Lønnsoppgjøret 2024
Det blir ikke Ikea-streik. 2.500 ansatte har fått ny lønn
Elleve timer på overtid blei HK og NHO enige.
Leif Martin Kirknes
herman@lomedia.no
– Streiken er avverget, og vi har vunnet fram med flere viktige krav. Nå kan våre medlemmer glede seg over bedre lønns- og arbeidsvilkår, sier Christopher Beckham, forbundsleder i HK Norge.
Medlemmene, som jobber i bedrifter som Ikea, Oda, Tools, Clas Ohlson, Sprell og Synsam, er sikra et lønnstillegg på minst sju kroner i timen.
Det tilsvarer 13.650 kroner mer i året for en heltidsansatt (1.950 timer).
– Dette ble et ekstremt dyrt oppgjør. Meklingen har vært svært utfordrende i år og har berørt mange problemstillinger, sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel i en pressemelding.
Ifølge Kaltenborn er bedriftene veldig opptatt av å beholde sine ansatte, og har derfor strukket seg langt for å imøtekomme HKs krav.
Hvis partene ikke hadde kommet til enighet ville 1.400 HK-medlemmer gått ut i streik.
Det ville mest sannsynlig ha stengt flere Ikea-varehus.
Mer enn forventa
Forbundsleder Beckham erkjenner at det har vært krevende forhandlinger med NHO. Han sier at resultatet blei bedre enn forbundet hadde sett for seg.
– Dette var mer enn vi kunne forvente på økonomien. Vi har styrka kjøpekrafta til alle medlemmene på denne avtalen, sier Beckham.
I tillegg til det generelle tillegget og hevinga av minstelønnssatsene, har HK fått gjennom krav om økning av helge-, kvelds- og nattillegga på lørdager og søndager.
Partene hadde egentlig meklingsfrist ved midnatt onsdag og satt rundt elleve timer over fristen for å komme til enighet.
Den nye avtalen gjelder rundt 2.500 butikk-, kontor- og lageransatte, som er omfatta av handelsoverenskomsten.
Penger til arbeidstøy
Ansatte skal nå også få penger til vask av arbeidstøy hver måned – 40 kroner for ansatte i stillinger over 50 prosent, 20 kroner for under 50 prosent.
Kontor- og administrativt ansatte skal heller ikke innplasseres lavere enn lønnstrinn 5, forklarer Beckham.
Nå skal HK-medlemmene omfatta av avtalen i en uravstemning avgjøre om de er fornøyde med resultatet eller om de vil gå til streik.
Her kan du lese protokollen og Riksmeklerens møtebok fra meklinga.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.