Trakassering i arbeidslivet
En av fem har blitt seksuelt trakassert på jobben
Det viser en ny undersøkelse. Tillitsvalgte i fagforbundet Handel og Kontor er ikke overrasket.
IKKE GREIT: Å ta noen på rumpa, kysse noen eller si til noen at vedkommende er sexy, regnes av et stort flertall som seksuell trakassering, viser undersøkelsen.
Colourbox
katharina@lomedia.no
– Dette bekrefter dessverre bare det vi i HK har fått meldinger om i alle år, sier HK-nestleder Lena Reitan.
Tidligere denne uka skrev HK-Nytt om tre Circle K-ansatte som blir utskjelt, truet og trakassert av kunder.
De er langt fra de eneste. En av fem arbeidstagere oppgir å ha bli utsatt for minst én form for uønsket seksuell oppmerksomhet de siste tolv måneder, kommer det fram i en fersk undersøkelse om seksuell trakassering i norsk arbeidsliv.
Tallene overrasker ikke nestleder Lena Reitan i Handel og Kontor (HK). Les intervjuet med henne lenger ned.
Hovedfunnene i undersøkelsen:
• 2 prosent har vært utsatt for seksuelt overgrep i en arbeidssituasjon.
• 22 prosent har vært utsatt for seksuell trakassering i en arbeidssituasjon noen gang.
• 4 prosent har blitt seksuelt trakassert i en arbeidssituasjon de siste tolv måneder. I reiselivs-, varehandel- og restaurantbransjen er tallet det dobbelte.
• Kvinner er mer utsatt enn menn.
• Ansatte under 30 år er mer utsatt enn eldre.
• Minoriteter er mer utsatt enn befolkningen generelt.
• 1 prosent har tråkket over noens seksuelle grenser i en arbeidssituasjon de siste fem årene.
• 9 prosent har sett eller hørt en kollega bli utsatt for seksuell trakassering på jobben de siste tolv måneder. Til sammenligning har 16 prosent av ansatte i reiseliv-, varehandel- og restaurantbransjen opplevd det samme.
• Over halvparten oppgir at hendelsene skjedde i ordinær arbeidstid.
Likestillings- og diskrimineringsombudet, LO, Tekna, Parat, HK, Fellesorganisasjonen og Fagforbundet har samarbeidet med Kantar Public om undersøkelsen som ble lansert 28. april.
Det er det første trakasseringsbarometer som er gjennomført i Norge.
HK: – Dette er ikke nytt
Nestleder Lena Reitan i HK er ikke overrasket over tallene.
– Vi jobber med denne typen trakasseringssaker hele tida, sier Reitan.
Nesten halvparten av ansatte i reiseliv-, varehandel- og restaurantbransjen har vært utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet eller seksuell trakassering fra og av kunder, viser undersøkelsen.
– Jeg kjenner til mange stygge episoder, blant annet en kvinnelig ansatt ved en Shell-stasjon i Porsgrunn som ble ranet og voldtatt da hun jobbet alene på jobb om natta, sier hun.
Ugjerningen fant sted i 2020, og gjerningsmannen ble dømt til fengsel, ifølge Telemarksavisa.
Saken fortsetter under bildet.
Lena Reitan skulle ønske at hun ble overrasket over resultatene i undersøkelsen, men dessverre: – Vi jobber med denne typen trakasseringssaker hele tida, sier hun.
Brian Cliff Olguin
Slutt på alenearbeid
Reitan har selv arbeidet på bensinstasjon og i butikk. Hun vet hvordan det er å jobbe alene.
– Problemet er at du ikke vet om neste kunde er psykisk syk, ustabil eller får et illebefinnende. Det gjør at ansatte hele tida er i beredskap. De må få verktøy for å håndtere ulike typer situasjoner og slippe å jobbe om alene om natta, sier hun.
Regjeringen har nylig nedsatt et utvalg som skal vurdere om ansatte i varehandelen skal få et styrket vern mot alenearbeid og arbeid på kvelder, helger og netter.
HK-leder Christopher Beckham skal delta i utvalget.
Arbeidsmiljøloven gir arbeidstagere flest et vern mot arbeid etter klokka 21, men det gjelder ikke butikkansatte.
– Tallene gir oss et større trøkk bak kravene våre om styrket vern mot nattarbeid, sier Reitan.
Om lag en av fem bedrifter i varehandelen har tariffavtale. Reitan tror den lave «tariffdekningen» gjør at trakasseringsproblemet blir større.
– Vi må få på plass flere tariffavtaler og jobbe sammen med arbeidsgiverorganisasjonen for å få en slutt på dette, sier hun.
Dersom ansatte blir trakassert, anbefaler hun dem å varsle og si fra til tillitsvalgt og verneombud som skal sørge for at hendelsen blir fulgt opp.
Arbeidstilsynet: – Utelivet gjør for lite for å hindre seksuell trakassering
Få ansatte varsler
Rådgiver Tuva Bjerkebakke i Kantar Public har jobbet med undersøkelsen. Hun er overrasket over at et flertall ledere – flere menn enn kvinner – synes det er enkelt å håndtere spørsmål om seksuell trakassering. Samtidig sier også fire av ti ledere at slike hendelser ikke er en del av det systematiske HMS-arbeidet.
– Det er problematisk, sier Bjerkebakke.
72 prosent av de som ikke har varslet arbeidsgiver eller tillitsvalgt, oppgir at de lot være å melde ifra fordi de ikke syntes hendelsen var alvorlig nok. Rådgiveren spør om terskelen for å varsle er for høy.
– Her kan fagforeningene gjøre en jobb. Kanskje de tillitsvalgte må være mer synlige og tilgjengelige på arbeidsplassene, sier Bjerkebakke.
I undersøkelsen kom det også fram at 8 prosent ikke meldte fra fordi de var redd for å ikke bli tatt på alvor. To av fem av dem som varslet arbeidsgiver, verneombud eller tillitsvalgt var ikke fornøyd med hvordan varselet ble fulgt opp.
Mye lest: Et verneombud i Ikea fikk sparken – nå går han til rettssak
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.