JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Organisasjonsarbeider Jan-Ole Evensen fra Elektromontørenes forening i Oslo synes det er tragisk at 90 prosent av elektrikerne på Thons bygg på Storo i Oslo er ansatt i et bemanningsforetak.

Organisasjonsarbeider Jan-Ole Evensen fra Elektromontørenes forening i Oslo synes det er tragisk at 90 prosent av elektrikerne på Thons bygg på Storo i Oslo er ansatt i et bemanningsforetak.

Torgny Hasås

Bemanningsbransjen

På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer

– Dette er helt tragisk, sier Jan Ole Evensen fra Elektromontørenes forening i Oslo.17.01.2018
07:00
17.01.2018 10:54

torgny@lomedia.no

Evensen har fått bekreftet sin mistanke; 90 prosent av elektrikerne på byggeplassen på Storo i Oslo er innleide.

I det gamle industriområdet bygger Thon. Her skal det bli boliger, hotell og kino. Totalentreprisen på hele prosjektet er på én milliard kroner pluss merverdiavgift. Det er Veidekke som er hovedentreprenør. De tre elektroentreprisene er vunnet av AR Elektroprosjekt.

Den nye regjeringen åpner for lengre arbeidsdager og at færre ansatte skal få betalt for overtid

64 innleide elektrikere

Opp mot 100 elektrikere er nødvendig for å gjennomføre et så stort prosjekt. Men så mange ansatte har ikke AR Elektroprosjekt. I DSBs register over elektrofirmaer oppgir AR Elektropersonell at de har mellom seks og ti ansatte.

Evensen og frifagbevegelse.no fikk innblikk i bemanningsloggen. Den viser at en uke slutten i av november har AR Elektroprosjekt 72 personer på anlegget på Storo. Åtte av dem kommer fra AR Elektroprosjekt, 64 er leid inn fra selskapet Elektropersonell. Det betyr at ni av ti som jobber med elektro på Storo-prosjektet er innleide.

Les mer om bemanningsbransjen: Bransjen som endret norsk arbeidsliv

Skal være fast ansatt

Alt arbeid på elektriske anlegg må følge en forskrift. Forskriften beskriver hvem som kan utføre arbeid på elektriske anlegg: «Alt kvalifisert personell som benyttes, skal være fast ansatt i foretaket», heter det i forskriften.

– Her virker det som om firmaet har som forretningsmodell å ha en svært lav egenbemanning. Det finnes flere og flere firmaer som jobber sånn, sier Evensen.

Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene

80 prosent fra bemanningsbyrå

Frifagbevegelse.no har gjort en undersøkelse om bemanningsbransjens plass i arbeidslivet. Med utgangspunkt i Navs database over stillinger lyst ledige i 2017, fant vi at 80 prosent av de ledige elektrikerjobbene i Oslo var via et bemanningsbyrå.

– Dette er langt utenfor det vi kan akseptere. Vi må vurdere om vi skal anmelde forholdet, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Slike forhold som det på byggeplassen på Storo gjør at EL og IT Forbundet har krevd at hele bemanningsbransjen skal forbys.

– Det er variasjon i oppdragsmengden, men den variasjonen kan løses slik det alltid har vært gjort i elektrobransjen, at installasjonsfirmaene leier folk fra hverandre for å ta toppene, sier Andersen.

Hovedregelen i forskriften er at de som utfører elektroarbeid skal være fast ansatte, men de henviser til arbeidsmiljølovens bestemmelser om innleie. I arbeidsmiljølovens paragraf 14-12.2 åpnes det for innleie hvis de tillitsvalgte i bedriften går med på det.

Måling: Flertall mot vikarbyråer

Får ikke tak i folk

Daglig ledet i AR Elektroprosjekt, Ole Einar Ørbeck, benekter at det er firmaets forretningsprofil å ha en så liten andel fast ansatte. I en e-post til frifagbevegelse.no sier han at prosjektet på Storo er eksepsjonelt, at på nye prosjekter vil ha en større andel egne ansatte.

