Høring om Søgnen-saken:
Inga Marte Thorkildsen avviser kritikk fra Astrid Søgnen
Tidligere utdanningsdirektør i Oslo, Astrid Søgnen, kom med skarp kritikk mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, da de to møttes i en høring om politisk styring og faglig samarbeid i Osloskolen i går.
SKOLEBYRÅD: Inga Marte Thorkildsen.
Sidsel Valum
– Det har vært en stor menneskelig belastning å over så lang tid, for en ærekjær byråkrat, å leve med beskyldninger om å svikte alvorlig som etatsleder, ved ikke å levere på politiske bestillinger eller følge opp føringer, sa en tydelig opprørt og engasjert tidligere utdanningsdirektør i Oslo, Astrid Søgnen, i en høring om politisk styring og faglig samarbeid i Osloskolen i bystyresalen i Oslo rådhus i går.
Høringen kom i stand etter krav fra medlemmer i Høyre og Venstre i kultur- og utdanningskomiteen, på bakgrunn av uttalelser fra byråd Inga Marte Thorkildsen i forbindelse med saken som endte med at Astrid Søgnen gikk av som utdanningsdirektør 12. november 2018. I tillegg til Astrid Søgnen, holdt også byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen, og konstituert utdanningsdirektør Kari Andreassen innledninger.
– Etter min mening har byråd Inga Marte Thorkildsen ingen faktisk dokumentasjon på at jeg som etatsleder har svikta oppdraget og ikke levert på politiske oppdrag og føringer, sa Astrid Søgnen, som har vært utdanningsdirektør i Oslo i atten år.
– Jeg opplever denne saken som en ren konstruksjon fra byråd Inga Marte Thorkildsen. Det er min opplevelse at byråd Inga Marte Thorkildsen ikke har vært interessert i dialog med meg og mine ledere om å bedre samhandlingen, sa Astrid Søgnen.
• Utdanningsdirektør Astrid Søgnen går av
Avviste påstand fra Astrid Søgnen
– Jeg har aldri uttalt at etaten ikke har oppfylt politiske beslutninger eller formelt gitte oppdrag, sa byråd Inga Marte Thorkildsen, og refererte til sine uttalelser til media etter varslingssaken mot henne og byrådsavdelingen i september 2018.
– Det jeg sa til media var at det over tid hadde vært et vanskelig samarbeidsforhold med utdanningsetaten og at kommunikasjonen til tider hadde vært krevende. Jeg har savnet åpenhet og imøtekommenhet om nye faglige innspill og politiske føringer. Det jeg har uttalt meg om er samarbeidet med ledelsen i etaten og byrådsavdelingen, ikke om etatens alle femten tusen ansatte, ei heller de dedikerte og dyktige medarbeiderne i etatsadministrasjonen, sa Inga Marte Thorkildsen.
Hun ba om forståelse og respekt for at hun som arbeidsgiver ikke ønsket å gi detaljerte svar på alle spørsmål fra representantene i komiteen, av hensyn til ansvaret for ansatte.
– Å få til et godt samarbeid er et ledelsesansvar både politisk, i administrasjonen og i etaten. Når det ikke fungerer godt er det også et ledelsesansvar, sa Inga Marte Thorkildsen.
Vil opp fra skyttergravene
Byråd Inga Marte Thorkildsen gav honnør til det arbeidet som utdanningsetaten har gjort gjennom mange år. Hun viste blant annet til gode resultater i nasjonale prøver, gode eksamensresultater, at gjennomføringen på videregående skole gjennomsnittelig ligger over landsgjennomsnittet når alle utdannningprogrammer ses under ett, at etaten har god budsjettoppfølging av skolene og har levert budsjett uten underskudd over svært mange år, at etaten har gode hms-prosedyrer og gode resultater på medarbeiderundersøkelser
– Samtidig har vi mange utfordringer. Det er alt for store forskjeller mellom skolene våre, motivasjonen til elevene, spesielt på ungdomstrinnet, er en vedvarende utfordring. I noen deler av kommunen og på noen skoler har levekårsproblemer og utfordringer knyttet til elevers manglende mestring av skolen hopet seg opp over år og gjør forholdene for ansatte og elever svært utfordrende. For mange elever, foresatte og ansatte i Osloskolen opplever en utrygg hverdag. Gjennomføringsprosenten er også urovekkende lav enkelte steder. Som byråd er jeg sterkt engasjert i å gjøre noe med dette, sa Inga Marte Thorkildsen
– Ingen er tjent med en vedvarende skyttergravskrig. Det er tvert imot på tide å komme seg opp og brette opp ermene til det beste for Oslo-skolens mange tusen dedikerte medarbeidere og elever, sa byråd Inga Marte Thorkildsen.
• Lærer saksøker kommune – mener hun ble omplassert på grunn av varsling
Fersk arbeidsmiljøundersøkelse
Inga Marte Thorkildsen viste til at den nye, konstituerte utdanningsdirektøren, Kari Andreassen, nettopp har fått rapporten fra en arbeidsmiljøundersøkelse som er gjennomført i utdanningsetaten.
– Den gir henne en god mulighet til å ta tak i svakheter i organisasjonen, samtidig som hun har fått identifisert noen viktige og framtredende styrker, sa Inga Marte Thorkildsen.
– Vi i byrådsavdelinga, både i politisk ledelse og administrasjonen, er fullstendig klar over hvilket ansvar vi har og vi er både sultne og utålmodige etter å få til et best mulig samarbeid. Det er det vi ønsker aller mest. Uten en åpen og ærlig diskusjon med ydmykhet og samarbeidsvilje vil vi aldri klare å gjøre det som trengs for at alle barn og unge i vår by skal få muligheten til å lykkes, lære mest mulig og få et godt liv. Vi er avhengige av en god ytringskultur, sa hun.
Inviterer til ny konferanse om ytringskultur
Byråd Inga Marte Thorkildsen viste til byrådssaken om tillitsbasert ledelse, og opplyste om at hun nylig har bestilt en ny plan for ytringskultur, samt at hun vil invitere til en ny konferanse om ytringskultur i Osloskolen i mai 2019.
– Vi må av hensyn til skolene og de mange dyktige og dedikerte medarbeidere i utdanningsadministrasjonen jobbe på for å få samarbeidet på skinner. Noen ganger må man gjennom en tøff tid for å komme styrket ut på den andre siden. Jeg er optimist med tanke på framtida, sa Inga Marte Thorkildsen.
FFRA HØRINGEN: Fra venstre skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, konstituert utdanningsdirektør Kari Andreassen og tidligere utdanningsdirektør Astrid Søgnen.
Sidsel Valum