JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uklart om lærernormen oppfylles ved skolestart

Når elevene inntar klasserommene for et nytt skoleår, trer den nye lærernormen i kraft. Men det er fortsatt uklart om tilstrekkelig antall lærere er på plass.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Colourbox.com

Den nye lærernormen sier at det ikke skal være mer enn 16 elever per lærer i første til fjerde klasse og ikke mer enn 21 elever per lærer på de neste seks klassetrinnene.

Men det er trolig fortsatt et stykke igjen til det målet er nådd. Utdanningsdirektoratet har ikke ferske tall for hvor mange lærere som er rekruttert før kommende skoleår, men ut fra tallene for forrige skoleår manglet det da 1.200 lærerårsverk for å oppfylle den nye normen.

Skolene har gått glipp av 1.800 lærere på grunn av regjeringens mattekrav

I Oslo mangler det omtrent 95 lærere, får VG opplyst fra Utdanningsetaten i hovedstaden.

Kommunene får 700 millioner kroner over statsbudsjettet denne høsten for å dekke inn lærermangelen. Fram til 2020 får det ingen konsekvenser for skoler som ikke oppfyller normen, så lenge stillingene lyses ut hvert år og det ikke er kvalifiserte søkere.

Totalt må 130 av landets 426 kommuner rekruttere flere lærere. Bergen og Drammen er blant kommunene som har oppfylt normen, ifølge Utdanningsforbundet. Men stikkprøver fra sommeren viste at byer som Tromsø, Trondheim, Stavanger, Ålesund og Sarpsborg lå «ganske bakpå» med tanke på rekruttering, forteller pressesjef Nina Hulthin til VG.

Neste år skjerpes kravene. Da er det 15 elever per lærer som er grensen for de laveste klassetrinnene og 20 elever per lærer fra femte klasse og ut grunnskolen.

Halvparten av pengene til lærernormen går til Oslo

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse