JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flertallet i stortingskomiteen sier nei til havnearbeidernes fortrinnsrett

Høyre, Frp og Venstre i arbeids- og sosialkomiteen på stortinget stemte ned forslaget om å ta inn fortrinnsretten havnearbeiderne har til losse- og lastearbeid, i lov eller forskrift.
Saksordfører Lise Christoffersen fra Arbeiderpartiet (til høyre) var en av dem som støttet forslaget fra Senterpartiet og Per-Olaf Lundteigen (helt til venstre), men flertallet i arbeids- og sosialkomiteen bestående av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre sa nei.

Saksordfører Lise Christoffersen fra Arbeiderpartiet (til høyre) var en av dem som støttet forslaget fra Senterpartiet og Per-Olaf Lundteigen (helt til venstre), men flertallet i arbeids- og sosialkomiteen bestående av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre sa nei.

Roy Ervin Solstad

res@lomedia.no

Norge har ratifisert ILO-konvensjon 137 som gir havnearbeidere fortrinnsrett til losse- og lastearbeid i havner der det er registrerte havnearbeidere. Siden konvensjonen ble gjort gjeldende i Norge midt på 70-tallet har fortrinnsretten blitt ivaretatt gjennom tariffavtalene mellom partene.

Les arbeids- og sosialkomiteens innstilling her (ekstern lenke)

Ny tariffavtale uten fortrinnsrett

Da Holship-dommen i Høyesterett konkluderte med at fortrinnsretten slik den er blitt praktisert med egne administrasjonskontor, ikke er lovlig, siden den bryter med EØS-avtalens artikkel om fri etableringsrett, ble de gamle tariffavtalene erstattet med en ny havne- og terminaloverenskomst uten tariffbundet fortrinnsrett.

ILO-konvensjonen kan imidlertid implementeres på tre ulike måter, der den Norge valgte er en. De to andre er gjennom lov eller forskrift.

Åpen høring i Stortinget

Nettopp dette tok seks Senterparti-politikere med Per Olaf Lundteigen i spissen tak i da de leverte inn et representantforslag som gikk på at Stortinget skulle be regjeringen ta inn havnearbeidernes fortrinnsrett i lov eller forskrift.

En åpen stortingshøring ble avholdt i arbeids- og sosialkomiteen 7. mai, og nå foreligger innstillingen. Der sier flertallet bestående av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre at de ikke støtter forslaget. Mindretallet bestående av Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ville imidlertid både ha fortrinnsretten inn i lov eller forskrift og pålegge regjeringen å legge fram en definisjon på hva havnearbeid er, og hvem som kan defineres som registrerte havnearbeidere.

Dette vil vise om Stortinget driter fullstendig i ILO-konvensjonen

KrF på vippen igjen

Under den åpne høringen var arbeidstakersiden i klart mindretall av de som redegjorde for sitt syn, og den skjevfordelingen blir brukt som argument av flertallspartiene i komiteen.

– Det overveldende flertallet av høringsinstansene støttet ikke forslaget, og viste til at de anså ILO-konvensjon nr. 137 som oppfylt i Norge, heter det blant annet i Høyre, FrP og Venstre sin merknad til innstillingen.

Løpet for fortrinnsretten til havnearbeiderne er imidlertid ikke kjørt med komiteens innstilling. For det første sitter ikke Kristelig Folkeparti i komiteen. Hvis KrF skulle velge å støtte opposisjonen, vil Sp-forslaget få flertall på Stortinget. Dermed må regjeringen finne en måte å innlemme fortrinnsretten i lov eller forskrift.

KrF avslår frieri fra Frp om samarbeid i arbeidslivs-politikken

Behandles i departementet

I tillegg har arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie fra Høyre i et brev til komiteen bekreftet at departementet allerede holder på å vurdere hvordan ILO-konvensjonen skal implenteres i Norge i etterkant av Holship-dommen.

– Som en følge av at det ikke lenger foreligger en avtale mellom partene som oppfyller forpliktelsene i ILO-konvensjon 137, er regjeringen i gang med å vurdere saken. Arbeidslivets parter er informert om at regjeringen har startet dette arbeidet. Det tas sikte på å gjennomføre en slik vurdering i løpet av høsten 2018, skriver Hauglie i brevet.

Les brevet til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie her (ekstern lenke)

Avgjøres neste uke

Leder i Transportarbeiderforbundet Lars Morten Johnsen, er ikke overrasket over innstillingen fra flertallet i arbeids- og sosialkomiteen.

– Vi har jo skjønt lenge at flertallet ønsker å bryte ILO-konvensjonen, men jeg mener at Norges forpliktelser i denne saken er klare. Problemet er at partene i arbeidslivet ikke kan ta ansvar for implementeringen av ILO-konvensjonen når en av partene, NHO, hopper av. Arbeidstakersiden kan ikke innføre ILO-konvensjonen alene, sier Johnsen.

Han bekrefter at NTF har vært i kontakt med departementet i saken, men håper likevel det skal åpne seg en mulighet for at Stortinget også kommer med et pålegg til regjeringen.

– Kristelig Folkeparti har nok avventet innstillingen de også, men jeg håper de lander på riktig side. Da vil det være flertall i Stortinget for forslaget fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet om fortrinnsretten, avslutter NTF-lederen.

Forslaget skal etter planen opp til votering i Stortinget tirsdag 12. juni.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse