JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Organisasjonsarbeider Jan-Ole Evensen fra Elektromontørenes forening i Oslo synes det er tragisk at 90 prosent av elektrikerne på Thons bygg på Storo i Oslo er ansatt i et bemanningsforetak.

Organisasjonsarbeider Jan-Ole Evensen fra Elektromontørenes forening i Oslo synes det er tragisk at 90 prosent av elektrikerne på Thons bygg på Storo i Oslo er ansatt i et bemanningsforetak.

Torgny Hasås

Bemanningsbransjen

På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer

– Dette er helt tragisk, sier Jan Ole Evensen fra Elektromontørenes forening i Oslo.17.01.2018
07:00
17.01.2018 10:54

torgny@lomedia.no

Evensen har fått bekreftet sin mistanke; 90 prosent av elektrikerne på byggeplassen på Storo i Oslo er innleide.

I det gamle industriområdet bygger Thon. Her skal det bli boliger, hotell og kino. Totalentreprisen på hele prosjektet er på én milliard kroner pluss merverdiavgift. Det er Veidekke som er hovedentreprenør. De tre elektroentreprisene er vunnet av AR Elektroprosjekt.

Den nye regjeringen åpner for lengre arbeidsdager og at færre ansatte skal få betalt for overtid

64 innleide elektrikere

Opp mot 100 elektrikere er nødvendig for å gjennomføre et så stort prosjekt. Men så mange ansatte har ikke AR Elektroprosjekt. I DSBs register over elektrofirmaer oppgir AR Elektropersonell at de har mellom seks og ti ansatte.

Evensen og frifagbevegelse.no fikk innblikk i bemanningsloggen. Den viser at en uke slutten i av november har AR Elektroprosjekt 72 personer på anlegget på Storo. Åtte av dem kommer fra AR Elektroprosjekt, 64 er leid inn fra selskapet Elektropersonell. Det betyr at ni av ti som jobber med elektro på Storo-prosjektet er innleide.

Les mer om bemanningsbransjen: Bransjen som endret norsk arbeidsliv

Skal være fast ansatt

Alt arbeid på elektriske anlegg må følge en forskrift. Forskriften beskriver hvem som kan utføre arbeid på elektriske anlegg: «Alt kvalifisert personell som benyttes, skal være fast ansatt i foretaket», heter det i forskriften.

– Her virker det som om firmaet har som forretningsmodell å ha en svært lav egenbemanning. Det finnes flere og flere firmaer som jobber sånn, sier Evensen.

Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene

80 prosent fra bemanningsbyrå

Frifagbevegelse.no har gjort en undersøkelse om bemanningsbransjens plass i arbeidslivet. Med utgangspunkt i Navs database over stillinger lyst ledige i 2017, fant vi at 80 prosent av de ledige elektrikerjobbene i Oslo var via et bemanningsbyrå.

– Dette er langt utenfor det vi kan akseptere. Vi må vurdere om vi skal anmelde forholdet, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Slike forhold som det på byggeplassen på Storo gjør at EL og IT Forbundet har krevd at hele bemanningsbransjen skal forbys.

– Det er variasjon i oppdragsmengden, men den variasjonen kan løses slik det alltid har vært gjort i elektrobransjen, at installasjonsfirmaene leier folk fra hverandre for å ta toppene, sier Andersen.

Hovedregelen i forskriften er at de som utfører elektroarbeid skal være fast ansatte, men de henviser til arbeidsmiljølovens bestemmelser om innleie. I arbeidsmiljølovens paragraf 14-12.2 åpnes det for innleie hvis de tillitsvalgte i bedriften går med på det.

Måling: Flertall mot vikarbyråer

Får ikke tak i folk

Daglig ledet i AR Elektroprosjekt, Ole Einar Ørbeck, benekter at det er firmaets forretningsprofil å ha en så liten andel fast ansatte. I en e-post til frifagbevegelse.no sier han at prosjektet på Storo er eksepsjonelt, at på nye prosjekter vil ha en større andel egne ansatte.

«Vi søker også etter nye medarbeidere, men dessverre har vi ikke funnet alle de rette kandidatene», skriver ham.

Ifølge Navs database søkte AR Elektroprosjekt sist etter elektrikere i januar i fjor.

Ulovlig innleie

– Er det lovlig å leie inn folk i så stor skala som dere gjør på Storo, stilte vi spørsmål om.

Ørbeck svarer at det etter deres oppfatning er lov etter arbeidsmiljølovens paragraf 14-12.

Den eneste lovlige muligheten for innleie etter denne paragrafen er hvis det er tariffavtale i bedriften og de tillitsvalgte har skrevet under på en avtale om innleie?

Men på vårt spørsmål om det er tariffavtale i bedriften svarer Ørbeck at det er det ikke.

Uten tariffavtale og avtale med de tillitsvalgte er innleie ulovlig.

2.000 møtte fram foran Stortinget for å kreve et forbud mot bemanningsbyråer rundt Oslofjorden

Høye tall

– Dette var høye tall, sier Cathrine Aspestrand, direktør arbeidsliv i Nelfo, arbeidsgiverforeningen for elektrofagene.

Nelfo er en del av NHO-systemet.

– Dette er innleie langt ut over det som var intensjonen den gang det ble åpnet for inn- og utleie i 2000, sier Aspestrand. Hun mener at for stort innleie vil rokke med grunnlaget for bransjen og ikke minst utdanningene av lærlinger hvis det fortsetter på det nivået.

Nelfo mener at faste ansettelser skal være hovedregelen.

– Men vi vil ikke være med på et forbud. Bransjen trenger fleksibilitet og til det trenger en bemanningsbyråer, mener Aspestrand.

Andel utlyste jobber i bygningsbransjen i Oslo fra bemanningsbransjen i 2017:

Over 90 prosent av stillinger som betongarbeidere og hjelpearbeidere på bygg i Oslo i 2017 blir besatt av bemanningsbyråer. For elektrikere er andelen 83 prosent som er svært høyt sett på bakgrunnen av at forskriften sier at alle ansatte i et elektrikerfirma skal være fast ansatte. Oversikten viser at «bare» 40 prosent av  tømrerjobbene kommer via bemanningsbransjen.  Kilde: NAVs statistikk over ledige jobber.

Over 90 prosent av stillinger som betongarbeidere og hjelpearbeidere på bygg i Oslo i 2017 blir besatt av bemanningsbyråer. For elektrikere er andelen 83 prosent som er svært høyt sett på bakgrunnen av at forskriften sier at alle ansatte i et elektrikerfirma skal være fast ansatte. Oversikten viser at «bare» 40 prosent av tømrerjobbene kommer via bemanningsbransjen. Kilde: NAVs statistikk over ledige jobber.

Navs database

FriFagbevegelses undersøkelse tar utgangspunkt i Navs database over alle ledige stillinger i Norge. Nav registrerer alle ledige stillinger for å ha et verktøy som kan hjelpe folk tilbake i jobb. Databasen er derfor ganske komplett. Bemanningsbyråer er registrert på to bransjekoder. Andelen stillingsutlysninger fra firmaer i bemanningskoden gir et bilde av bemanningsbransjens innflytelse i arbeidsmarkedet.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Få nyhetsbrevet vårt

El-sikkerhet først

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil helst ha bare faste ansettelser.

– Vi skulle ønske at arbeidsmiljølovens hovedkrav ble oppfylt, at det bare var faste ansettelser, men når arbeidsmiljøloven åpner for innleie kan ikke vi gjøre noe med det, sier sjefingeniør i DSB, Runar Røsbekk.

– Vi har et godt tilsynsapparat som fører tilsyn med hele regelverket for elsikkerhetsloven inkludert reglene for ansettelse. Så kan det være at vår oppmerksomhet først og fremst er rettet mot at vi bruker kvalifisert personell og ikke hvordan de er ansatt. For vår oppgave er først og fremst å ivareta el-sikkerheten.

DSB fører tilsyn med elektroforetakene ved å benytte det er det lokale elektrisitetstilsyn (DLE), som utfører tilsyn med elektroforetakene på vegne av DSB. Røsbekk sier at DSB ikke har utarbeidet statistikk over innleie i elektroforetakene.

Wiborg (Frp) utelukker at det kan bli et forbud mot innleie

SV, Rødt og Arbeiderpartiet foreslår forbud mot innleie av arbeidere

Dette blir de store sakene i 2018

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.01.2018
07:00
17.01.2018 10:54Mest lest

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

Katharina Dale Håkonsen

Elenita har blitt spyttet på og kalt «hore» på jobben i Nav

Colourbox / innfelt skjermdump

Kor mykje får permitterte i dagpengar? Sjekk kalkulatoren

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Tormod Ytrehus og Grethe Nygaard

Full krangel om vekterlønningene: – Vi må bare registrere at vi har ulik virkelighetsoppfatning

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

Morten Hansen

Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

Fagbladet 3F

I fem år kjørte Emilian for Bring på slovakisk lønn. Helt greit, har retten nå slått fast

Jan-Erik Østlie

Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

Tormod Ytrehus

Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Nå er han sagt opp

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen

Jan-Erik Østlie

Sp mener SV og Frp har valgt en for dårlig modell for pensjonistene

Debatt

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Kommentar:

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Jan-Erik Østlie

«Vedum bør avklare»

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Hanna Skotheim

Harald har kjent jaget mot klokka i helsevesenet i 19 år: - Hele systemet har blitt et stemplingsur

Tormod Ytrehus

Nå selger staten unna eierskapet i kontorbygg til svensk eiendomsgigant

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

Lars Åke Andersen

Universitetet hadde ikke kunnet holde åpent uten renholder Elina og kollegene. Det vises bare ikke på lønna

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Venstresiden ville forlenge AAP-støtten. Regjeringen og Frp sier nei

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

Geir Berntzen/Hydro

Over ti år etter at Hydro stoppet produksjonen, kan de ansatte starte elektrolyseovnene igjen


Flere saker