Bemanningsbransjen
På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer
– Dette er helt tragisk, sier Jan Ole Evensen fra Elektromontørenes forening i Oslo.
Organisasjonsarbeider Jan-Ole Evensen fra Elektromontørenes forening i Oslo synes det er tragisk at 90 prosent av elektrikerne på Thons bygg på Storo i Oslo er ansatt i et bemanningsforetak.
Torgny Hasås
torgny@lomedia.no
Evensen har fått bekreftet sin mistanke; 90 prosent av elektrikerne på byggeplassen på Storo i Oslo er innleide.
I det gamle industriområdet bygger Thon. Her skal det bli boliger, hotell og kino. Totalentreprisen på hele prosjektet er på én milliard kroner pluss merverdiavgift. Det er Veidekke som er hovedentreprenør. De tre elektroentreprisene er vunnet av AR Elektroprosjekt.
• Den nye regjeringen åpner for lengre arbeidsdager og at færre ansatte skal få betalt for overtid
64 innleide elektrikere
Opp mot 100 elektrikere er nødvendig for å gjennomføre et så stort prosjekt. Men så mange ansatte har ikke AR Elektroprosjekt. I DSBs register over elektrofirmaer oppgir AR Elektropersonell at de har mellom seks og ti ansatte.
Evensen og frifagbevegelse.no fikk innblikk i bemanningsloggen. Den viser at en uke slutten i av november har AR Elektroprosjekt 72 personer på anlegget på Storo. Åtte av dem kommer fra AR Elektroprosjekt, 64 er leid inn fra selskapet Elektropersonell. Det betyr at ni av ti som jobber med elektro på Storo-prosjektet er innleide.
• Les mer om bemanningsbransjen: Bransjen som endret norsk arbeidsliv
Skal være fast ansatt
Alt arbeid på elektriske anlegg må følge en forskrift. Forskriften beskriver hvem som kan utføre arbeid på elektriske anlegg: «Alt kvalifisert personell som benyttes, skal være fast ansatt i foretaket», heter det i forskriften.
– Her virker det som om firmaet har som forretningsmodell å ha en svært lav egenbemanning. Det finnes flere og flere firmaer som jobber sånn, sier Evensen.
• Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene
80 prosent fra bemanningsbyrå
Frifagbevegelse.no har gjort en undersøkelse om bemanningsbransjens plass i arbeidslivet. Med utgangspunkt i Navs database over stillinger lyst ledige i 2017, fant vi at 80 prosent av de ledige elektrikerjobbene i Oslo var via et bemanningsbyrå.
– Dette er langt utenfor det vi kan akseptere. Vi må vurdere om vi skal anmelde forholdet, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.
Slike forhold som det på byggeplassen på Storo gjør at EL og IT Forbundet har krevd at hele bemanningsbransjen skal forbys.
– Det er variasjon i oppdragsmengden, men den variasjonen kan løses slik det alltid har vært gjort i elektrobransjen, at installasjonsfirmaene leier folk fra hverandre for å ta toppene, sier Andersen.
Hovedregelen i forskriften er at de som utfører elektroarbeid skal være fast ansatte, men de henviser til arbeidsmiljølovens bestemmelser om innleie. I arbeidsmiljølovens paragraf 14-12.2 åpnes det for innleie hvis de tillitsvalgte i bedriften går med på det.
• Måling: Flertall mot vikarbyråer
Får ikke tak i folk
Daglig ledet i AR Elektroprosjekt, Ole Einar Ørbeck, benekter at det er firmaets forretningsprofil å ha en så liten andel fast ansatte. I en e-post til frifagbevegelse.no sier han at prosjektet på Storo er eksepsjonelt, at på nye prosjekter vil ha en større andel egne ansatte.
«Vi søker også etter nye medarbeidere, men dessverre har vi ikke funnet alle de rette kandidatene», skriver ham.
