HATLEBAKK-KLIKKEN: To i den omtalte klikken som ønsket en kvinnelig lærer, bak fra venstre: John Gulbrandsen og Hans Berg.
Privat
Skolehistorie
Da skoledirektøren ønsket seg en mannlig lærer, men ikke fikk det som han ville
Bestefaren til lærer og SL-tillitsvalgt Guttorm Bakkehaug gikk inn for at frøken Mathea Hatlebakk, skulle få stillingen i 1931. Det førte til opphetet diskusjon i skolestyret.
Selv om hun var best kvalifisert, var det ingen selvfølge at 22 år gamle Mathea Hatlebakk fra Fræna i Møre og Romsdal skulle få den utlyste lærerstillingen ved nye Straumen skole i Sørreisa i 1931. Skoledirektøren ønsket seg nemlig en mann i stillingen.
Opphetet debatt i skolestyret
Lærer og SL-tillitsvalgt Guttorm Bakkehaug ved Sørreisa Sentralskole fant nytt om sin egen bestefar i gamle protokoller fra skolestyret i hjemkommunen.
– Min bestefar, John Mathias Gulbrandsen, var en del av skolestyret i Sørreisa, forteller Bakkehaug.
Bestefaren, sammen med to andre medlemmer av skolestyret, Hans Bergh og Hilmar Nordgård, gikk inn for at «frøken Mathea Hatlebakk», skulle få stillingen.
«Skolestyret ansetter en kvinne tross kretsens innstilling og skoledirektørens standpunkt», skrev referenten i avisa Nordlys den 27. november 1931 fra et stormfullt skolestyremøte den 20. november samme år. I skolen har fått tilsendt en kopi av den fornøyelige skildringen av debatten i skolestyret fra Guttorm Bakkehaug.
Avisa refererer fra debatten:
«Form.: Jeg vil samtidig nytte høve å gjøre skolestyret opmerksom på at her i dag kun blir tale om å ansette mannlig lærer i Strømmens krets, herom har også skoledirektøren uttalt sig. Lærergården medfølger også lærerposten. Henstiller til skolestyret ikke å gå utenom kretsinnstillingen.
John Gulbrandsen: Skolestyret kan ikke ta noe hensyn til kretsinnstillingen, minst 50 prosent av dem som møtte på kretsmøtet og avga stemme hadde ikke barn. Dessuten var det agitert for å få Olsaker opstillet som nr. 1. Vi må samle oss om frk. Hatlebakk som nr. 1.
Johan Rørslett: Er av samme mening som foregående taler. Når Olsaker blev innstillet som nr. 1 var det agitasjon og man bør ikke ta kretsinnstillingen alvorlig.
Kr. Simonsen: Når John Gulbrandsen sier at vi ikke bør ta hensyn til kretsinnstillingen blir det jo noe uhørt. Der møtte på kretsmøtet ca. 85 mennesker som hadde kommunal stemmerett, av disse stemte 55 for Olsaker som nr. 1 mens kun 30 stemte for Hatlebakk som nr. 1. At vi ikke skal ta hensyn til kretsinnstillingen fordi om det var en del som ikke hadde barn høres jo latterlig ut. Dessuten har jeg personlig talt med skoledirektøren og han anfører at han tok kun mannlig lærer for Strømmen krets. Og da er jo stillingen grei.»
Vant saken
Videre står det i referatet:
«John Gulbrandsen: Når vi i kretsen mente å ville ha lærerinne hvorfor skal da skolestyret sette sig i imot det. Hvis frk. Hatlebakk blir ansatt slipper kommunen å koste noe på lærergården.
Kr. Simonsen: Er lærergården så dårlig at det ikke går an å bo i den, skal den repareres.
Jakob Rørslett: Jeg var til stede på kretsmøtet og påhørte både innstillingen og agitasjonen som John Gulbrandsen sier. Det var ingen agitasjon, men kun en diskusjon om ansettelse av den beste lærer i kretsen. Deretter refererte han en del skrivelser som beviste at der har vært ført skamløs agitasjon av en liten klikk for å få ansatt frk. Hatlebakk i Strømmen krets. Derefter forlangte to mann av den lille klikk som tilhører Hatlebakk-partiet, H. Nordgård og Hans Bergh ordet, og lirte av sine berømte viser, til stor munterhet for de øvrige tilhørere. Ordlyden gidder jeg ikke referere da vedkommende ikke er med i skolestyret og deres uttalelser således er uten almen interesse.»
Til slutt, etter en opphetet diskusjon, gikk John Mathias Gulbrandsens og hans meningsfeller av med seieren, går det fram av referatet i Nordlys.
– Bestefar vant saken og frk. Mathea Hatlebakk fikk stillinga. Da han hadde vunnet gikk han på hendene rundt hele gården – triumferende, ifølge min mor Jørgine Gulbrandsen. Som tillitsvalgt i SL, ser det ut til at jeg har arvet noen gener fra ham, skriver Guttorm Bakkehaug i en epost til I skolen.
Bestefaren John Mathias Gulbrandsen ga for øvrig gratis tomt til kommunen til ny skolebygning, og tømmeret skaffet den driftige mannen også til veie.
– Bestefar rodde og seilte strekningen til og fra Lofoten midtvinters, forteller Guttorm Bakkehaug.
Fått med deg denne? Fire streiker som forandret norsk arbeidsliv:Disse kvinnene streika for å ikke dø på jobb
Læreren som var stridens kjerne
Guttorm Bakkehaug har funnet opplysninger om læreren som var stridens kjerne, Mathea Hatlebakk, i Statsarkivet i Troms og Finnmark og i boka «Norske skolefolk» Bind I (redaktør Karl Bakke, 1954). Det går fram at hun hadde solid lærerutdanning, med eksamen fra Volda lærerskule i 1928 og Den kvindelige Industriskole i Oslo (senere Statens lærer-høgskole i forming) i 1934. Hun tok også kurs i tegning, gymnastikk, religion, edruskapsopplæring, naturfag og sang. ved Noregs Lærarhøgskule i Trondheim i årene 1946–48. Mathea Hatlebakk jobbet som lærer i Sørreisa i årene 1929–1935 og senere i Grong i Nord-Trøndelag, i Stangvik i Møre og Romsdal (1937–1947) og er sist registrert i boka «Norske skolefolk» som lærer ved Bispehaugen skule i Trondheim i 1947.
Mest lest
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen