JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Lønnsoppgjøret – det er vår tur nå»

HENGER ETTER: Lærergruppene har hatt en mindrelønnsutvikling helt fra KS overtok forhandlingsansvaret i 2004. Etterslepet er størst for lærere og adjunkter. Derfor mener Skolenes landsforbund det nå er lærernes tur i lønnsoppgjøret.

HENGER ETTER: Lærergruppene har hatt en mindrelønnsutvikling helt fra KS overtok forhandlingsansvaret i 2004. Etterslepet er størst for lærere og adjunkter. Derfor mener Skolenes landsforbund det nå er lærernes tur i lønnsoppgjøret.

Colourbox.com

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Skolenes landsforbund (SL) mener det er grunnlag for å kreve mer til offentlig sektor i årets oppgjør.

Spesielt lærergruppene har en lengre historie med mindrelønnsutvikling – som det er på tide å snu.

Bakgrunnen for å kreve mer til offentlig sektor, er todelt. Den ene grunnen er at frontfagene ser ut til å ha gått over ramma de selv satte til 1,7 prosent i forrige oppgjør. Det ser ut som de havner på i overkant av 2 prosent. Staten ser ut til å havne på 1,8 prosent.

Kommunesektoren er ikke klar ennå, men vi anslår at den havner på om lag det samme som staten.

Mye lest: Ingen koronaløsning for lærerne

Det er ingen dramatikk i at frontfagene ikke traff helt ved hovedoppgjøret i fjor. Noen ganger havner de over, og noen ganger havner vi over. Ramma i frontfagene er ikke et fasitsvar i hvert enkelt oppgjør, men må ses over tid.

Det gledelige i at frontfagene får mer enn ramma de selv satte, er at det da er grunnlag for offentlig sektor til å få en tilsvarende økning i kommende oppgjør.

Den andre grunnen til å kreve mer til offentlig sektor, er etterslepet i lønn blant lærergruppene. Et partssammensatt utvalg leverte en rapport som fastslo at lærergruppene har hatt en mindrelønnsutvikling helt fra KS overtok forhandlingsansvaret i 2004. Etterslepet er størst for lærere og adjunkter.

Denne skaper debatt: Lærere krever avtale om «koronalønn»: – Vi er ganske fortvilte. Dette går på helsa løs

I tariffpolitisk uttalelse for mellomoppgjøret 2021, vedtatt i LOs representantskapsmøte 16.02.21, står det: «Frontfagsmodellen skal ikke være til hinder for at det kan gis kompensasjon til grupper eller sektorer som systematisk over tid har blitt hengende etter i lønnsutviklingen.»

Skolenes landsforbund sitter med tall som tydelig viser lærergruppenes mindrelønnsutvikling i kommunesektoren. Grunnlaget for kompensasjon er i høyeste grad til stede.

Mye delt: Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse