og reglene arbeidsmiljøloven.

– Jeg vet ikke hvor krevende arbeidshverdagen faktisk var i 1995, men påstanden om at den er blitt så mye tøffere, må sees opp mot det vi leser av medarbeiderundersøkelser, sykefravær og turnover. Her tyder det ikke på at NRK-ansatte opplever arbeidsdagen som særskilt «tøff».

Norske ledere har blitt mer autoritære

– Mellomlederne sliter

Daglig leder Even Bolstad i HR Norge sier lederne har ansvar for å nå resultater og samtidig ta vare på folkene sine, sier. Det kan være vanskelig.

Mellomlederne sliter mest. De ansettes som dyktige fagfolk mer enn at de er gode ledere. Denne rollen må utvikles, og de må få mer myndighet, sier Bolstad.

Om undersøkelsen

• 1078 arbeidstakere ble spurt via spørreskjema.

• De representerer den yrkesaktive delen av befolkningen, 18-70 år.

• Dataene ble samlet inn i mai/juni 2017.

• HR Norge og Kantar TNS står bak. HR Norge er medlemsorganisasjonen for dem som jobber med HR, personal og ledelse. Kantar TNS driver analysebasert rådgivning.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.10.2017
10:26
24.10.2017 13:04Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

Har du fått dagpenger store deler av 2020, men er i jobb igjen til våren, kan du se langt etter feriepenger

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

Jan-Erik Østlie

Vekterne fortsetter streiken etter mislykket mekling. Nå kan det bli opptrapping


Flere saker