Nærmere 4.800 HK-medlemmer kan bli tatt ut i streik lørdag. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Lønnsoppgjøret 2022
De ansatte i varehandelen er klare for å streike for full lønn under sykdom
Det kan bli streik fra lørdag i varehandelen.
lene.svenning@lomedia.no
Torsdag klokka 10 uka møttes Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverorganisasjonen Virke til mekling i lønnsoppgjøret for de ansatte i varehandelen.
Forhandlingene mellom partene før påske førte ikke fram. Nå har de frist til midnatt natt til lørdag for å finne en løsning.
Blir de ikke enige, tas 4.776 HK-medlemmer ut i streik lørdag morgen. HK har nesten 26.000 medlemmer i varehandelen. Forbundet har varslet at enda flere medlemmer vil bli tatt ut i en eventuell streik allerede neste uke.
Se lista: Her er bedriftene som vil bli rammet av streiken
Tre hovedkrav
HK har tre krav til arbeidsgiverne: Økt kjøpekraft, høyere tillegg for arbeid på kvelder og søndager og full lønn under sykdom. Det siste innebærer forskuttering av sykepenger, altså at arbeidsgiver betaler lønn som vanlig og selv sørger for å få refundert pengene fra Nav, og feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon (se faktaboks nederst i saken).
I forrige uke reiste HK-ledelsen Norge rundt for å redegjøre for kravene og lytte til hva medlemmene mener.
– Tilbakemeldingene er tydelige. Medlemmene slutter opp om kravet om full lønn under sykdom. Kampviljen er stor. Det tar vi med oss i sekken, sier HK-leder Christopher Beckham.
Første og eneste storstreik i varehandelen: 4000 butikkansatte marsjerte ut i gatene i 1961 – for 60 kroner mer i måneden
– Uforståelig, mener Virke
Virke avviste kravet både før forhandlingene var i gang og under forhandlingene.
Torgeir Kroken, Virkes forhandlingsleder, har uttrykt forundring over at HK igjen har reist kravet om full lønn under sykdom. For forbundet krevde det samme i lønnsoppgjøret i 2020, uten resultat.
– HK kan stille de kravene de vil, men det er uforståelig at de drar opp dette igjen. Det har ikke vært tema i frontfaget. Dette er en stolpe i norsk arbeidsliv, og ikke noe man håndterer enkelt i et lønnsoppgjør, sier Kroken etter at forhandlingene brøt sammen.
Nå slår HK tilbake.
Mye delt: Sif (47) streiker gjerne for full lønn under sykdom. Hun har sine grunner
Finnes allerede i mange tariffavtaler
– 16 av Virkes tariffavtaler med andre forbund har allerede ulike bestemmelser om full lønn under sykdom. Dette er ikke et nytt prinsipp. Derfor er det ingenting i veien for at full lønn under sykdom kan innføres i avtale nummer 17, 18 og 19, sier Beckham.
Han sikter til de tre overenskomstene som er gjenstand for meklingen 28. og 29. april: Landsoverenskomsten, Kontoroverenskomsten og Lederoverenskomsten.
– Det er så enkelt. Eller er det et prinsipp for Virke at de damene som står på betongen i butikken ikke skal ha full lønn under sykdom, spør han.
– Disse damene, for det er flest damer, er lei av å få et klapp på skulderen eller en takk for innsatsen. De vil ha anerkjennelse og et sikkerhetsnett i arbeidslivet. Derfor har vi tatt dette kravet til torgs. Det er de lavest lønte som trenger det aller mest, sier han.
Torgeir Kroken i Virke vil ikke kommentere HKs innvending om at arbeidsgiverforeningens allerede har mange tariffavtaler med bestemmelser om full lønn under sykdom.
– Det er en sak som vi tar i mekling, sier han torsdag morgen.
Klare til streik
– Er HK-medlemmene klare til å streike for kravet om full lønn under sykdom?
– Mitt mål er å komme i havn uten streik. Men er resultatet ikke godt nok, vil det bli streik, lover Beckham.
Forbundslederen forteller at noen av medlemmene hans i varehandelen har full lønn under sykdom. Det har de fått til gjennom lokale avtaler på arbeidsplassene. Men også de er klare til å streike.
– Medlemmer med og uten full lønn under sykdom vil stå side om side under en streik for dette kravet. For også de som har full lønn under sykdom vil ha det inn i tariffavtalen, sier han.
I MEKLING: Torsdag formiddag møttes HK og Virke hos Riksmekleren i lønnsoppgjøret for de ansatte i varehandelen. Fra venstre HK-leder Christopher Beckham, 1. nestleder Elisabeth Sundset og 2. nestleder Lena Reitan.
Brian Cliff Olguin
Økt lønn
HK har også stilt krav om økt kjøpekraft i dette lønnsoppgjøret, altså at lønningene skal øke mer enn prisene. Her er det resultatet av frontfaget, lønnsoppgjøret for de ansatte i industrien, som legger føring på hvor mye skal bli. Her ble resultatet en lønnsøkning på 3,7 prosent.
Det er det eneste Torgeir Kroken i Virke vil si noe om samme dag som meklinga starter.
– Vi går inn i meklinga for å løse dette innenfor frontfagets ramme, og har som ambisjon å få til en løsning, sier han.
I varehandelen har lønningene allerede gått opp én gang i år. De mest erfarne butikkansatte fikk 5 kroner mer i timen fra 1. februar.
Dette er full lønn under sykdom:
Full lønn under sykdom innebærer flere ting:
• Bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte også etter 16 dager, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.
• Bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. Det får de ikke refundert fra Nav.
• Bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (638.394 kroner).
Dette er full lønn under sykdom:
Full lønn under sykdom innebærer flere ting:
• Bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte også etter 16 dager, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.
• Bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. Det får de ikke refundert fra Nav.
• Bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (638.394 kroner).
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse