JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærerstreiken

Yrkesfaglærer Geir Christian jubler for lønnsløft – men hadde håpet at kollegaene fikk mer

Geir Christian Flaten har fagbrev både som platearbeider og sveiser, og han har i tillegg treårig yrkesfaglærerutdanning. Nå får han endelig uttelling for åtte års utdanning.
Geir Christian Flaten (helt til venstre) er blant yrkesfaglærere med to fagbrev som nå får et lønnsløft på nær 50.000 kroner. Her sammen med andre SL-lærere under lærerstreiken i fjor ved Steinkjer videregående skole.

Geir Christian Flaten (helt til venstre) er blant yrkesfaglærere med to fagbrev som nå får et lønnsløft på nær 50.000 kroner. Her sammen med andre SL-lærere under lærerstreiken i fjor ved Steinkjer videregående skole.

Leif Arne Holme

sidsel@lomedia.no

– Det er et godt løft, konstaterer yrkesfaglærer Geir Christian Flaten ved Steinkjer videregående skole. Han får økt årslønna si med nær 50.000 kroner.

Det får han etter at Rikslønnsnemnda ga SL medhold i et krav om at ett ekstra fagbrev skal gi 60 studiepoeng og at det gjelder alle slags fagbrev.

Geir Christian Flaten, som har nådd toppen av lønnsstigen med 16 års ansiennitet i stillingskoden adjunkt, blir nå adjunkt med tilleggsutdanning og får et godt tillegg i lønna synes han.

Lærerstreiken: Lærerne tapte om lønna – men vant fram om fagbrev for yrkesfaglærere

Har savnet verdsetting

– Skolen vil gjerne ha lærere med flere fagbrev, men det har ikke vært verdsatt i lønn tidligere, sier han.

Han har brukt fem år på utdanninga si for å få to fagbrev som platearbeider og sveiser. I tillegg har han tatt treårig yrkesfaglærerutdanning ved NTNU for å få den bachelorgraden som kreves for å kunne undervise som yrkesfaglærer.

Han forteller at han trives veldig godt i lærerjobben.

– Gulroten er å jobbe med folk og ikke ting og den takknemligheten elevene viser når de lykkes, sier han.

Geir Christian Flaten er en av rundt ti yrkesfaglærere som jobber på avdelinga for Teknologi- og industrifag ved Steinkjer videregående skole.

– Rundt halvparten av oss har to fagbrev, sier han.

Hvor mange av lærerne på de andre programfagene som har to fagbrev, vet han ikke.

Lettere å beholde folk

Geir Christian var en av ti lærere i Skolenes landsforbund ved Steinkjer videregående skole som SL tok ut i streik da forbundet trappet opp lærerstreiken 23. september i fjor.

Et poeng som lærerne ved skolen hans trakk fram da de gikk ut i streik, var frykten for å ikke kunne greie å rekruttere og beholde dyktige folk som yrkesfaglærere på grunn av dårlig lønn.

Geir Christian tror at det vil bli lettere å rekruttere og beholde yrkesfaglærere når det nå skal gis uttelling for ett ekstra fagbrev.

– Du sa da til I skolen at du aldri har tjent så dårlig som etter at du begynte å jobbe som lærer og at du vurderte å gå tilbake til jobb i industrien. Gjør dette lønnsløftet det mer attraktivt for deg å fortsette i lærerjobben?

– Ja, absolutt. For oss med to fagbrev er dette bra, men jeg skulle gjerne sett at resten av lærerne også fikk mer. Dette gjelder jo en spesiell gruppe og ikke så veldig mange tror jeg. Det var kanskje derfor det var mulig å få igjennom, sier Geir Christian.

– Hvordan er stemninga blant lærerne i SL hos dere nå etter Rikslønnsnemndas kjennelse?

Den er vel omtrent som den var, sier Geir Christian, som er spent på utfallet av vårens mellomoppgjør.

Kronikk: «Overraskende og gledelig delseier for LO og Skolenes Landsforbund i Rikslønnsnemnda»

– Et lyspunkt i et ellers mørkt oppgjør

– Det er et lyspunkt i et ellers mørkt oppgjør for lærerne, sier Bjørnar Mortensen Vik om at yrkesfaglærere med to fagbrev nå får et lønnshopp.

Han er yrkesfaglærer og fylkesleder i SL Vestland.

Fylkesleder Bjørnar Mortensen Vik i SL Vestland.

Fylkesleder Bjørnar Mortensen Vik i SL Vestland.

Irene R. Mjelde

– Det gjelder en del lærer, men først og fremst tror jeg at det vil ha en rekrutterende effekt og at det kan stimulere flere til å ta et ekstra fagbrev. Mange har kompetansen men har ikke villet gjøre det fordi det ikke har gitt noen økning i lønna, sier han.

Ellers er han oppgitt over at det store flertallet av lærere taper i lønn fordi Rikslønnsnemnda ikke ville gi lærerorganisasjonene medhold i en tidligere virkningsdato enn 27. september.

– Det kan virke som om vi skal straffes for å ha streiket, sier han.

Ny lønn for lærerne: Dette fikk de gjennomslag for

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse