JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Color Line-tillitsvalgt om utflagging: – Det er Erna som gambler, ikke vi

Hovedtillitsvalgt Ronny Øksnes i Color Line slår tilbake mot det han kaller en skremmende nedlatende holdning til sjøfolkene som rammes av utflagging.
Erna Solberg får krass kritikk fra hovedtillitsvalgt i Color Line.

Erna Solberg får krass kritikk fra hovedtillitsvalgt i Color Line.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Statsministeren bør ta en telefon til hjelpelinjen for spilleavhengige. Hun prater om at hun ikke vil gamble med 2.400 ansatte i Color Line, og godtar derfor at det går bort 700 arbeidsplasser. Men det hun i realiteten gjør er å ofre 700 ansatte med hver sin familie og likevel risikerer å tape tusenvis av arbeidsplasser i hele Østersjøen og Skagerak. Hvis ikke det er spillegalskap, så vet ikke jeg, sier Ronny Øksnes til FriFagbevegelse.

Om tre måneder kan Color Line bytte ut Christian (53) med billigere utenlandsk arbeidskraft

Bryter konvensjoner

Øksnes er hovedtillitsvalgt på Color Line. Statsbudsjettet for 2019 åpner for å la Color Line flagge om fra dagens NOR-flagg til NIS. Dermed vil 700 ansatte bli erstattet med billig utenlandsk arbeidskraft. Innsparingen på statsbudsjettet er 35 millioner kroner. Summen for å betale ledighetstrygd til 700 ansatte som mister jobben er ikke med i regnskapet, påpeker forbundet.

Det som overrasker Øksnes kanskje aller mest, er statsministerens lette håndtering av internasjonale konvensjoner som er ratifisert av Norge. Det argumenteres fra regjeringshold at det er vanlige yrkesgrupper som settes på land. Yrkesgrupper som lettere kan konkurrere på jobbmarkedet.

– Ifølge internasjonale konvensjoner som Norge har skrevet under på, er sjøfolk «den som har sitt arbeid og virke ombord på et skip». På en arrogant og nedsettende måte snakker statsministeren om det hun betegner som servitører, kjøkkenpersonell og bartendere. Det er ikke bare for de å møte opp på Nav å få seg en ny jobb. I beste fall går de fra en fast jobb til vikariater eller ledighetstrygd, hevder Øksnes.

– Det står folk i kø for slike jobber allerede. Så også her gambler statsministeren når hun hevder at det er lett å få seg jobb på land i konkurranse med 100.000 andre. Å få seg ny jobb i dag er ikke enkelt, sier Øksnes.

Han er også indignert over at regjeringen ikke tar det internasjonale aspektet inn over seg.

– Det regjeringen skaper er et «race to the bottom». Tusenvis av arbeidsplasser i Østersjøen og Skagerak gambles bort. Nasjoner, fagforeningsfolk og politikere raser mot Norge som setter hele det maritime arbeidslivet i spill. Hvem har mulighet til å konkurrere med Color Line når de kan kjøre på med billig utenlandsk arbeidskraft. Hele lønnsnivået i Skagerak og Østersjøen vil endre seg, poengterer Øksnes.

Også danske sjøfolk grøsser over tanken på norsk utflagging

Glad i jobben

Regjeringens utflagging har skapt redsel blant de ansatte.

– Jeg er redd for å miste jobben jeg er så glad i, redd for at jeg ikke skal reise ombord igjen å få være stolt av jobben jeg trives så vanvittig med. Redd for ikke å jobbe med verdens beste kollegaer igjen. Utflagging har alltid hengt over oss som en trussel, men nå har Erna å co virkelig gamblet bort arbeidsplassen min, skriver Marita Ramsø på sin Facebook-side etter onsdagens Color Line-runde på Stortinget.

– Til tross for at hun sier at hun (statsministeren, red. anm.) «ikke gambler med arbeidsplasser» er det nettopp det hun gjør. Innsatsen er 699 av mine kollegaer og meg for å håpe å bevare 2.400 arbeidsplasser. Det gjør meg sint. Jeg har jobbet på sjøen i 24 år. Jeg er så stolt over min arbeidsplass og ikke minst av mine kollegaer. Jeg er stolt over det vi tilbyr gjestene hver dag på Magic og Fantasy. Fantastiske restauranter, show, butikker, konferansetilbud og ett fantastisk skip. Og et vanvittig servicenivå. Men jeg er glad for de årene jeg fikk tildelt, skriver hun.

Også Nils Kristen Sandtrøen (Ap) uttrykte skuffelse over statsministerens holdning i spørretimen på Stortinget onsdag, da statsministeren avfeide Color Line-saken med å si at dette er personer som jobber innen hotell, restaurant og servering.

Statsminister Erna Solberg er forelagt artikkelen, men sitter i regjeringskonferanse hele torsdag. Hun viser for øvrig til onsdagens spørretime hvor hun besvarte flere spørsmål om Color Line og utflagging.

Slik svarte Erna Solberg i spørretimen på Stortinget:

– For det første er det viktig å huske at besetningen her består av langt flere enn dem som er sjøfolk. Hovedtyngden er restaurantarbeidere og folk som jobber innen hotell og service på disse båtene, bare slik at vi er klar over hvilke arbeidsgrupper dette i hovedsak er snakk om. Jeg er helt sikker på at de som er godt kvalifisert til å jobbe i andre bransjer, kommer til å få jobb hvis de ikke lenger kan jobbe på Color Line, nettopp fordi vi har mangel på arbeidskraft fremover.

– Det er urovekkende at Høyre ikke ser at de er i ferd med å starte et kappløp mot bunn ved å sette 700 sjøfolk på land. Forskjellene mellom folk øker i Norge og Erna Solberg kommer til å skape en vanskelig framtid for mange familier dersom dette ikke stoppes, sier Nils Kristen Sandtrøen.

Solberg om Color Line: – Jeg vil ikke gamble med arbeidsplasser

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse