– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Trakassering
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Ansatte mottok trakasserende meldinger. Nå får bedriften pålegg om å bedre arbeidsforholdene.
katharina@lomedia.no
leif.kirknes@lomedia.no
Etter at de ansatte i bedriften Internsikring fikk tariffavtale, begynte sjefen å sende grove e-poster til de ansatte i fylla.
De tillitsvalgte tok opp saken med daglig leder flere ganger og varslet Arbeidstilsynet, men ingenting skjedde. Etter flere medieoppslag kom Arbeidstilsynet på banen.
Nå er tilsynsrapporten klar.
Arbeidstilsynet har gitt sju pålegg hvor bedriften ikke oppfyller kravene i arbeidsmiljøregelverket. Seks av påleggene handler om helse, miljø og sikkerhet (HMS).
– Rapporten er en seier for de tillitsvalgte. Den bekrefter det de har sagt hele tida og er en knusende dom over ledelsen i Intersikring, sier regionsekretær Robin Knutsen i Handel og Kontor (HK) region Vest.
Ledelsen i bedriften har et annet syn på rapporten.
– Vi har lest rapporten fra Arbeidstilsynet, og vi er generelt ikke bekymret for innholdet. Det er ingen alvorlige avvik, skriver de til HK-Nytt i en epost.
Les flere svar fra Internsikring lenger ned i teksten.
Seks pålegg om HMS
Arbeidsgiver må, ifølge Arbeidstilsynet, blant annet:
• Foreta en systematisk gjennomgang av HMS-arbeidet i bedriften for å sikre at ansatte har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.
• Kartlegge og risikovurdere psykososiale og organisatoriske faktorer blant annet knyttet til lederstøtte, mobbing/utilbørlig opptreden og seksuell trakassering.
• Iverksette tiltak for å redusere psykososiale og organisatoriske faktorer som kan gi psykiske eller fysiske plager.
Det holder ikke at Internsikring – som lever av å bistå bedrifter med HMS-kartlegginger og tiltak – bruker interne HMS-systemer for å rydde opp i egen bedrift. De er pålagt å benytte ekstern faglig ekspertise, ifølge tilsynsrapporten.
– Bedriften har ikke nødvendig kompetanse til å gjennomføre påleggene. De må hente inn sakkyndig bistand, sier seksjonsleder Kjersti Marie Gjerd i Arbeidstilsynet.
Hun legger til at det ikke er tilfeldig at bedriften må kartlegge og risikovurdere mobbing og seksuell trakassering.
Tillitsvalgt: – Rystende lesning
– Kjempeflaut!
Sånn oppsummerer Frid Mellingen Vågenes, nestleder i HK-klubben i Internsikring, det faktum at de ikke har kontroll på HMS i egen bedrift.
– Vi mangler varslingsrutiner og systemer for avviksbehandling og har ingen kanaler inn til ledelsen for medvirkning, sier Vågenes.
– Vi har rett og slett ikke hatt snøring på HMS i egen bedrift, sier hun.
Hun forteller at dersom en av kundene til Internsikring hadde fått en lignende rapport med en rekke pålegg fra Arbeidstilsynet, ville hennes arbeidsgiver hjulpet kunden med å rette opp feilene.
– Rapporten går i dybden på HMS, hva Internsikring ikke har på plass og hva bedriften må bli bedre på. Men jeg hadde kanskje trodd at Arbeidstilsynet hadde krev enda mer, sier den tillitsvalgte.
Men Vågenes og klubbleder Joakim Johnsen understreker at de er fornøyde med at rapporten er grundig.
– Det er jo egentlig rystende lesning, sier Johnsen.
Han håper arbeidsgiver tar rapporten på alvorlig.
– Det hjelper jo ikke med hundre pålegg om de ikke følges opp. Jeg tror ikke det vil skje den store forandringen før de ansattes får en ny person som daglig leder, sier klubblederen.
Joakim Johnsen og Frid Mellingen Vågenes har lest rapporten fra Arbeidstilsynet nøye. – Den er veldig grundig, men jeg mener også at Arbeidstilsynet har vært snille, sier Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Arbeidstilsynet pålegger bedriften å samarbeide med verneombud og tillitsvalgt om å rette opp i påleggene. Vågenes og Johnsen er ikke blitt kontaktet av ledelsen om annet enn innføringen av et nytt lønnssystem.
De tillitsvalgte har fått mange henvendelser fra tidligere kolleger som er glad for at de tillitsvalgte sto fram i media og fortalte om trakasseringen.
Arbeidsgiver: – Vi har et godt arbeidsmiljø
HK-Nytt har sendt påstandene og kritikken fra de tillitsvalgte til ledelsen i Internsikring. De har også fått flere spørsmål om rapporten.
– Vi burde selvsagt ha bedre kontroll på vårt eget HMS-arbeid siden vi selv leverer tjenester innen HMS, og vi skjerper derfor nå rutinene våre for å forbedre disse, skriver de i en epost.
Ifølge HMS-bedriften skal de gjennomføre medarbeidersamtaler før sommerferien.
– Vi har et godt arbeidsmiljø i selskapet og opplever ikke noe behov for spesielle tiltak for å styrke dette ytterligere i den nærmeste tiden. Situasjonen som lå til grunn for Arbeidstilsynets besøk er nå historie, skriver Internsikrings ledelse.
– Rapporten er en seier
Robin Knutsen i HK region Vest mener sjefen i Internsikring ikke er egnet til å lede bedriften. Daglig leder er styreleder og majoritetseier i firmaet.
– Jeg håper daglig leder tar dette til seg og revurderer sin posisjon. For bedriftens skyld bør han bli en passiv eier og la noen andre mer kompetente styre skuta, sier Knutsen.
Han håper bedriften følger påleggene og går i gang med å sikre at de ansatte får en tryggere og bedre arbeidshverdag.
– Rapporten er en seier for de tillitsvalgte. Arbeidstilsynet bekrefter at det de har kjempet for å endre er reelle problemstillinger, sier han.
– Har du som regionsekretær vært borti noe lignende?
– Jeg har vært bort mange spesielle saker, men jeg tror ikke jeg har jobbet med en sak hvor de ansatte har vært utsatt for så grov og systematisk oppførsel fra en arbeidsgiver over så lang tid, sier han.
Daglig leder i Internsikring er forelagt Knutsens påstand om at sjefen bør tre til side, men kommenterer den ikke til HK-Nytt.
– Bedriften har i lengre tid blitt styrt med jernhånd av daglig leder som kun bryr seg om profitt og ikke menneskene som faktisk skaper verdiskapningen i bedriften, sier Robin Knutsen.
Leif Martin Kirknes
Trakk ansatte i lønn
Dersom kundene til Internsikring ikke betaler for tjenester de abonnerer på, blir ansatte trukket i lønn. På lønnsslippen står det inkassokrav.
Trekkene har ført til at arbeidstakere har hatt problemer med å få banklån. Det står i rapporten. Tilsynet skriver at «ulovlig lønnstrekk medføre straffansvar, jf. arbeidsmiljøloven § 19–1 og straffeloven § 395.»
Minst tre ansatte har sendt krav til arbeidsgiver om å få tilbakebetalt lønnstrekk. Alle har fått avslag, forteller Joakim Johnsen. En av de ansatte har sendt sine krav til Forliksrådet for behandling.
«Lønnstyveri», kaller Robin Knutsen det. Han har flere ganger krevd at bedriften slutter med praksisen.
– Det er helt forkastelig at en bedrift overfører sin egen risiko over på de ansatte, sier Knutsen.
Ledelsen: Lønnstrekkene er korrekte
Internsikring hevder at Arbeidstilsynet har misforstått bedriftens lønnsmodell. Ansatte blir ikke trukket i lønn når kunder ikke betaler abonnementene sine.
– Dette gjelder kun av nye salg. Går uoppgjorte fakturaer til inkasso fra kunder som gjelder lisensavgift, så dekker firmaet dette i sin helhet, skriver ledelsen i Internsikring i en epost til HK-Nytt.
I arbeidsavtalene står det at ansatte har en lønnsmodell som innebærer at de får utbetalt provisjon på forskudd. Dersom «oppgitte vilkår inntreffer», kan ansatte få mindre utbetalt senere, ifølge Internsikring.
– Vi mener derfor at det ikke er foretatt feilaktig trekk i lønn, slik det hevdes fra Arbeidstilsynet, skriver Internsikring.
Tilsynet har gitt Internsikring frist til 12. juni og 12. juli avhengig av hvor omfattende påleggene er.
Dersom bedriften oppfyller påleggene, lukkes saken. Hvis ikke, kan påleggene ende i tvangsmulkt.
Mest lest
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Fjern den nye kakseskatten
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox