Tariffavtale
Kanittha og Piotr er lei av lav lønn og lange dager uten ekstra betaling. Nå truer de med streik
34 ansatte i Ria Finans har fått nok av lave lønninger, kvelds- og helgejobbing uten ekstra betaling og sjudagers uke.
UVERDIGE ARBEIDSFORHOLD: Kanittha Chivakanit og Piotr Buczak tar kampen for 36 HK-medlemmer i Ria Finans som vil ha en tariffavtale.
Brian Cliff Olguin
katharina@lomedia.no
– Vi vil ha en tariffavtale fordi vi trenger sikkerhet, sier kasserer Kanittha Chivakanit (33) i Ria Finans, et internasjonalt selskap som tilbyr pengeoverføringer.
Onsdag 16. februar møtes Handel og Kontor i Norge (HK) og ledelsen i Ria Finans Norden til mekling.
Undertegner ikke arbeidsgiver avtalen, går de 34 HK-medlemmene ved Ria-filialene i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø ut i streik fra torsdag 17. februar.
Siste: Piotr og Kanittha var forberedt på streik. Nå kan de juble over tariffavtale
Det siste halvannet året har Chivakanit arbeidet ved Ria Finans' filial på bussterminalen i Oslo. Det tok ikke lang tid før hun begynte å reagere på flere forhold på arbeidsplassen:
• Lønna: Hun og flere kolleger tjente 160 kroner i timen.
• Ingen tillegg for ubekvem arbeidstid: De jobbet til klokka halv ni på ukedagene og lørdager og søndager uten ekstra betaling.
• Ansatte jobbet sju dager i uka.
Minstelønna i HKs tariffavtale i finanssektoren er 184 kroner i timen.
Sliter med å betale alle utgiftene
I sommer meldte Chivakanit seg inn i HK. Det samme gjorde flere av hennes kolleger. I dag er 36 av totalt 59 ansatte organisert i forbundet. Seniorkasserer Piotr Buczak (35) har jobbet i Ria Finans i fem år og har vært HK-medlem i to.
– Jeg var tilkallingsvikar i to år. Det betyr at jeg ved slutten av hver måned fikk vite når jeg skulle jobbe i den neste. Etter å ha mast i flere år fikk jeg en fast fulltidsjobb, sier Buczak.
Kanittha Chivakanit har en 50-prosentstilling, men jobber vanligvis 80 prosent. Etter skatt fikk hun våren 2021 utbetalt mellom 16.000 og 19.000 kroner i måneden, viser lønnsslipper som HK-Nytt har fått tilgang til.
– Du kan selv forestille deg hvor lite vi sitter igjen med etter å ha betalt husleie, elektrisitet, kollektivtransport, telefon og mat med en så lav lønn, sier hun.
Og som tilkallingsvikar manglet ansatte sikkerhet. De visste verken hvor mye de skulle jobbe den neste måneden eller hva de fikk utbetalt. Noen av kollegene til Chivakanit var tilkallingsvikarer i opptil to år, forteller hun.
Mye lest: Kriminelle tok over Elkjøp-jobben til Marius
VIL HA ORDNA FORHOLD: Fra torsdag 17. februar streiker kanskje Kanittha Chivakanit, Piotr Buczak i Ria Finans. Men aller helst vil de ha en tariffavtale.
Brian Cliff Olguin
Klare til streik
Målet til HK-medlemmene i Ria Finans er en tariffavtale. 29. oktober 2021 sendte HK et krav til arbeidsgiveren om en slik avtale. Ria Finans har ikke akseptert kravet.
Chivakanit og Buczak, som deltar på meklingsmøtet sammen med HK, håper ledelsen i Ria vil komme dem i møte. De har tro på det og forteller at flere arbeidsforhold er blitt bedre etter at Ria Finans fikk en ny ledelse i Norden for en tid tilbake.
I august i fjor fikk de lønnsøkning. Chivakanit fikk fem kroner mer i timen og Buczak fikk åtte. Dette er de ansattes første lønnsøkning på fire år, ifølge Chivakanit.
– Vi har også begynt å få kvelds- og helgetillegg, 50 prosent etter klokka seks i ukedagene og 100 prosent etter klokka ett på lørdag og hele søndag, sier hun.
– Det hjelper mye. Det er dyrt å bo i Norge, sier Buczak.
Chivakanit forteller at ledelsen i Ria har sagt at de ansatte skal få flere goder som en synsundersøkelse og databriller ved behov, noe alle arbeidstakere i Norge har rett på gjennom norsk lov. Ria-ansatte trenger heller ikke jobbe sjudagers uke lenger siden bedriften har knyttet til seg flere tilkallingsvikarer.
Nye tall: Dette er snittlønna i over 360 yrker
SENDER PENGER: Ria Finans er verdens tredje største selskapet som tilbyr pengeoverføring. En av filialene ligger i Storgata i Oslo.
Brian Cliff Olguin
Har fått lønnsøkning
Etter at HK sendte inn et krav om tariffavtale, begynte bedriften å jobbe for å bedre arbeidsforholdene. I slutten av januar fikk de ansatte en epost fra ledelsen i Ria om en planlagt lønnsøkning, en tretrinnsrakett hvor ansatte får lønnsøkning i februar, en ny i april og en siste i september i år.
– Med den nye planen vil jeg ende opp på 190 kroner i timen. Lønnsøkningen er gledelig sammenlignet med hva til hva vi tjente før, men det er viktig å huske på at vi tilbys et slikt beløp fordi selskapet er under lupen av HK og mange av oss er mer enn villige til å streike, sier Chivakanit.
Men selv om Ria-ansatte har fått høyere lønn og er takknemlig for ledelsens vilje til å lytte til dem, vil de likevel ha rettighetene sine svart på hvitt i en avtale skrevet under av Ria Finans og HK.
– Bare gjennom en tariffavtale kan vi ha tillit til at våre stemmer blir hørt og at våre rettigheter beskyttes. Vi trenger den tryggheten en tariffavtale kan gi oss, sier hun.
På meklingen onsdag stiller faglig sekretær Kjell Finvåg i HK sammen med de to HK-medlemmene. Han håper partene enes.
– En tariffavtale med ordnede og forutsigbare arbeidsforhold vil danne grunnlag for lokale forhandlinger om bedriftsavtalen i Ria, skriver Finvåg i en epost.
Denne skaper debatt: Siw-Hege vil endre loven for å få betalt spisepause
Ria Finans svarer ikke på spørsmålene
HK-Nytt sendte en epost til ledelsen i Ria Finans med en rekke spørsmål. Vi ville vite hvorfor ansatte tjente 160 kroner i timen og om ledelsen ville kommentere ansattes påstand om at de tidligere jobbet sjudagers uke og kvelder og helger uten ekstra betaling.
Vi spurte også om hvorfor ikke de ansatte hadde fått lønnsøkning og ulempetillegg før høsten 2021 etter at HK krevde tariffavtale. Sånn svarte Ria Finans på spørsmålene:
– Velferden til våre ansatte er viktig for oss, skriver Ria Finans til HK-Nytt.
Selskapet har 4.000 ansatte i 160 land, og arbeidsmiljøet kan variere fra sted til sted. Når Ria Finans oppdager et arbeidsplassproblem, prøver de å løse det så raskt som mulig, ifølge Ria Finans.
– Vi har allerede satt i gang tiltak for å normalisere situasjonen i Norge. Den første fasen av prosessen er startet, og vi vil fortsette å ta de nødvendige skrittene til det arbeidet er fullført innen september 2022 som planlagt, skriver Ria Finans.
Selskapet vil ikke svare på om de vil undertegne en tariffavtale med HK.
HK-Nytt har fått tilgang til Amys kontrakt, tre av hennes lønnsslipper og e-postene Ria Finans har sendt til om lønnsøkning.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.