JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Cosatu-kongressen

Sørafrikansk LO får sin første kvinnelige leder

Sør-Afrikas største fagforeningsorganisasjon, Cosatu står ovenfor enorme utfordringer. Etter å ha mistet over 300.0008 medlemmer og slitt med splittelser, er det knyttet stor spenning til den 13. kongressen som avholdes i Johannesburg denne uka.
POPULÆR LEDERDUO: Det er ventet at Cosatus 2. nestleder Zingswa Losi (til høyre) overtar ledervervet etter Sdumo Dlamini på torsdag

POPULÆR LEDERDUO: Det er ventet at Cosatus 2. nestleder Zingswa Losi (til høyre) overtar ledervervet etter Sdumo Dlamini på torsdag

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Cosatu-kongressen skal blant annet velge ny ledelse torsdag, der det forventes at 2.nestleder Zingswa Losi vil overta ledervervet etter Sdumo Dlamini og dermed bli den første kvinnelige lederen av Cosatu.

Losi har bred støtte. Hun er enstemmig innstilt og uten motkandidater.

Sharon Burrow, leder av International Trade Union Confederation (ITUC) er oppstemt foran valget.

– Da lages det historie her og vi i ITUC er veldig spent. Det betyr mye å ha kvinnelige forbilder, sa Sharon Burrow.

Hun håper også at kongressen binder alle forbundene tettere sammen, slik at de blir en sterk organisasjon.

– Vi lever i en tøff tid og sterke fagforeninger er viktigere enn noen gang, sier hun.

Britisk selskap med i kampen om Sørlandsbanen

Sharon Burrow, leder av International Trade Union Confederation (ITUC) er oppstemt foran valget

Sharon Burrow, leder av International Trade Union Confederation (ITUC) er oppstemt foran valget

Nina Hanssen

Har mistet mange medlemmer

Det er et stort apparat som skal på plass, når hele 2100 delegater skal delta, Kongressen huser også flere hundre utenlandske gjester, inkludert fagforeningsledere fra ulike land og ambassadører fra blant annet Chile, Russland, Venezuela og Tyskland.

Antallet er mindre enn på forrige kongress, ettersom Cosatu nå kun har 1.605 6973 medlemmer.

I 2015 hadde fagbevegelsen 1.923.436 medlemmer, så de har hatt et stort medlemstap og med det svekket økonomi.

Situasjonen har ført til at Cosatu ikke har kunnet hjelpe mindre forbund som sliter. Blant annet har sørafrikansk transport og allierte (SATAWU) mistet over halvparten av sine medlemmer.

Dette er verdens 10 verste land for arbeidstakere

Småforbund i demonstrasjon

Om man er delegat eller gjest på Cosatu-kongressen, bør man smøre seg med stor tålmodighet og forstå kraften i arbeidersang og dans.

Representanter fra flere småforbund har demonstrert, sunget protestsanger og fysisk sperret inngangen i flere timer, fordi de ikke får delta med delegater på kongressen.

De ansatte i kongresssenteret og alle delegatene måtte også ut, da politiet sammen med lederne av Cosatu, måtte ta en prat med de sinte men syngende protestantene.

Delegater på Cosatu-kongressen danser og synger

Delegater på Cosatu-kongressen danser og synger

Nina Hanssen

Arbeidersang har stor betydning

Selv om tiden gikk, ble det aldri kaos utenfor kongresssenteret som ligger i Midrand utenfor Johannesburg. Flere tusen rødkledte delegater brukte tiden godt og sang og danset i sommervarmen. For i Sør-Afrika står fortsatt sangen sterk i arbeiderbevegelsen. Det går aldri mer enn en time, før noen bryter ut i sang og de andre følger med, både to- og trestemt.

Tre timer på overtid startet kongressen med at alle i den gigantiske salen reiste seg og sang Nkosi Sikelel’i Africa. Faktisk så ble den sunget to ganger før møtestart.

Presidentdans

Amanda! Amanda! sa generalsekretæren da han entret talerstolen for å prøve og løse utfordringene med protester fra fagforeningskolleger som ikke fikk noen delegater.

Han foreslo at Samwu, som er ett av de forbundene han beskriver som «not in a good shape», skulle få ha observatørstatus under resten av kongressen.

– Vi vet at det for våre brødre og søstre er viktig å være tilstede her og da uten å forstyrre kongressen, så la oss ønske de inn, sa han.

Det skapte en viss ro i salen, slik at Kongressen kunne starte med landsmøtetalen til den avtroppende karismatiske lederen av Cosatu, Sdumo Dlamini.

Også han startet med sang, der publikum sang og danset med. For i Cosatu finnes en sang til enhver situasjon som oppstår. Og ettersom Sør-Afrikas president og leder av afrikas største politiske parti - ANC, selv er rekruttert fra Cosatu, så sang og danset også presidenten sammen med Zingswa Losi og de andre på dirigentbordet.

Sørafrikansk LO er glade for at norsk LO er med på full Israel-boikott (18.5.2017)

Viktig å samle rekkene

Sdumo Dlamini brukte store deler av sin taletid med å si at det nå var viktig å samle rekkene og bli en sterk kraft internt, slik at Cosatu fortsatt kan å spille en sterk rolle i Sør Afrikansk samfunnsliv.

– Vi må tilbake til våre grunnverdier og samle oss for å fremme kampen for sosialisme. Ingen vil respektere oss, hvis vi ikke har en sterk samlet organisasjon med kapasitet til å kjempe og ikke bare komme med tomme trusler, sa han.

Dlamini oppfordret fagforeningslederne til å bruke mer tid på gulvet på arbeidsplassen der medlemmene er. Vi må gjenoppbygge våre fagforeninger for å svare på utfordringene i en ny krevende tid for at ikke vi skal bli irrelevante, sa han.

Trude Tinnlund representerer norsk LO på Cosatu-kongressen

Trude Tinnlund representerer norsk LO på Cosatu-kongressen

Nina Hanssen

Skremmende høy ungdomsledighet

Dlamini beskrev den fjerde industrielle revolusjonen som en «game changer» for alle, der også fagbevegelsen må være våken og skjønne spillet.

– Nye IT-verktøy, applikasjoner, roboter og andre former for kunstig intelligens endrer samfunnet radikalt. Også måten vi arbeider på og kanskje også hvordan vi skal organisere folk. Det er denne realiteten vi i arbeiderklassen må ta innover oss, slik at ikke flere faller utenfor. Særlig må vi sørge for at kvinner og ungdom får anstendige jobber, sa han.

Ifølge den siste arbeidsstatistikken utgitt av Statistikk Sør-Afrika, var ledigheten i første kvartal 2018 på 27,2%.

– Flere kvinner enn menn er arbeidsledige, men det som bekymrer meg mest er ungdomsarbeidsløsheten. Den er ekstrem for ungdom i alderen 15-24 år og er på 52,4%, noe som er en liten økning i forhold til fjerde kvartal 2017, hvor den var 51,1%, advarte han.

Cosatus leder sa at dette viser at man ikke klarer å gi ungdom praksis eller kvalifisere de for dagens arbeidsmarked.

37 år siden aids kom til Sør-Afrika

Den avtroppende lederen brukte også mye av sin tale til å snakke om hvor viktig det er å satse på en god helsetjeneste for alle.

– I år er det 37 år siden det første tilfellet av hiv ble registrert. I dag lever 7.1 millioner sørafrikanere med hiv. Det er rundt 270.000 folk som blir hiv-smittet hver år, samt 450.000 får tuberkulose. Vi må sørge for en god helsetjeneste for alle, sa han.

Han pratet også om LHBT-samfunnet, som fortsatt i dag blir diskriminert og sliter med å komme inn i arbeidsmarkedet.

– Mange grupper sliter fortsatt og dette kan bare bli stanset, om vi som Cosatu står opp og krever endringer. Vi skal alltid stå på de svakeste siden og slå ned på all type diskriminering, sa han.

ANC og Cosatu har tette bånd

Cosatu har i alle år hatt et sterkt fagligpolitisk samarbeid med African National Congress (ANC), som fortsatt er det største politiske partiet i Sør-Afrika.

ANC er den dominerende politiske kraften i landet. Dagens posisjon er en følge av partiets sentrale betydning i kampen mot apartheid etter 2. verdenskrig og med Nelson Mandela som leder.

Etter 27 år i fangenskap, ble Mandela sluppet fri og dannet en koalisjonsregjering. I stedet for hat og splittelse, sto Mandela for en politikk som handlet om forsoning og tilgivelse. I 2012 feiret et sterkt ANC 100 år, men etter at Mandela døde året etter, har partiet vært preget av personkonflikter og splittelse.

På kongressen foreligger det også i år et forslag om å kutte den økonomiske støtten til partiet.

Cyril Ramaphosa slo tilbake mot de som vil splitte ANC.

Mandelas fangevokter: – Lyden av barn motiverte Nelson Mandela mens han satt i fengsel på Robben Island

Hemmelige møter

I forrige uke rapporterte Sunday Times i Sør-Afrika om et hemmelig møte mellom tidligere president Jacob Zuma, generalsekretær Ace Magashule, tidligere nordvest-minister Supra Mahumapelo og lederne av både ANC-kvinner og ungdomsligaer.

På Cosatu-kongressen i går brukte ANC-leder Cyril Ramaphosa deler av sin taletid til å slå tilbake på egne kritikere i ANC som har hatt hemmelige møter.

– Til de som prøver å splitte ANC, vil jeg si: Hva er motivet deres? Jeg mener vi ikke må bruke tid på mot-revolusjonære bevegelser for å svekke ANC i mørke kroker eller hvor som helst. Vi bør bare ha en agenda: nemlig å bekjempe fattigdom og få igjennom de kravene som Cosatu vedtar på denne konferansen. Dere må ta noen viktige veivalg og komme opp med gode løsninger til hvordan vi skal skape flere jobber, sørge for at folk har et anstendig arbeidsliv men dere må også holde sammen og sørge for et sterkt Cosatu, sa han.

– Hvis vi skal vinne valget i 2019, må dere være sterke og vi må stå samlet, sa han. – Vi må aldri glemme Nelson Mandelsas ord om hvor viktig det var at arbeiderbevegelsen står sammen. ANC er tilstede med hele ledelsen samt flere av våre statsråder her på kongressen for å vise hvor mye dette samarbeidet med Cosatu betyr. Vi vil alltid lytte til dere, sa han til stor applaus fra forsamlingen som spontant sang en sang om samhold.

Eldre saker om Cosatu og sørafrikansk fagbevegelse:

I skyggen av Marakana. Frifagbevegelse på Cosatus 11.kongress i 2012

Åpent brev til Cosatu fra Cosatus første generalsekretær før kongressen i 2012

Om splittelsen i Cosatu i 2014

Fikk 100 millioner fra Norge til kampen mot apartheid

– Splittelsen i sørafrikansk LO vil gå over, intervju med Zinigiswa Losi fra 2014

LO hedret av sørafrikansk fagbevegelse på Cosatu-kongresen i 2009

Marikana-tillitsvalgt skutt og drept, om krigen i sørafrikansk fagbevegelse i 2013

Annonse

Flere saker

Annonse