JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sør-Afrikas første kvinnelige LO-leder har ambisjoner om å samle hele landets fagbevegelse

JOHANNESBURG: Som første kvinnelige president og med like mange kvinner i ledelsen som menn, har Zingiswa Losi (43) fått drømmejobben.
NYVALGT: Zingiswa Losi ble nylig valgt til president i Sør-Afrikansk LO

NYVALGT: Zingiswa Losi ble nylig valgt til president i Sør-Afrikansk LO

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Zingiswa Losi, tidligere yrkessoldat og tillitsvalgt for bilarbeiderne i Port Elisabeth, har i mange år kjempet for at flere kvinner skulle fikk sentrale posisjoner i Cosatu, sør-afrikansk fagbevegelse.

Det ble tidlig klart på den 13.nasjonale kongressen til Cosatu at det ikke var noen motkandidater og sør-afrikanske medier brukte mye spalteplass på at en kvinne skal overta stafettpinnen etter Sdumo Dlamini, som har ledet Cosatu med i 12 år. Og selv om Cosatu har mistet 300.000 medlemmer og har vært preget av indre splittelser, så er det en svært optimistisk og ambisiøs Zingiswa Losi som nå gleder seg til å ta fatt.

– Ærefult og utfordrende. Jeg vet det blir tøffe tak men er jeg klar for å ta fatt, sier Losi til FriFagbevegelse.

Den muntre kvinnen fra Port Elisabeth skal lede Cosatu med i underkant to millioner medlemmer. Hun kjenner norsk LO godt og var blant annet en av deltakerne på norsk LOs partnerkonferanse i Zambia for noen år siden.

Sør-Afrikas LO har mistet over 300.0008 medlemmer og sliter med splittelser og uro

Hentet inspirasjon fra LOs generasjonsskifte

Sdumo Dlamini kommer fra det største offentlige forbundet - Nehawu, men tok ikke gjenvalg da han ønsket Losi som ny president.

– Jeg var i Norge som gjest på LO-kongressen i 2017 og så hvordan de klarte et flott generasjonsskifte i toppen. Jeg var imponert og særlig synes jeg det var spennende at dere har så mange aktive kvinnelige ledere, sier han.

– Ved å velge vår første kvinnelige leder, ønsker Cosatu nå å gå foran med et godt eksempel og bane vei for enda flere kvinnelige fagforeningsledere i Afrika. Vi er takknemlige for samarbeid og for økonomisk og politisk støtte fra norsk fagbevegelsen i alle år.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

AVGÅTT LO-LEDER: Sdumo Dlamini ledet Cosatu i 12 år før Losi tok over

AVGÅTT LO-LEDER: Sdumo Dlamini ledet Cosatu i 12 år før Losi tok over

Nina Hanssen

Båret på gullstol

Den nye kvinnelige presidenten ble båret på gullstol av fagforeningskolleger fra flere forbund fram til talerstolen etter valget. Kvinnelige delegater danset og sang “Wathinta Losi, wathint’ imbokodo” (Fritt oversatt: Når du slår til Losi, så kan du slå en stein).

I salen var også hennes nærmeste familie.

Losi er tvilling og vokste opp i en veldig religiøs familie i en søskenflokk på ni.

Ingen nybegynner

Med et bredt smil og med en sterk klar røst, er det ingen tvil om at det er en usedvanlig sterk kvinne som nå har inntatt en sentral posisjon i Sør-Afrika. Veien til toppen har både vært lang og kronglete. Når vi møter henne, er det en ydmyk leder som vet at hun nå har en tøff periode foran seg og som vet at hun som kvinnelig rollemodell må levere.

– For meg kommer alltid familien foran. Det er takket være deres støtte og tro på meg alltid som gjør at jeg stadig vekk har tatt nye utfordringer, innrømmer hun.

Losi vokste opp under apartheid og urettferdigheten hun opplevde mot egen familie og venner gjorde henne rasende.

– Jeg ble nok politisk bevisst allerede i 10-årsalderen da to av mine søsken måtte flykte og leve i eksil. Jeg meldte meg først inn i ANCs ungdomsparti og ble senere aktiv i ANCs studentorganisasjon.

Mandelas fangevokter: – Lyden av barn motiverte Nelson Mandela mens han satt i fengsel på Robben Island

Ønsker å samle fagbevegelsen

Losi var yrkessoldat i South African Airforce i tre år, men i forsvaret fikk de ikke den gang lov til å fagorganisere seg, forteller hun. Men da hun begynte å jobbe i Fords bilfabrikk i Port Elisabeth i 2002, ble hun både medlem og tillitsvalgt på jobben.

Det var i the National Union of Metalworkers of South Africa (Numsa) hun gjorde fagforeneningskarriere og ble fra forbundet valgt inn i Cosatus ledelse.

Hun har parallelt vært sentral i ANC og ble valgt inn i partiets sentralkomite da hun tapte valget om å bli visegeneralsekretær.

Da hun stilte seg bak forslaget om å ekskludere sitt eget forbund - Numsa - fra Cosatu fordi de åpnet opp for å danne et eget politisk parti for arbeidere, valgte hun i 2013 selv å forlate forbundet.

På årets kongress representerte hun politiforbundet Popcru og Cosatu.

Hennes største ønske er nå å samle alle krefter i arbeiderbevegelsen. I sin avslutningstale hyllet hun Dlamini, som har stått i bresjen for å ha fått til minimumslønn, endringer i arbeidsmiljøloven i forhold til fødselspermisjon og også fått på plass et arbeidsledighetsfond i en tid preget av høy arbeidsledighet.

Politisk dyr

Losi jobbet i forsvaret da Sør Afrika gikk igjennom transformasjonen fra apartheid til demokrati. Landet har etter apartheidregimets fall blitt styrt av en trepartsskoalisjon bestående av Cosatu, ANC og det sørafrikanske kommunistpartiet SACP.

Cyril Ramaphosa kom opprinnelig fra forbundet som organiserer gruvearbeidere og ble senere forretningsmann. Han leder i dag både ANC og er landets president. For han var det en selvfølge å være tilstede på årets Cosatu-kongress sammen med resten av styret i sentralkomiteen.

Nelson Mandela ønsket seg Ramaphosa som visepresident og sin etterfølger som president, men det skulle gå mange år før det skjedde.

I likhet med Cosatu, har det også i ANC vært mange konflikter, men Losi har tro på et bedre samarbeidsklima. Ramaphosa var en av de første som gratulerte Losi som president.

Landreform er nødvendig

Losi håper at både de politiske partiene og de ulike fagforeningene kan samle seg om konkrete felles mål til beste for arbeidstakerne og vil selv sørge for å presse Ramaphosa til å følge opp politikken som skal løfte massene som i dag sliter.

– Da Ramaphosa ble valgt, sa han selv at han nå skulle være en folkets tjener og da er det viktig at han følger opp og gjennomfører reformer, sier hun.

En av de viktigste og vanskeligste reformene er å gjennomføre er ekspropriasjon uten kompetansasjon-reformen som er viktig i forhold til fordeling av landressurser og for å skape flere arbeidsplasser.

– Mens minoriteter eier land og har alt, lever altså majoritene som består av millioner mennesker i Sør-Afrika i fattigdom og kjemper hver dag en tøff kamp for å overleve. Dette er svært urettferdig og det er viktig at denne reformen gjennomføres på en god måte. En lovlig vedtatt transparent landreform er noe Ramaphosa har lovt at han skal gjennomføre.

Dette vil Losi følge opp i sitt fagligpolitiske arbeid med presidenten.

Lytte-kampanje

Losi har siden 2009 vært en del av Cosatus ledelse og ble gjenvalgt i 2012 og ble i høst president.

– Jeg vil jobbe for å bygge en sterk allianse til beste for sør-afrikanske arbeidere og det første jeg vil gjøre er å lytte til hva våre medlemmer er opptatt av akkurat nå. Kall det gjerne en lytte-kampanje, sier hun.

Hun har i hele sitt liv vært opptatt av å løfte kvinner og hatt et spesielt ansvar for Cosatu likestilling og helsepolitikk.

– Jeg håper at vi kvinnene i ledelsen kan inspirere og motivere flere kvinner til å ta verv. Da må jeg levere god politikk, slik at alle som har støttet meg ser jeg gjør en god jobb, sier hun.

Losi håper valget av så mange kvinner i ledelsen også kan inspirere andre afrikanske fagforeninger til å velge inn flere kvinner. Men Losi vet også at lange dager og tøffe tak i politikk og fagforeninger koster. Selv er hun singel og ingen umiddelbar plan om å stifte familie.

– Nå har jeg fått tillit til å være leder og da blir det ikke rom for mye fritidsaktiviteter, men håper at jeg kan se familien min innimellom, sier hun.

Utfordrende økonomi

Hun har sammen med resten av den nyvalgte ledelsen store ambisjoner. Blant annet blir det viktig å ta på alvor den utfordrende økonomien landet er inne i med høy arbeidsledighet og med stor usikkerhet til hva den 4.industrielle revolusjonen vil bety for arbeidslivet.

– Ramaphosa utfordret oss til å komme med innspill til hvordan vi sammen kan løse de store utfordringene som landet står ovenfor. Det skal vi selvsagt følge opp. Vi må fortsette å få på plass gode reformer som kan gjennomføres i praksis og sørge for at folk har en lønn å leve av men også sørge for at folk har boliger og føle mer trygghet i hverdagen. Når det gjelder den 4.industrielle revolusjonen som vi er midt i, så er det viktig å ha fokus på å gi dagens arbeidstakere riktig kompetanse for nye arbeidsoppgaver og jobber. Men samtidig er det et stort ansvar å gi de som nå er utenfor støtte for å komme seg inn i utdanning eller arbeidsmarkedet, sier hun.

Nulltoleranse for trakassering

Losi, som også deltok på den årlige ILO-konferansen i Geneve i år, har også ambisjoner om å følge opp arbeidet med konvensjonen om seksuell trakassering og vold i arbeidet.

– Jeg fulgte komiteen som startet dette arbeidet og håper at vi på ILOs 100-års jubileum neste år kan vedta en ny historisk konvensjon. Både ANC og Cosatu jobber mye med å få til bedre rutiner for å følge opp og vi skal ha nulltoleranse for trakassering, lover hun.

Trude Tinnlund, som representerte norsk LO på Cosatus kongress i Johannesburg, ble imponert over styrken til den nye lederen.

– Hun ledet deler av kongressen med stø hånd og hadde full støtte. Jeg håper også at det at Cosatu har fått en sterk kvinnelig leder, betyr mye for regionen og likestillingsarbeidet som blant annet vi i Norsk LO støtter i Afrika, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

NORSK LO: Delegat fra norsk LO, Trude Tinnlund hilser på Cosatus nyvalgte president

NORSK LO: Delegat fra norsk LO, Trude Tinnlund hilser på Cosatus nyvalgte president

Nina Hanssen

Rekker ut en vennskapshånd

Losi er glad for alle støtteerklæringer fra utenlandske gjester på kongressen. Hun vil også rekke ut en hånd til the South African Federation of Trade Unions(SAFTU), som allerede etter kort tid har 30 affilierte forbund og 800.000 medlemmer.

– Jeg ønsker å samarbeide med alle fagforeninger som er opptatt av arbeidsfolk og vi er nødt til å samarbeide slik at ikke arbeidsfolk blir kynisk utnyttet, sier hun.

– Kapitalister som utnytter våre folk er vår felles fiende og står vi samlet på venstresiden så er vi sterkere. Jeg håper at vi i Cosatu kan innlede dialog med SAFTU og andre organisasjon om det vi er enige om så snart som mulig, sier hun.

– Jeg vet at det fortsatt er en lang vei å gå, men vi kan i alle fall ta en dialog og kanskje starte med å diskutere det vi er enige om. Så kan vi også være enige om å være uenige om ting som skiller oss, sier hun.

Den kvinnelige Cosatu-presidenten er optimist.

– Sammen skal vi vise hele verden at vi kan få dette landet inn på et nytt og bedre spor som gjør at flere vil investere her og være med å skape gode anstendige jobber, slik at familier kan få et bedre liv. Vi skal bryte ned barriere og samarbeide mer og snart vil solen igjen skinne på Sør-Afrika, sier hun muntert, mens hun stemmer i sammen med sine brødre og søstre sangen de alltid synger når de er samlet, nemlig «Solidarity forever!».

Eldre saker om Cosatu og sørafrikansk fagbevegelse:

I skyggen av Marakana. Frifagbevegelse på Cosatus 11.kongress i 2012

Åpent brev til Cosatu fra Cosatus første generalsekretær før kongressen i 2012

Om splittelsen i Cosatu i 2014

Fikk 100 millioner fra Norge til kampen mot apartheid

– Splittelsen i sørafrikansk LO vil gå over, intervju med Zinigiswa Losi fra 2014

LO hedret av sørafrikansk fagbevegelse på Cosatu-kongresen i 2009

Marikana-tillitsvalgt skutt og drept, om krigen i sørafrikansk fagbevegelse i 2013

Warning
Annonse
Annonse