Ifølge Navs database søkte AR Elektroprosjekt sist etter elektrikere i januar i fjor.
Ulovlig innleie
– Er det lovlig å leie inn folk i så stor skala som dere gjør på Storo, stilte vi spørsmål om.
Ørbeck svarer at det etter deres oppfatning er lov etter arbeidsmiljølovens paragraf 14-12.
Den eneste lovlige muligheten for innleie etter denne paragrafen er hvis det er tariffavtale i bedriften og de tillitsvalgte har skrevet under på en avtale om innleie?
Men på vårt spørsmål om det er tariffavtale i bedriften svarer Ørbeck at det er det ikke.
Uten tariffavtale og avtale med de tillitsvalgte er innleie ulovlig.
• 2.000 møtte fram foran Stortinget for å kreve et forbud mot bemanningsbyråer rundt Oslofjorden
Høye tall
– Dette var høye tall, sier Cathrine Aspestrand, direktør arbeidsliv i Nelfo, arbeidsgiverforeningen for elektrofagene.
Nelfo er en del av NHO-systemet.
– Dette er innleie langt ut over det som var intensjonen den gang det ble åpnet for inn- og utleie i 2000, sier Aspestrand. Hun mener at for stort innleie vil rokke med grunnlaget for bransjen og ikke minst utdanningene av lærlinger hvis det fortsetter på det nivået.
Nelfo mener at faste ansettelser skal være hovedregelen.
– Men vi vil ikke være med på et forbud. Bransjen trenger fleksibilitet og til det trenger en bemanningsbyråer, mener Aspestrand.
Andel utlyste jobber i bygningsbransjen i Oslo fra bemanningsbransjen i 2017:
Over 90 prosent av stillinger som betongarbeidere og hjelpearbeidere på bygg i Oslo i 2017 blir besatt av bemanningsbyråer. For elektrikere er andelen 83 prosent som er svært høyt sett på bakgrunnen av at forskriften sier at alle ansatte i et elektrikerfirma skal være fast ansatte. Oversikten viser at «bare» 40 prosent av tømrerjobbene kommer via bemanningsbransjen. Kilde: NAVs statistikk over ledige jobber.
Navs database
FriFagbevegelses undersøkelse tar utgangspunkt i Navs database over alle ledige stillinger i Norge. Nav registrerer alle ledige stillinger for å ha et verktøy som kan hjelpe folk tilbake i jobb. Databasen er derfor ganske komplett. Bemanningsbyråer er registrert på to bransjekoder. Andelen stillingsutlysninger fra firmaer i bemanningskoden gir et bilde av bemanningsbransjens innflytelse i arbeidsmarkedet.
• Følg oss på Facebook og Twitter
El-sikkerhet først
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil helst ha bare faste ansettelser.
– Vi skulle ønske at arbeidsmiljølovens hovedkrav ble oppfylt, at det bare var faste ansettelser, men når arbeidsmiljøloven åpner for innleie kan ikke vi gjøre noe med det, sier sjefingeniør i DSB, Runar Røsbekk.
– Vi har et godt tilsynsapparat som fører tilsyn med hele regelverket for elsikkerhetsloven inkludert reglene for ansettelse. Så kan det være at vår oppmerksomhet først og fremst er rettet mot at vi bruker kvalifisert personell og ikke hvordan de er ansatt. For vår oppgave er først og fremst å ivareta el-sikkerheten.
DSB fører tilsyn med elektroforetakene ved å benytte det er det lokale elektrisitetstilsyn (DLE), som utfører tilsyn med elektroforetakene på vegne av DSB. Røsbekk sier at DSB ikke har utarbeidet statistikk over innleie i elektroforetakene.
• Wiborg (Frp) utelukker at det kan bli et forbud mot innleie
• SV, Rødt og Arbeiderpartiet foreslår forbud mot innleie av arbeidere
• Dette blir de store sakene i 2018
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside