JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rektors styringsrett

Har ikke tillitsvalgte lenger noe de skulle sagt i møte med rektor?

Er rektors styringsrett ubegrensa?

Tormod Ytrehus

I møter med rektor opplever vi stadig oftere at denne påberoper seg styringsrett. Hva er egentlig denne styringsretten og hva omfatter den egentlig? Har ikke tillitsvalgte lenger noe de skulle sagt?

Undrende plasstillitsvalgt

SVAR: Det er ikke slik at rektor har ubegrensa styringsrett. Hva rektor har styringsrett på er ikke nedfelt i lover og regler, men disse er med på å begrense styringsretten. Lover, tariffavtaler, hovedavtaler og særavtaler med mer, er styrende og begrensende for de avgjørelsene som fattes av en arbeidsgiver. Rettsavgjørelser vil være styrende for hvor store endringer som kan gjøres i forhold til både arbeidsforhold og arbeidsoppgaver. Arbeidsgiver har ifølge hovedavtalen tydelig plikt til både å orientere, drøfte og ta tillitsvalgte med på råd.

I kommunenes personalhåndbok står det følgende om styringsretten: «Arbeidsgivers styringsrett er retten til å tilsette og si opp sine arbeidstakere og til å organisere, lede og fordele arbeidet, d.v.s. bestemme hvem som skal gjøre hva, hvor, når og hvordan. Styringsretten gjelder med mindre den blir positivt avgrenset. Den kan begrenses av blant annet:

lover (arbeidsmiljøloven, ferieloven, likestillings- og diskrimineringsloven, opplæringsloven o.a. og aktuelle forskrifter)

tariffavtaler (hovedavtalen, hovedtariffavtalen, særavtaler)

individuelle arbeidsavtaler mellom arbeidsgiver og den enkelte arbeidstaker og instrukser/beskrivelser av stillingens hovedinnhold/grunnpreg

ulovfestet rett: rettspraksis, sedvane, lokal praksis, osv.

Arbeidsgivers styringsrett innebærer at det er arbeidsgiveren som bestemmer over forhold som ikke er begrenset av lover, forskrifter, avtaler, rettspraksis, sedvane, lokal praksis, arbeidsavtale, mv.»

Ved å sette seg inn i lover og avtaleverk, bidrar den tillitsvalgte til å tydeliggjøre begrensningene i rektors handlingsrom. Om rektor bruker styringsretten sin uten å gjennomføre møter/drøftinger med den tillitsvalgte, brytes hovedavtalen.

Les også: Kontaktlærerne må få mer tid til å støtte elevene, krever SL. Nå får de støtte fra Rødt

Kommunen vil kartlegge min kompetanse

Jeg har fått et kartleggingsskjema fra kommuneledelsen. Der skal jeg blant anna skrive hvilken kompetanse jeg har. De ønsker oversikt over både formell og uformell kompetanse. Kan de gjøre dette? Jeg synes det er rart at de ikke allerede har denne oversikten, siden alle har sendt inn papirene sine da de ble ansatt.

Usikker

SVAR: En arbeidsplass skal ha oversikt over hvilken kompetanse som finnes blant de ansatte. Dette gjelder både når det gjelder utdanning og erfaring. Skoleverket har jo sine kompetansekrav både i forhold til ansettelser og undervisning. Ut fra dette er det nødvendig med en kartlegging av hvilke kvalifikasjoner som både er nødvendig og ønskelig. Det at kommunen sender ut et kartleggingsskjema er en del av kartlegginga. De har nok, som du sier, oversikt over en del av dette fra før. Men mange har tatt mer utdanning etter at de ble ansatt, og kartlegging av den uformelle kompetansen går jo ut over dette. Når arbeidsgiveren kartlegger kompetanse er det både for å vite hva de har og hva de trenger av kompetanse for å kunne gi det tilbudet det er forventa at de skal kunne gi. Det kan også gi en pekepinn på hvem som bør/skal få et etter- eller videreutdanningstilbud. For skoler vil det være nødvendig å ha oversikt som peker framover. Hvilken kompetanse står vi i fare for ikke å ha om noen år? Det er heller ikke uvanlig med kartlegging i forkant av ansettelses- eller rasjonaliseringsprosesser.

Når en arbeidsgiver gjør en slik kartlegging, må en forvente at de nødvendige personvernhensyn i forhold til oppbevaring av opplysninger blir ivaretatt.

Bodil Gullseth

andre nestleder i Skolenes landsforbund (SL)

bg@skolenes.no

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse