JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORNØYD: –  Ikke minst har vi fått rett i at det er arbeidsgivers plikt å kalle oss inn i en slik sak, da vi er en selvstendig part. Det er ikke slik at den største organisasjonen kan legge føringer for oss andre. Dette bør flere kommuner i tillegg til fylkeskommuner legge seg på minne, sier Mette Johnsen Walker.

FORNØYD: – Ikke minst har vi fått rett i at det er arbeidsgivers plikt å kalle oss inn i en slik sak, da vi er en selvstendig part. Det er ikke slik at den største organisasjonen kan legge føringer for oss andre. Dette bør flere kommuner i tillegg til fylkeskommuner legge seg på minne, sier Mette Johnsen Walker.

Sissel M. Rasmussen

Full seier for Skolenes landsforbund

Lærere i Ålesund fikk kutt i lønna ved kommunesammenslåing – nå får de alt tilbakebetalt

– Vi er kjempefornøyd, vi har vunnet en seier, sier påtroppende forbundsleder Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund (SL) etter medhold av KS i en tvistesak med Ålesund kommune.25.06.2021
12:08
25.06.2021 13:30

sidsel@lomedia.no

Saken gjelder lærere i SL som fra og med 1. august 2020 fikk kutt i lønna på opp til 10.000 kroner ved tap av funksjonstillegg som følge av at kommunene Haram, Sandøy, Skodje, Ørskog og Ålesund ble slått sammen fra 1. januar 2020. Det gjelder kontaktlærertillegg, kompensasjon for store klasser (mange elever i klassen) og ulike ansvarstillegg.

Gjorde aldri avtale

Det var kun representanter fra Utdanningsforbundet som deltok i forhandlingsmøter med Ålesund kommune og som underskrev protokoll på en avtale om «Harmonisering av funksjonstillegg i Ålesund kommune fra august 2020» – som innebar at også SL-lærere fikk kutt i lønna. Ålesund kommune ville ikke videreføre lokale funksjonstillegg til lærere i de gamle kommunene – og viste til avtalen som var inngått med Utdanningsforbundet.

– Det er oppsiktsvekkende at ikke Skolenes landsforbund kontaktes, men at kommunen kun forholder seg til Utdanningsforbundet i en så viktig sak som dette. Ålesund kommune vet at SL har medlemmer i kommunen. Vi setter spørsmålstegn ved grunnlaget kommunen har inngått denne avtalen på, sa forbundssekretær og påtroppende forbundsleder Mette Johnsen Walker i SL i fjor høst.

– For oss er det ekstra frustrerende at kommuneledelsen har gått kraftig opp i lønn, mens det spares hos oss på gulvet. Verst ser det ut til å gå ut over lærere i gamle Haram og Sandøy kommuner, sa lærer Christian Holstad Lilleng ved Brattvåg ungdomsskole i tidligere Haram kommune til FriFagbevegelse da saken slo ned som en bombe i fjor høst.

Holstad Lilleng er tillitsvalgt ved skolen sin, hovedtillitsvalgt i nye Ålesund kommune og nestleder i fylkeslaget SL Møre og Romsdal. Han ble fratatt 6.000 kroner i lønn etter kommunesammenslåingen, og anslo at han gikk ned i årslønn fra 600.900 kroner til 594.900 kroner. Han engasjerte seg sterkt i saken, sammen med Sissel Stokke, tidligere fylkesleder i SL Møre og Romsdal, og de skapte overskrifter både lokalt og i riksmedier.

Stort intervju: Mette Johnsen Walker meldte seg ut av Utdanningsforbundet i protest og inn i Skolenes landsforbund – på samme dag

(Saken fortsetter under bildet)

VANT FRAM: Lærer Christian Holstad Lilleng og andre SL-lærere i nye Ålesund kommune får nå tilbakebetalt det de har tapt i lønn som følge av kommunesammenslåingen.Han er tillitsvalgt ved skolen sin, hovedtillitsvalgt i nye Ålesund kommune og nestleder i fylkeslaget SL Møre og Romsdal.

VANT FRAM: Lærer Christian Holstad Lilleng og andre SL-lærere i nye Ålesund kommune får nå tilbakebetalt det de har tapt i lønn som følge av kommunesammenslåingen.Han er tillitsvalgt ved skolen sin, hovedtillitsvalgt i nye Ålesund kommune og nestleder i fylkeslaget SL Møre og Romsdal.

Privat

Full seier for Skolenes landsforbund

SL stilte krav til Ålesund kommune om at deres medlemmer fikk beholde tilleggene slik de var avtalt før kommunesammenslåingen 1. januar 2020, og at de skulle få etterbetalt det som de er trukket i lønn.

Skolenes landsforbund framholdt at det er arbeidsgivers ansvar å invitere til forhandlinger som de selv har tatt initiativ til og viste til bestemmelser om det i hovedavtalen. SL slo i uenighetsprotokollen fast at forbundet ikke har mottatt noen slik invitasjon. SL mente Ålesund kommune ikke kan gjøre en protokoll inngått med Utdanningsforbundet gjeldende for medlemmer i SL og viste til at SL er en selvstendig part i både hovedavtalen og hovedtariffavtalen. Det ble ikke enighet i forhandlingene mellom SL Møre og Romsdal og Ålesund kommune, og SL ba deretter om sentralt tvistemøte med KS.

Nå får SL medhold på alle punkter. Det går fram av en epost sendt fra seniorrådgiver Kjersti Myklebust i forhandlingsavdelingen til KS 24. juli med tekst som KS nå vil sende til Ålesund kommune.

Lederskifte: Anne Finborud takker for seg etter åtte år som leder i Skolenes landsforbund

Får tilbakebetalt lønn som er trukket

I eposten slår Kjersti Myklebust fast at dette er KS og SL blitt enige om:

«Etter flere møter mellom KS og SL i anledning den lokale uenigheten rundt funksjonsgodtgjøring ifm kommunesammenslåing, er KS og SL nå blitt enige om følgende:

Protokoll av 22.10.2020 mellom Ålesund kommune og Utdanningsforbundet gjelder ikke for de som var medlemmer av Skolenes landsforbund pr. 01.01. 2020. Funksjonstillegg til de aktuelle SL-medlemmene videreføres slik de var pr. 31. 12. 2019 så lenge de har disse funksjonene.»

Videre slår KS fast at «denne individuelle rettigheten» også vil gjelde framover i tid og at SL-medlemmer som har fått kutt i tillegg skal få tilbakebetalt pengene.

Mye lest: Nytt utvalg skal vurdere etter- og videreutdanningstilbud for lærere

Påtroppende forbundsleder i SL: – Vi har vunnet en seier

– Vi er kjempefornøyd, vi har vunnet en seier, sier forbundssekretær og påtroppende forbundsleder Mette Johnsen Walker i SL.

Hun, avtroppende første nestleder Terje Moen og forbundssekretær Geir Allan Stava har deltatt i møtene med KS sentralt om saken. Hun og forbundssekretær Geir Allan Stava har også bistått fylkeslaget i saken lokalt.

– Vi har fått medhold i at arbeidsmiljøloven gjelder ved virksomhetsoverdragelse i forbindelse med kommunesammenslåingen og at kommunen ikke kan trekke i lønn på det grunnlaget. Ikke minst har vi fått rett i at det er arbeidsgivers plikt å kalle oss inn i en slik sak, da vi er en selvstendig part. Det er ikke slik at den største organisasjonen kan legge føringer for oss andre. Kommunen burde ha sjekket regelverket nøyere. Dette bør flere kommuner i tillegg til fylkeskommuner legge seg på minne, sier Mette Johnsen Walker.

«SL Ålesund vil nå ta kontakt med kommunen for å inngå en avtale som også gjelder for medlemmer i SL. Hvis det blir satt av lønnsmidler til lokale forhandlinger, vil det være fornuftig å vente til etter at disse er fordelt med å inngå en avtale», skriver SL i sitt svar til Kjersti Myklebust i KS. SL slutter seg til den oppsummeringen KS har gjort av saken.

Dette sier arbeidsmiljøloven

Kapittel 16. Arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse

Kapittel 16–2. Lønns- og arbeidsvilkår

1. Tidligere arbeidsgivers rettigheter og plikter som følger av arbeidsavtale eller arbeidsforhold som foreligger på det tidspunkt overdragelsen finner sted, overføres til den nye arbeidsgiver. Krav etter første punktum kan fortsatt gjøres gjeldende overfor den tidligere arbeidsgiver.

2. Ny arbeidsgiver blir bundet av tariffavtale som tidligere arbeidsgiver var bundet av. Dette gjelder ikke hvis ny arbeidsgiver senest innen tre uker etter overdragelsestidspunktet skriftlig erklærer overfor fagforeningen at ny arbeidsgiver ikke ønsker å bli bundet. De overførte arbeidstakerne har likevel rett til å beholde de individuelle arbeidsvilkår som følger av tariffavtale som den tidligere arbeidsgiver var bundet av. Dette gjelder inntil denne tariffavtalen utløper eller til det inngås ny tariffavtale som er bindende for den nye arbeidsgiver og de overførte arbeidstakere.

3. Arbeidstakernes rett til videre opptjening av alders-, etterlatte- og uførepensjon i henhold til kollektiv tjenestepensjon, overføres til ny arbeidsgiver etter reglene i første og andre ledd. Ny arbeidsgiver kan velge å gjøre allerede eksisterende pensjonsordninger gjeldende for de overførte arbeidstakerne. Dersom arbeidstakernes tidligere pensjonsordninger ikke kan videreføres etter overdragelsen, skal ny arbeidsgiver sørge for at de overførte arbeidstakerne sikres rett til videre opptjening etter en annen kollektiv pensjonsordning.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.06.2021
12:08
25.06.2021 13:30Mest lest

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

Stein Inge Stølen

«Alejandro» fra Filippinene frakter laks i Norge for 25 kroner timen

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

Brian Cliff Olguin

Dette er historien om tre folkehjelpere som ble dratt inn i dramaet 22. juli fra hver sin kant

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

Colourbox

Er du tilkallingsvikar? Dette er rettighetene dine

Kronikk

 Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

«La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Arbeiderpartiet går inn i valgkampen med en Listhaug-strategi

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

Jan-Erik Østlie

Eskil Pedersen: – Jeg og AUF ble kalt fiender av demokratiet

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Hemmelig notat ble ikke lagt fram for Stortinget i Bergen Engines-saken

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

Colourbox.com

Louis Vuitton Norge fikk nær 900.000 i koronastøtte – eierne vil ta ut 40 millioner i utbytte

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

Jan-Erik Østlie

– Ti år er lang nok tid til å få det litt på avstand, men samtidig kort nok til fortsatt å huske det meste

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg: Det er lov å kjenne på raseriet

Werner Juvik

Advarer arbeidsfolk mot Senterpartiets regjeringsplan

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

Jan-Erik Østlie

– Nå er jeg håpefull. Men vi kan ikke skru av lyset for debatten 23. juli

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Roy Ervin Solstad

Drosjesjåfør tilkjent 5 millioner kroner i erstatning etter trafikkulykke

Kommentar

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Vigdis Askjem

«Høyre drar i gal retning, men det er oppløftende at Ove Trellevik viser partiets sanne ansikt»

Kronikk

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Leif Martin Kirknes

«Det er på tide at vi tar et kollektivt oppgjør med tankene som førte til terrorangrepet»

Kommentar

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Roy Ervin Solstad

«Frislippet i taxinæringen har fått negative følger både for drosjesjåfører og kundene»

Kommentar

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

NTB scanpix

«Jeg passerer graven hennes hver eneste uke. Vi må aldri glemme at alt rundt 22.juli dreier seg om mennesker»

– Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken. (Arkivfoto)

– Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Sju av ti mener rike nordmenn skatter for lite: – Et veldig kraftig signal, sier SV-lederen

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

Tormod Ytrehus

Her driver vekstbedriften sin egen campingplass: – Den beste arbeidsplassen jeg har hatt

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Ole Palmstrøm

Utøya og daglig leder Jørgen får Fritt Ords Honnør for 2021


Flere saker