«Vi søker også etter nye medarbeidere, men dessverre har vi ikke funnet alle de rette kandidatene», skriver ham.

Ifølge Navs database søkte AR Elektroprosjekt sist etter elektrikere i januar i fjor.

Ulovlig innleie

– Er det lovlig å leie inn folk i så stor skala som dere gjør på Storo, stilte vi spørsmål om.

Ørbeck svarer at det etter deres oppfatning er lov etter arbeidsmiljølovens paragraf 14-12.

Den eneste lovlige muligheten for innleie etter denne paragrafen er hvis det er tariffavtale i bedriften og de tillitsvalgte har skrevet under på en avtale om innleie?

Men på vårt spørsmål om det er tariffavtale i bedriften svarer Ørbeck at det er det ikke.

Uten tariffavtale og avtale med de tillitsvalgte er innleie ulovlig.

2.000 møtte fram foran Stortinget for å kreve et forbud mot bemanningsbyråer rundt Oslofjorden

Høye tall

– Dette var høye tall, sier Cathrine Aspestrand, direktør arbeidsliv i Nelfo, arbeidsgiverforeningen for elektrofagene.

Nelfo er en del av NHO-systemet.

– Dette er innleie langt ut over det som var intensjonen den gang det ble åpnet for inn- og utleie i 2000, sier Aspestrand. Hun mener at for stort innleie vil rokke med grunnlaget for bransjen og ikke minst utdanningene av lærlinger hvis det fortsetter på det nivået.

Nelfo mener at faste ansettelser skal være hovedregelen.

– Men vi vil ikke være med på et forbud. Bransjen trenger fleksibilitet og til det trenger en bemanningsbyråer, mener Aspestrand.

Andel utlyste jobber i bygningsbransjen i Oslo fra bemanningsbransjen i 2017:

Over 90 prosent av stillinger som betongarbeidere og hjelpearbeidere på bygg i Oslo i 2017 blir besatt av bemanningsbyråer. For elektrikere er andelen 83 prosent som er svært høyt sett på bakgrunnen av at forskriften sier at alle ansatte i et elektrikerfirma skal være fast ansatte. Oversikten viser at «bare» 40 prosent av  tømrerjobbene kommer via bemanningsbransjen.  Kilde: NAVs statistikk over ledige jobber.

Over 90 prosent av stillinger som betongarbeidere og hjelpearbeidere på bygg i Oslo i 2017 blir besatt av bemanningsbyråer. For elektrikere er andelen 83 prosent som er svært høyt sett på bakgrunnen av at forskriften sier at alle ansatte i et elektrikerfirma skal være fast ansatte. Oversikten viser at «bare» 40 prosent av tømrerjobbene kommer via bemanningsbransjen. Kilde: NAVs statistikk over ledige jobber.

Navs database

FriFagbevegelses undersøkelse tar utgangspunkt i Navs database over alle ledige stillinger i Norge. Nav registrerer alle ledige stillinger for å ha et verktøy som kan hjelpe folk tilbake i jobb. Databasen er derfor ganske komplett. Bemanningsbyråer er registrert på to bransjekoder. Andelen stillingsutlysninger fra firmaer i bemanningskoden gir et bilde av bemanningsbransjens innflytelse i arbeidsmarkedet.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Få nyhetsbrevet vårt

El-sikkerhet først

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil helst ha bare faste ansettelser.

– Vi skulle ønske at arbeidsmiljølovens hovedkrav ble oppfylt, at det bare var faste ansettelser, men når arbeidsmiljøloven åpner for innleie kan ikke vi gjøre noe med det, sier sjefingeniør i DSB, Runar Røsbekk.

– Vi har et godt tilsynsapparat som fører tilsyn med hele regelverket for elsikkerhetsloven inkludert reglene for ansettelse. Så kan det være at vår oppmerksomhet først og fremst er rettet mot at vi bruker kvalifisert personell og ikke hvordan de er ansatt. For vår oppgave er først og fremst å ivareta el-sikkerheten.

DSB fører tilsyn med elektroforetakene ved å benytte det er det lokale elektrisitetstilsyn (DLE), som utfører tilsyn med elektroforetakene på vegne av DSB. Røsbekk sier at DSB ikke har utarbeidet statistikk over innleie i elektroforetakene.

Wiborg (Frp) utelukker at det kan bli et forbud mot innleie

SV, Rødt og Arbeiderpartiet foreslår forbud mot innleie av arbeidere

Dette blir de store sakene i 2018

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

17.01.2018
07:00
17.01.2018 10:54Mest lest

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Martin Guttormsen Slørdal

Alenemamma Sissel mister jobben når Nortura legger ned

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Er streikeretten til lærerne under angrep? Nei, mener Fafo-forsker

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

Kathrine Geard

Finn (75) snudde ryggen til kona et øyeblikk. Det ble starten på en enorm leteaksjon

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

Colourbox

Advokat: Vanlige folk kan få skattesmell for pendlerboliger

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

Busstreik i Litauen: Sjåfører truer med å reise til Norge

Sissel M. Rasmussen

Olav Rune og kollegaene jobber i kulda for å unngå permitteringer

Ingun Alette Mæhlum

Dilani (34) og familien har vært innestengt i kirka i åtte år

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

Christine Skårberg Dahl

Slik blir den nye lønna for energimontører i kommunale kraft- og nettselskap

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

Hanna Skotheim

Hagen til rusavhengige i Oslo kan forsvinne

Kommentar

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Håvard Sæbø

«Tajik har grunn til å smile. Pensjon fra første krone er en suksess»

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Sidsel Valum

– Tvungen lønnsnemnd er også et nederlag for meg, sier kunnskapsministeren

TØFFE TIDER: Kriminalomsorgen er midt i et langtrukkent strømsjokk som bare ser ut til å fortsette.

TØFFE TIDER: Kriminalomsorgen er midt i et langtrukkent strømsjokk som bare ser ut til å fortsette.

Colourbox

Kriminalomsorgen fikk 50 millioner sist høst. Nå går alt til strømregninga

– Det er veldig tidlig, og jeg tror ikke jeg har vært med på det noen gang, sier LO Stat-nestleder Lise Olsen.

– Det er veldig tidlig, og jeg tror ikke jeg har vært med på det noen gang, sier LO Stat-nestleder Lise Olsen.

Ole Palmstrøm

Spekter-oppgjøret er ferdig – mye tidligere enn vanlig

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Håvard Sæbø

Kampen mot sosial dumping: Her er regjeringens nye tiltak

Kronikk

De aller rikeste, som Kjell Inge Røkke, betaler omtrent 11 prosent skatt av inntekten sin, skriver Tiril Halvorsen og Trine Østereng.

De aller rikeste, som Kjell Inge Røkke, betaler omtrent 11 prosent skatt av inntekten sin, skriver Tiril Halvorsen og Trine Østereng.

Lise Åserud / NTB

«Det er ikke rikfolk som betaler mest skatt i Norge»

Debatt

Spørsmålet vi står igjen med er hvor sterk streikeretten er for ansatte i offentlig sektor, skriver Guro Elisabeth Lind.

Spørsmålet vi står igjen med er hvor sterk streikeretten er for ansatte i offentlig sektor, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Bruken av tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken er farlig»

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

De flyr milliardærer og statsministeren. Nå krever pilotene tariffavtale

Regjeringen foreslår blant annet en effektiv sats på 40 prosent grunnrenteskatt når det gjelder produksjon av laks, ørret og regnbueørret.  (Illustrasjonsfoto)

Regjeringen foreslår blant annet en effektiv sats på 40 prosent grunnrenteskatt når det gjelder produksjon av laks, ørret og regnbueørret. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Ekstraskatt på laks og kraft vil gi titalls milliarder i statskassa


Flere saker