Nye tall: Kraftig fall for Ap blant LOs medlemmer
– Vi fikk ikke løftet arbeid høyt nok på dagsorden, erkjenner LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Jonas Gahr Støre, Ap.
Leif Martin Kirknes
sym@lomedia.no
LO-lederen er fornøyd med at det ikke er noe ønske om mer høyrepolitikk blant LOs medlemmer. Samtidig viser en omfattende undersøkelse av valgresultatet og valgkampen som ble presentert på dagens møte i LO-sekretariatet, at valgkampen ikke ga de resultatene man ønsket.
• Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene
Feil utvikling
I mai 2017 svarte 55,1 prosent av LOs medlemmer at de ville stemme Arbeiderpartiet. I løpet av valgkampen forsvant nesten 17 prosentpoeng. Ved stortingsvalget var det bare 38,4 prosent av medlemmene i LO-forbund som stemte på Arbeiderpartiet, viser en omfattene undersøkelse som ble presentert på dagens møte i LO-sekretariatet.
Begge de to undersøkelsene ble foretatt av Opinion for LO. I mai- undersøkelsen ble 500 LO-medlemmer spurt om hva de ville stemt på hvis det var stortingsvalg i morgen. I den siste målingen gjennomført i slutten av september, var det 1285 LO-organiserte som svarte på problemstillingen hva de stemte på ved valget.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Vil ha regjeringsskifte
Begge undersøkelsene viser et solid rødgrønt flertall på henholdsvis 78,1 prosent i mai og 68 prosent ved valget, inkludert Rødt. Men både Høyre og Fremskrittspartiet styrket seg blant LOs medlemmer i løpet av valgkampen.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen understreker i en kommentar til valg-undersøkelsen (se undersak), at det er et klart flertall blant medlemmene som stemte for en ny regjering.
– Faktisk er den samlede oppslutningen om de partiene som tydelig ville ha en ny regjering stabil, så det er ikke noe ønske om mer høyrepolitikk ute i organisasjonen, sier LO-lederen til FriFagbevegelse/LO-Aktuelt. Og han påpeker at LO-kongressen i mai vedtok å arbeide for et regjeringsskifte, og det har da også LO-medlemmene stemt for.
• Frp vil splitte opp Posten og selge Bring
Stor usikkerhet
Mange av LOs medlemmer har skiftet parti siden forrige Stortingsvalg. 35 prosent av de spurte stemte nå på et annet parti enn i 2013. Nesten fire av ti bestemte seg i løpet av den korte valgkampen fra august fram til valgdagen 11. september. Og 22 prosent bestemte seg den siste uka eller på selve valgdagen for hvilket parti de ville stemme på. Ifølge Opinion-tallene vant Høyre stemmer på de som valgte parti ut fra vurdering av kandidater og statsminister-alternativ.
– Resultatet viser hvor viktig det er å stå løpet helt ut, sier Gabrielsen som selv merket at mange nok tok seieren for gitt etter at de rødgrønne hadde ledet klart det siste året.
• Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Arbeiderpartiets Martin Kolberg
Arbeid og skatt
29 prosent av LO-medlemmene som stemte på Arbeiderpartiet vektla arbeid som den viktigste saken, mens skole veide tyngst for 12 prosent.
SV-velgerne valgte parti ut fra miljø og klima (22 prosent), arbeid(18) og fellesskap (17). De av LOs medlemmer som stemte Senterpartiet gjorde det i stor grad på grunn av partiets distriktspolitikk (42 prosent), mens innvandring var toppsaken for 58 prosent av dem som stemte Frp. Høyre hentet velgere ut fra skatt og innvandring.
På spørsmål om hva du oppfattet var partiets viktigste politiske sak gjennom valgkampen, var det skatter og avgifter som ble trukket fram av LOs medlemmer når de skulle beskrive Arbeiderpartiet. 20 prosent svarte dette om Arbeiderpartiet, mens 25 prosent oppfattet at dette var Høyres viktigste budskap i valgkampen.
LO-lederen erkjenner at Arbeiderpartiet her ikke klarte å få fram sitt hovedbudskap som var arbeid.
– Jeg vet jo at trygge jobber var Arbeiderpartiets viktigste sak, men her er fasiten klar, velgerne oppfattet det ikke slik.
Han mener det ble mye debatt rundt skatt og at det fikk dominere ordskiftet, noe som tok plass fra andre saker som arbeid.
For de andre partiene er svarene ikke like overraskende,
Det er distriktspolitikken som blir assosiert med Senterpartiet og innvandring med Fremskrittspartiet. Den klareste profilen har Miljøpartiet De Grønne. Her trekker hele 58 prosent av LOs medlemmer fram miljø og klima som partiets viktigste sak.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
LO-lederen er ikke fornøyd
Hans-Christian Gabrielsen kan trøste seg med solid rødgrønt flertall blant LO-medlemmene, og at Arbeiderpartiet er det klart største partiet.
Hans-Christian Gabrielsen, LO-leder.
Leif Martin Kirknes
Mye av LOs valgkamp dreide seg rundt arbeidslivsspørsmål. LO-lederen mener at dette var riktig.
– Valgkampen og prioritering av saker baserer seg på medlemsundersøkelsen som over 90 000 medlemmer deltok på. Og arbeid er jo likevel den saken som nevnes av flest medlemmer som avgjørende. Jeg tror ikke at problemet var at det ble snakket for mye om arbeid ved dette valget – snarere tvert i mot. Utviklingen etter valget viser at vi hadde rett i at det ikke skapes nok jobber i Norge. Andelen som jobber går stadig nedover. Dessverre fikk vi ikke løftet dette høyt nok på dagsorden i valgkampen, erkjenner Gabrielsen overfor FriFagbevegelse/LO-Aktuelt.
Skatt er Ap
Skatter og avgifter trekkes fram av LOs medlemmer som den saken de oppfatter var Arbeiderpartiets viktigste politiske sak gjennom valgkampen. LO-lederen skulle gjerne sett at valgkampen dreide seg om andre saker.
– Jeg vet jo at trygge jobber var Arbeiderpartiets viktigste sak, men her er fasiten klar – velgerne oppfattet det ikke slik. Det nytter ikke å argumentere mot det. Og det stemmer godt med andre undersøkelser etter valget. Arbeiderpartiet var opptatt av å avklare for velgerne hva slags skattepolitikk man skulle føre, der de med de høyeste inntektene og formuene skulle bidra noe mer. Men det ble i stedet spredt en feilaktig oppfatning om at folk flest, og til og med uføretrygdede og pensjonister, skulle betale mer. Da ble det mye diskusjon nettopp om skatt og detaljer, modeller og utregninger. Det fikk dominere ordskiftet, og tok plass fra andre saker, som for eksempel arbeid, sier Gabrielsen
Seiret for tidlig
Opinion-undersøkelsen viser at mange endret partivalg under valgkampen. LO-lederen tror at mange tok seieren for gitt, og at det preget valgkampen i perioder.
– Det er ikke tvil om at den viktigste jobben gjøres i de hundre ukene mellom valg, og ikke den siste måneden. Men resultatene her viser også hvor viktig det er å stå løpet helt ut. Jeg merket sjøl at mange kanskje tok seieren litt for gitt etter at de rødgrønne hadde ledet klart det siste året. Det kan ha påvirket innsatsen. I våre dager skifter folk parti oftere enn før, og ingen velgere er vunnet for godt – det er jo bare 17 prosent som svarer at de alltid stemmer det samme partiet ved stortingsvalg.
Rødgrønn trøst
– Det et veldig klart flertall blant medlemmene våre som stemte for en ny regjering. Faktisk er den samlede oppslutningen om de partiene som tydelig ville ha ny regjering stabil, så det er ikke noe ønske om mer høyrepolitikk ute i organisasjonen. Så fordeler stemmene seg internt på rødgrønn side på en annen måte denne gangen, men vi må ikke glemme at Arbeiderpartiet er suverent størst fortsatt. Kongressen vedtok at vi skulle jobbe for et skifte, og en ny regjering ledet av Arbeiderpartiet. Det har LO-medlemmene også stemt for.