JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DAMSGÅRDSSUNDET: Her nede ved havna og skipsverftene tråkket Mette Johnsen Walker sine barnesko. Mormor og morfar bodde like ved.

DAMSGÅRDSSUNDET: Her nede ved havna og skipsverftene tråkket Mette Johnsen Walker sine barnesko. Mormor og morfar bodde like ved.

Sissel M. Rasmussen

Portrett

Mette Johnsen Walker meldte seg ut av Utdanningsforbundet i protest og inn i Skolenes landsforbund – på samme dag

Den nyvalgte lederen i SL vender alltid hjem til Bergen.17.06.2021
10:07
17.06.2021 11:09

sissel@lomedia.no

Mandag 26.05.2014. Mette Johnsen Walker er plasstillitsvalgt for Utdanningsforbundet på Ortun skole i Fyllingsdalen i Bergen. Hun er blitt mer og mer grinete på den sentrale ledelsen i forbundet. Mest fordi hun er politisk uenig og vil påvirke i en annen retning. De lytter ikke til medlemmene sine. Nå forbereder lærerne seg på konflikt, og Mette skal lede den kommende streiken i Fyllingsdalen bydel. Så kommer beskjeden, forbundet har akseptert meklingsskissen, mens Skolenes landsforbund har sagt nei. Sjokkert printer hun ut avtalen og leser gjennom.

– De har sagt fra seg all forhandlingsrett på vår arbeidstidsavtale. Alt er borte! Jeg måtte lese skissen én gang til og jeg ble så forbannet. Og tenkte; nå er det over.

Mye lest: Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Akutt utmelding

I lunsjpausen melder hun seg ut av forbundet. Sender epost i alle retninger, sier fra seg alle verv på dagen. Hun går til undervisning og tenker: «Nå er jeg uorganisert». Det gikk en halvtime så melder hun seg inn i SL.

– Da slappet jeg av. Det spilte ingen rolle med doble forsikringer eller verv. Jeg måtte ut av dette. Det ble ikke noen sommeravslutning på meg. Jeg har aldri angret. Jeg burde gjort det mye tidligere.

Det er moren som tar telefonen når hun ringer for å fortelle at hun har meldt seg inn i SL. Faren kommenterer fra sidelinja: «Det var jammen på tide.» Hun finner hjem i Skolenes landsforbund. Oppveksten i en LO-familie gjør at hun går fra å være en rabulist til å bli helt normal. Nå slipper hun å slåss for en bedre politikk, den er der allerede.

Aktuelt: Firerkravet for lærerutdanning kan forsvinne med ny regjering. Ja takk, svarer nyvalgt SL-leder

PRINSIPPFAST: Etter mange år i Utdanningsforbundet kom hun hjem til LO-familien.

PRINSIPPFAST: Etter mange år i Utdanningsforbundet kom hun hjem til LO-familien.

Sissel M. Rasmussen

Ut i streik

I august samme år var streiken i gang. Også Mette Johnsen Walker ble tatt ut i streik. Som eneste medlem i SL ved Ortun skole. Hun hadde jo vervet alle inn i Utdanningsforbundet.

– Dette var en helt annen opplevelse. Vi hadde streikekafé på Folkets Hus, vi fikk støtte fra tillitsvalgte i Fellesforbundet. En av dem sa: Denne streiken kan vi ikke tape. Forsvinner forhandlingsretten på arbeidstid i offentlig sektor, er den borte i privat sektor «i morgen». Han «vi»-et oss. LO-fellesskapet var der, med fanemarkeringer og støtte.

– Slik er det ikke i Unio. Hver organisasjon er for seg selv. Jeg har forsøkt å forklare dem det, bredden i samholdet, men de skjønner det ikke, sier Walker.

Fått med deg denne? LO roper varsku om lærermangelen. Slik gikk debatten

Arbeiderklasse

Mette vokser opp på Laksevåg, like ved skipsverftene i Damsgårdssundet. Når barnehagen stenger rusler hun ofte den korte stubben bort til mormors arbeidsplass: i kantina ved Bergen Mekaniske Verksted, skipsverftet ved havna. Hos mormor i kantina derimot, hjelper 6-år-ingen til med rydding og gulvvask. På besøk hos vakta får Mette se på den veldig spennende overvåkingsskjermen. Dessuten går det veldig skitne menn inn og kommer helt reine ut gjennom en dør. Et merkelig fenomen hun gjerne vil finne ut av, men der er det nei å få. En dag sniker hun seg inn likevel, men blir resolutt jagd ut igjen av en voksen kar.

Mormor Astrid og morfar Kjell bor like opp bakken for barnehagen. Morfar er industriarbeider ved Bernt Iversen og Søn AS og både han og mormor er medlem i Jern og Metall.

Småbruk ved havet

Hver sommer er Mette på Sandhornøya i Gildeskål i nord, hos farfar og farmor. Småbruket på øya er farens hjemsted. Der driver de med jordbruk og fiske, og i tillegg er farfar skytebas. Skytebasen er medlem i Arbeidsmandsforbundet og kasserer i foreninga. Han nekter å handle mat noen andre steder enn på Coop’en. Ingen kapitalist skal tjene seg rik på hans penger.

– Det verste skjellsordet han kunne si var «storkapitalist», forteller Mette.

Men Mettes far, Hans, ville på havet, og ikke bli bundet til jordbrukets åk. Han drar ut som lettmatros og blir til slutt
kaptein, før han ender opp som «olje-arbeider», som han kaller seg selv, da han jobber som sikkerhetssjef på Friggfeltet. Båter har alltid vært en del av oppveksten til Mette, både i nord og i vest. En spesiell opplevelse har festet seg godt i minnet.

– Jeg var vel 8–9 år og hadde rodd ut for å fiske. Der satt jeg alene og kjente at nå
– nå kan jeg dra hvor jeg ville – til Afrika om så var! Over havet! Så kom jeg på at havet var stort og lunefullt, så kanskje det var best å holde seg langs kysten. Jeg kunne ro innom Bergen på veien. Robåten var vel 14 fot med en påhengsmotor. Jeg innså nok at det kunne bli litt langt både langs kysten og over havet, ler hun.

Denne skaper debatt: AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

HÅPER PÅ NY REGJERING: Mette Johnsen Walker håper på en ny regjering etter høstens valg, som vil endre på testregimet i skolen.

HÅPER PÅ NY REGJERING: Mette Johnsen Walker håper på en ny regjering etter høstens valg, som vil endre på testregimet i skolen.

Sissel M. Rasmussen

Valgets kval

Egentlig vil Mette Johnsen bli «gnist» – altså radiotelegrafist, eller geolog.

– Om bord hadde jeg besøkt radiorommet og sett gnisten i arbeid. Det var veldig spennende.

Begge yrkene fikk min far meg fra. Det var ikke noen framtid i det. Oljen kom også til å bli borte, sa han.

Farfar har mast på «odelsjenta» i årevis: «Du må ta over gården her, du som er odelsjente». Han har tre sønner og en datter, men ingen vil overta småbruket.

Mette bestemmer seg for å prøve seg i nord, men som lærer. I to år holder hun ut på lærerskolen i Bodø.

– Eg hadde jo bare vært på øya om sommeren. En dag da det blåste iskald østavind, ringte eg skolen og sa at no kom eg meg ikkje ut. Eg var hjemme i tre dager.

Hun blåste hjem igjen og tok siste skoleår i Bergen.

Denne bør mange få med seg: «Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Mellomlanding i Drammen

I 1989 finner Mette ut at nå er det nok regn og gråvær i hjembyen for en stund. Hun tar med mann og sine to barn til Drammen, til jobb som kunst- og håndverks-lærer ved Strømsø ungdomsskole. Hun har fått klar beskjed fra far om at hun må bli LO-medlem. Men det er bare to medlemmer av SL i Drammen, og en av dem er rektor på ungenes skole, derfor velger hun Lærerlaget. Hun holder ut i Drammen i 11 år.

– Det er jo grusomt kaldt i Drammen. Når det var 23 minus, trodde jeg skolen var stengt. Går folk ut når det er så kaldt?

Hun kommer for seint på jobb den dagen. Så når hun blir skilt, er veien kort hjem til Bergen, med sjøluft og regn.

– Regnet vasker gatene og det blir friskt og fint. Så lenge du har tre hele spiler i paraplyen så går det fint. Det er bare turistene som har hele paraplyer i Bergen, skratter bergenseren.

LANGE TANKER: Når Mette trenger å tenke lange tanker, går hun ut i hagen og setter seg under rododendrontreet sitt.

LANGE TANKER: Når Mette trenger å tenke lange tanker, går hun ut i hagen og setter seg under rododendrontreet sitt.

Tillitsvalgt

Hun flytter «hjem» til Loddefjord, ikke så langt fra barndomstraktene, og begynner på Sandgotna skole. Etter ett år ved skolen blir hun tillitsvalgt. Samtidig tar hun videreutdanning i fagene fransk og spansk, og blir adjunkt med opprykk. Under studiene møter Mette engelske Steven fra Warwick. I 2008 gifter de seg og Mette flytter til Nesttun. Reiseveien blir for lang og Ortun skole i Fyllingsdalen blir hennes neste arbeidssted. Det er her hun jobber i 2014 da lærerne sier nei til meklingsresultatet. Medlemmene i Utdanningsforbundet stemmer nei i uravstemningen og KS gir seg. Lærerne får beholde arbeidstidsavtalen sin.

Yrkesskadd

I 2015 blir Mette Johnsen Walker syk, allergisk mot leirstøv. Skolen blir skurt og vasket. De bygger til og med ny keramikksal, men ingenting hjelper. Støvet sitter i ventilasjonsanlegget og hun kan ikke gå inn i bygget uten å få astmaanfall. Etter en utredning på Haukeland blir sykdommen registrert som yrkesskade. Etter hvert får hun jobb på Nygård skole i sentrum av byen. Der har det aldri vært keramikkstøv. Bare et halvt år senere, velges hun inn i SLs ledelse som forbundssekretær.

Les også: Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

Ukependler

Hun savner Folkets Hus i Oslo og folkene på forbundskontoret, der hun har vært siden 2017. Fra landet stengte ned, som en følge av koronaepidemien i mars i fjor, har Mette knapt vært innom kontoret. Teams har vært kommunikasjonskanalen for ledelse og medlemmer det siste året.

– Vi har fått nye møteplasser mellom fylkeslag og lokale foreninger eller klubber. Det startet med møter mellom ledelsen og de hovedtillitsvalgte i fylkene. Vi får direkte informasjon fra medlemmene ute og gode samtaler skaper trygghet. Ut fra dette kommer politisk diskusjon og gode argumenter, sier Mette Johnsen Walker.

STAE FORFEDRE: – Min oldefar eller tippoldefar var fergemann, og trafikkerte fjorden her ute. Da det ble bestemt at ruta skulle kommersialiseres, og de ville kjøpe ferga hans, da senket han ferga i fjorden, framfor å selge den til kapitalistene.

STAE FORFEDRE: – Min oldefar eller tippoldefar var fergemann, og trafikkerte fjorden her ute. Da det ble bestemt at ruta skulle kommersialiseres, og de ville kjøpe ferga hans, da senket han ferga i fjorden, framfor å selge den til kapitalistene.

Sissel M. Rasmussen

Utfordringer

De hovedtillitsvalgte formidler tydelig til ledelsen hvorfor de er imot lokale forhandlinger i fylkene og i den enkelte kommune.

– De stiller spørsmål om hvorfor vi skal sløse bort tid og bruk av offentlige midler på å skape ulikhet. Med et resultat som er at arbeidsgiver kan gå inn og bestemme hvilke grupper av ansatte som skal få økt lønn, mens resultatet kan skape splid mellom ansatte?

Mette Johnsen Walker håper på en ny regjering etter høstens valg, som vil endre på testregimet i skolen.

– I stedet for å ha tillit til lærernes kunnskap, skaper de tvangstrøyer.
Sneverheten kommer inn i tankegangen når du har politikere som vil være best på noe. Det forplanter seg nedover og fører til et kontrollregime, uten tillit, sier Walker.

– Nyord uten betydning dukker opp i språket; som styringsdialog og læringstrykk. Eller skolebidrag. «Styringsdialog» er en motsetning. Styring er monolog, dialog er noe annet enn styring. Og læringstrykk? Skal læringen trykkes inn?

I stedet for å ha tillit til lærernes kunnskap, skaper de tvangstrøyer.

(Om skolebidragsindikatorer.)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.06.2021
10:07
17.06.2021 11:09Mest lest

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

Stein Inge Stølen

«Alejandro» fra Filippinene frakter laks i Norge for 25 kroner timen

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

Brian Cliff Olguin

Dette er historien om tre folkehjelpere som ble dratt inn i dramaet 22. juli fra hver sin kant

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

Colourbox

Er du tilkallingsvikar? Dette er rettighetene dine

Kronikk

 Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

«La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

Jan-Erik Østlie

Eskil Pedersen: – Jeg og AUF ble kalt fiender av demokratiet

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Arbeiderpartiet går inn i valgkampen med en Listhaug-strategi

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Hemmelig notat ble ikke lagt fram for Stortinget i Bergen Engines-saken

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg: Det er lov å kjenne på raseriet

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

Colourbox.com

Louis Vuitton Norge fikk nær 900.000 i koronastøtte – eierne vil ta ut 40 millioner i utbytte

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

Jan-Erik Østlie

Det lange tiåret da Tonje Brenna ble voksen

Werner Juvik

Advarer arbeidsfolk mot Senterpartiets regjeringsplan

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Roy Ervin Solstad

Drosjesjåfør tilkjent 5 millioner kroner i erstatning etter trafikkulykke

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

Jan-Erik Østlie

Vi kan ikke skru av lyset for debatten 23. juli, mener AUFs leder

Kommentar

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Vigdis Askjem

«Høyre drar i gal retning, men det er oppløftende at Ove Trellevik viser partiets sanne ansikt»

Kronikk

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Leif Martin Kirknes

«Det er på tide at vi tar et kollektivt oppgjør med tankene som førte til terrorangrepet»

Kommentar

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Roy Ervin Solstad

«Frislippet i taxinæringen har fått negative følger både for drosjesjåfører og kundene»

Kommentar

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

NTB scanpix

«Jeg passerer graven hennes hver eneste uke. Vi må aldri glemme at alt rundt 22.juli dreier seg om mennesker»

– Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken. (Arkivfoto)

– Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Sju av ti mener rike nordmenn skatter for lite: – Et veldig kraftig signal, sier SV-lederen

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

Tormod Ytrehus

Her driver vekstbedriften sin egen campingplass: – Den beste arbeidsplassen jeg har hatt

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Ole Palmstrøm

Utøya og daglig leder Jørgen får Fritt Ords Honnør for 2021


Flere saker