JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HÅP MOT HAT: Joe Mulhall fra den britiske organisasjonen Hope, not hate var på Kartellkonferansen tirsdag.

HÅP MOT HAT: Joe Mulhall fra den britiske organisasjonen Hope, not hate var på Kartellkonferansen tirsdag.

Ole Palmstrøm

Kampen mot hatet

– Vi må mobilisere mot høyreekstreme på tvers av landegrensene

– Høyreekstreme grupper organiserer seg på tvers av landegrenser. Vi må også samarbeide for å skape motvekt, sa Dr Joe Mulhall, seniorforsker i den britiske organisasjonen «Hope, not hate» på Kartellkonferansen.21.11.2017
17:33
24.11.2017 09:58

nina.hanssen@lomedia.no /

katharina.dale.hakonsen@lomedia.no

Til tross for sin unge alder, er Joe Muhall (29) en tungvekter som vet hva han prater om. Mulhall har både en doktorgrad om fascismen etter 2. verdenskrig, har jobbet som foreleser på universit og jobbet mange år frivilig for «Hope, not hate» før han ble seniorforsker i organisasjonen.

– Det var mens jeg studerte, at jeg så hvordan nasjonalistbevegelsen vokste i Storbritannia og det var ganske skremmende. Jeg meldte meg frivillig for å banke på dører til folk og prate med mennesker og etter hvert så jeg at det var et ekstremt behov.

Servitører opplever at den seksuelle trakasseringen øker kraftig i julebordsesongen

– Venstresiden sviktet

– Sosialdemokratiske partier og fagbevegelsen har ikke spurt hvorfor folk er frustrerte og sinte. Mange var reelt frustrert fordi de ikke hadde arbeid eller velferdstjenester og hadde blitt informert av nasjonalister at muslimer hadde tatt jobben deres. Det var mangel på kommunikasjon mellom politikerne og vanlige folk. Vi er en organisasjon som jobber med den politiske kampanjen, men det viktigste vi gjør er holdningsskapende arbeid på grasrotnivå, fortalte han.

«Hope, not hate» samarbeider med politiske partier med mål om å skape en positiv motvekt til organisasjoner og individer som driver med hatretorikk.

– Vi demonstrerer ikke i gatene, men vi har vitenskapelig fakta og jobber målrettet med praktisk arbeid i lokalsamfunn for å øke kunnskapet. Blant annet laget vi en «Our cup of tea»-kampanje, der vi oppsøker mennesker og prater med dem om det som er viktig for dem, forteller han.

Dialog

Mulhall tror på dialog med folk i lokalsamfunn og har ofte et samarbeid med fagbevegelsen der de kommer.

– Dere som er i fagbevegelsen har en unik posisjon for å nå mennesker, både på arbeidsplassen og i samfunnet, og jeg håper at dere engasjerer dere i arbeidet mot ekstreme grupper som vokser i flere land i Europa nå. Fagbevegelsen må mobilisere og samarbeide i land, men også på tvers av landegrensene, sier han.

Mulhall synes det er trist at mange ungdommer lar seg verve inn i ekstreme grupperinger, både antiislamistiske og islamistiske fundamentalister.

For han er begge disse ekstreme grupperingene like forkastelige. Så han, og de 30 andre som jobber daglig i organisasjonen i London, bruker mye tid på sosiale medier for å nå flere unge.

I tillegg har de nesten 250.000 frivillige i sine registre i Storbritannia.

– Nå har vi opprettet et kontor også i USA og skal lage en europeisk divisjon. Jeg håper også at mange nordmenn engasjerer seg i dette arbeidet for å stanse fundamentale grupperinger som skaper hat og splid mellom mennesker, sier han.

Miljøarbeider i Oslo-skolen: – Mer av slåssingen ute på gata er kommet inn på skolene

Viktig tema

En av dem som synes det var bra at dette temaet ble tatt opp på årets kartellkonferanse, er tillitsvalgte Trond Gaasland i NTL NAV.

Gaasland jobber på Nav-kontoret i Kirkenes.

– Arbeidet med antirasisme og antifacisme er, som Joe sier, et arbeid som nå må gjøres på tvers av landegrenser. EU liker å kalle seg en organisasjon som fremmer fred. Men, som i England har ført til et arbeidsmarked der billig og midlertidig utenlandsk arbeidskraft har presset en mengde engelskmenn ut av arbeidslivet. Det samme har skjedd i stadig flere bransjer i Norge, er hans kommentar.

Mange diskusjoner på nettet

Også i Norge er debatten i digitale fora levende. Aktuelle diskusjoner er ulvedebatten, klimaspørsmål og innvandring.

Institutt for samfunnsforskning har kartlagt hvordan mennesker som deltar i diskusjoner på nettet påvirkes. De kom fram til at 45 prosent av de som ofte blir motsagt av meningsmotstandere, blir sikrere på egen mening.

NORSKE FORHOLD: Forskningsleder Kari Steen-Johansen på Institutt for samfunnsforskning la fram sine funn.

NORSKE FORHOLD: Forskningsleder Kari Steen-Johansen på Institutt for samfunnsforskning la fram sine funn.

Ole Palmstrøm

– Dette er dårlige nyheter. Folk lukker seg inn i sin egen mening, sier Kari Steen-Johnsen, forskningsleder Institutt for samfunnsforskning, som presenterte funnene fra studien på Kartellkonferansen på Gol.

Folk som bare diskuterer med personer av samme virkelighetsoppfattelse som dem selv, blir også mer overbevist på egne argumenter. Dette er ikke typisk for Norge, men globale tendenser.

– Netthetsen mot kvinner kan bli et demokratisk problem

Debatt er viktig for demokratiet

Folk i debatter på nettet risikeres å bli utsatt for lite hyggelige kommentarer, spesielt når en våger seg ut i diskusjoner med folk av andre oppfatninger.

Hele 30 prosent har mottatt nedlatende eller ubehagelige ytringer.

– Når vi spør om hatefulle ytringer, er tallet så lavt som 7 prosent, sier forskeren.

Dette er likt fordelt blant menn, kvinner og mennesker med en annen etnisk bakgrunn.

Institutt for samfunnsforskning har også funnet ut at de fleste kommentarene på ytringer fra menn, kvinner og etniske minoriteter handler om innholdet i argumentet eller politisk ståsted. Resultatet blir at kvinner og etniske minoriteter blir mer forsiktige i digitale debatter.

Kari Steen-Johnsen mener samfunnet trenger store, åpne debatter.

– Ulike meninger i en fruktbar diskusjon er viktig for samfunnsutviklinga og demokratiet. Vi må skape rom for de store debattene i offentligheten, sier forskningslederen.

– Vi må ta debatten

Anniken Refseth i LO Stat er glad for at Joe Mulhall utfordret delegatene på Gol.

– Det er på tide å starte en debatt om denne sterkt polariserende samfunnsdebatten. Vi ser oftere bruk av hatytringer om blant annet etnisitet, religion, livssyn, homofil orientering, eller nedsatt funksjonsevne. Vi trenger en sterk og tydelig politisk ledelse som bygger broer, istedenfor å skape skiller, sier hun.

Refseth mener asylpolitikken ikke er med å bygge broer.

– Dette kan vi for eksempel se nå i mange sosiale medier. Ingen vinner en debatt på Facebook, slår hun fast.

Hun mener økende klasseskiller er et faresignal.

– Klasseskillene er blitt større, og svart arbeid er utbredt. Fagbevegelsen sin oppgave er viktig for å kunne utjevne skillene. Hatytringer er ofte protester mot noe, og det er viktig å komme til bunns i dette, sier hun.

Tydelig motvekt

Refseth er overbevist om at fagbevegelsen kan være en tydelig motvekt til den splittende retorikken.

– Et eksempel å vise til er Mangfolds- og integreringskonferansen som LO Stat har vært medarrangør av i mange år, der hvor årets mangfoldspris gikk til Fagforbundets Buss- og sporveisarbeiderdernes forening for sin aktive innsats og bevisste holdning til inkludering og likestilling av innvandrer i norsk arbeids- og foreningsliv, sier hun.

Refseth minner om at det finnes politiske partier som har klare holdninger imot homofili og imot innvandring.

– Retorikken som brukes er med å skaper frykt, frykt for annerledeshet. Skal vi ha et godt og inkluderende arbeidsliv er det viktig å bygge broer. Skape gode debatter, og kanskje må vi akseptere at vi er litt forskjellige, men vi må aldri glemme å vise respekt for hverandre, sier hun.

Flere saker fra Kartellkonferansen:

Tre råd til Sanner fra statsansatte
Halvparten av oss mener renhold i offentlige virksomheter kan utføres av private
LO Stat-lederen: – Regjeringa tar landet i feil retning
Hektisk første år for lederen av LO Stat
Renholdere forteller om stort arbeidspress, oppsigelsesvarsler og sexanklager
Konkurranseutsetting, organisering og klima er hete temaer på Kartellkonferansen

21.11.2017
17:33
24.11.2017 09:58Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

Håvard Sæbø

Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Tormod Ytrehus

I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Erlend Angelo

Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Sissel M. Rasmussen

Her er en kort forklaring på hva lockout er

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-leder Christopher Beckham ser seg ekstra over skulderen etter helgens masseskyting

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.

Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.

Paul S. Amundsen

Et solid flertall av elektrikerne stemte ja til meklingsresultatet


Flere saker