JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trakassering i arbeidslivet

En av fem har blitt seksuelt trakassert på jobben

Det viser en ny undersøkelse. Tillitsvalgte i fagforbundet Handel og Kontor er ikke overrasket.
IKKE GREIT: Å ta noen på rumpa, kysse noen eller si til noen at vedkommende er sexy, regnes av et stort flertall som seksuell trakassering, viser undersøkelsen.

IKKE GREIT: Å ta noen på rumpa, kysse noen eller si til noen at vedkommende er sexy, regnes av et stort flertall som seksuell trakassering, viser undersøkelsen.

Colourbox

katharina@lomedia.no

– Dette bekrefter dessverre bare det vi i HK har fått meldinger om i alle år, sier HK-nestleder Lena Reitan.

Tidligere denne uka skrev HK-Nytt om tre Circle K-ansatte som blir utskjelt, truet og trakassert av kunder.

De er langt fra de eneste. En av fem arbeidstagere oppgir å ha bli utsatt for minst én form for uønsket seksuell oppmerksomhet de siste tolv måneder, kommer det fram i en fersk undersøkelse om seksuell trakassering i norsk arbeidsliv.

Tallene overrasker ikke nestleder Lena Reitan i Handel og Kontor (HK). Les intervjuet med henne lenger ned.

Hovedfunnene i undersøkelsen:

• 2 prosent har vært utsatt for seksuelt overgrep i en arbeidssituasjon.

22 prosent har vært utsatt for seksuell trakassering i en arbeidssituasjon noen gang.

• 4 prosent har blitt seksuelt trakassert i en arbeidssituasjon de siste tolv måneder. I reiselivs-, varehandel- og restaurantbransjen er tallet det dobbelte.

• Kvinner er mer utsatt enn menn.

• Ansatte under 30 år er mer utsatt enn eldre.

• Minoriteter er mer utsatt enn befolkningen generelt.

• 1 prosent har tråkket over noens seksuelle grenser i en arbeidssituasjon de siste fem årene.

• 9 prosent har sett eller hørt en kollega bli utsatt for seksuell trakassering på jobben de siste tolv måneder. Til sammenligning har 16 prosent av ansatte i reiseliv-, varehandel- og restaurantbransjen opplevd det samme.

• Over halvparten oppgir at hendelsene skjedde i ordinær arbeidstid.

Likestillings- og diskrimineringsombudet, LO, Tekna, Parat, HK, Fellesorganisasjonen og Fagforbundet har samarbeidet med Kantar Public om undersøkelsen som ble lansert 28. april.

Det er det første trakasseringsbarometer som er gjennomført i Norge. 

HK: – Dette er ikke nytt

Nestleder Lena Reitan i HK er ikke overrasket over tallene. 

– Vi jobber med denne typen trakasseringssaker hele tida, sier Reitan.

Nesten halvparten av ansatte i reiseliv-, varehandel- og restaurantbransjen har vært utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet eller seksuell trakassering fra og av kunder, viser undersøkelsen. 

– Jeg kjenner til mange stygge episoder, blant annet en kvinnelig ansatt ved en Shell-stasjon i Porsgrunn som ble ranet og voldtatt da hun jobbet alene på jobb om natta, sier hun.

Ugjerningen fant sted i 2020, og gjerningsmannen ble dømt til fengsel, ifølge Telemarksavisa. 

Saken fortsetter under bildet.

Lena Reitan skulle ønske at hun ble overrasket over resultatene i undersøkelsen, men dessverre: – Vi jobber med denne typen trakasseringssaker hele tida, sier hun.

Lena Reitan skulle ønske at hun ble overrasket over resultatene i undersøkelsen, men dessverre: – Vi jobber med denne typen trakasseringssaker hele tida, sier hun.

Brian Cliff Olguin

Slutt på alenearbeid

Reitan har selv arbeidet på bensinstasjon og i butikk. Hun vet hvordan det er å jobbe alene.  

– Problemet er at du ikke vet om neste kunde er psykisk syk, ustabil eller får et illebefinnende. Det gjør at ansatte hele tida er i beredskap. De må få verktøy for å håndtere ulike typer situasjoner og slippe å jobbe om alene om natta, sier hun.

Regjeringen har nylig nedsatt et utvalg som skal vurdere om ansatte i varehandelen skal få et styrket vern mot alenearbeid og arbeid på kvelder, helger og netter.

HK-leder Christopher Beckham skal delta i utvalget. 

Arbeidsmiljøloven gir arbeidstagere flest et vern mot arbeid etter klokka 21, men det gjelder ikke butikkansatte.

– Tallene gir oss et større trøkk bak kravene våre om styrket vern mot nattarbeid, sier Reitan. 

Om lag en av fem bedrifter i varehandelen har tariffavtale. Reitan tror den lave «tariffdekningen» gjør at trakasseringsproblemet blir større.

– Vi må få på plass flere tariffavtaler og jobbe sammen med arbeidsgiverorganisasjonen for å få en slutt på dette, sier hun.  

Dersom ansatte blir trakassert, anbefaler hun dem å varsle og si fra til tillitsvalgt og verneombud som skal sørge for at hendelsen blir fulgt opp.  

Arbeidstilsynet: – Utelivet gjør for lite for å hindre seksuell trakassering

Få ansatte varsler

Rådgiver Tuva Bjerkebakke i Kantar Public har jobbet med undersøkelsen. Hun er overrasket over at et flertall ledere – flere menn enn kvinner – synes det er enkelt å håndtere spørsmål om seksuell trakassering. Samtidig sier også fire av ti ledere at slike hendelser ikke er en del av det systematiske HMS-arbeidet.

– Det er problematisk, sier Bjerkebakke.

72 prosent av de som ikke har varslet arbeidsgiver eller tillitsvalgt, oppgir at de lot være å melde ifra fordi de ikke syntes hendelsen var alvorlig nok. Rådgiveren spør om terskelen for å varsle er for høy. 

– Her kan fagforeningene gjøre en jobb. Kanskje de tillitsvalgte må være mer synlige og tilgjengelige på arbeidsplassene, sier Bjerkebakke.

I undersøkelsen kom det også fram at 8 prosent ikke meldte fra fordi de var redd for å ikke bli tatt på alvor. To av fem av dem som varslet arbeidsgiver, verneombud eller tillitsvalgt var ikke fornøyd med hvordan varselet ble fulgt opp.

Mye lest: Et verneombud i Ikea fikk sparken – nå går han til rettssak

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse