Krise og selvforsyning:
– Vi må gripe muligheten til å produsere mer norsk mat nå, mener NNN-lederen
Vi trenger ikke storfekjøtt fra Latin-Amerika og franske oster. Mer norskprodusert mat og drikke gir både arbeidsplasser og beskyttelse mot nye kriser, mener Anne Berit Aker Hansen.
TRENGER IKKE IMPORTERE: – God dyrevelferd er fortrinn i norsk kjøttproduksjon. Vi produserer nok kjøtt til at vi ikke trenger å importere, mener NNN-lederen.
Håvard Sæbø
anne.siri@lomedia.no
– Nå må vi se på den unike muligheten vi har i Norge til å produsere mat. Vi har alt her, bortsett fra nok vilje og fokus til å satse, fastslår lederen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).
NNN organiserer 28.000 ansatte i mat- og drikkevareindustrien.
Debatt: «Den elendige betalinga for jordbruksarbeid er en spydspiss i å fremme forskjells-Norge»
Støtte til bøndene
Nå som vi har forstått at ansatte i matproduksjonen faktisk er blant dem som utfører samfunnskritiske jobber, mener Anne Berit Aker Hansen at vi både bør øke norsk produksjon, og lønna og statusen til de ansatte.
Forbundslederen vil ha mer støtte til norske bønder for at de skal produsere mer meieriprodukter, bær og grønnsaker.
MAT OG DRIKKE: Anne Berit Aker Hansen er leder for 28.000 fagorganiserte ansatt i mat- og drikkevareindustrien.
Sissel M. Rasmussen
God dyrehelse
Kjøtt er en vare Aker Hansen mener vi egentlig er selvforsynte med. Hun trekker fram god dyrehelse og dyrevelferd som fortrinn i norsk kjøttproduksjon. Antibiotikabruken er lav.
Hun hevder også at det er mer klimavennlig at vi produserer kjøtt selv enn at vi importerer det fra et land som Brasil.
Eget kraftfôr
– Både varetransport og ressurskrevende kraftfôr er belastende for klimaet. Jeg oppfordrer ikke nødvendigvis folk til å spise mer rødt kjøtt, men kjøttdebatten blir fort unyansert.
Aker Hansen mener Norge bør være langt mer selvforsynt på kraftfôr til både kjøttproduksjon og fiskeoppdrett.
Dessuten mener hun at Norge trenger et godt tollvern for å beskytte egen produksjon av landbruksvarer mot dumpingpriser fra EU og andre land.
Norske oster
NNN-lederen synes norsk camembert-ost holder like høy kvalitet som den franske og at norsk spekemat er utsøkt. Hun mener altså at vi bør velge norsk.
– Det høres litt vel nasjonalistisk ut?
– Jeg liker ikke det ordet, men jeg mener folk skal ha mulighet til å velge. Norske produkter må derfor merkes mer nøyaktig og tydelig enn i dag, og det må framgå når norske og importerte ingredienser blandes i ett og samme produkt.
Arbeidsplasser
– Er NNN opptatt av selvforsyning først og fremst for å sikre egne arbeidsplasser?
– Klart det kan være med å sikre arbeidsplasser i Norge, og det er bra, men økt selvforsyning er ikke det samme som å ønske stengte grenser. På noen områder kan vi være selvforsynte, men vi er også avhengige av import. Klimaet i Norge gir klare begrensninger for hva som kan produseres her.
p
Hun skyter inn:
– Med en av de lengste kystlinjene i verden produserer vi mye mer fisk enn vi trenger, og bidrar med det til verdens matforsyning.
Inn i framtida
NNN-lederen håper oppmerksomheten rundt norsk matproduksjon holder seg.
– Om vi velger å ikke produsere mer selv, bør vi fortsatt ikke tenke at alt kan kjøpes for penger. Andre land kan ha behov for å beskytte egen produksjon.
Hun mener vi blant annet trenger en ny debatt om beredskapslager for korn. Norge har ikke lenger et statlig kornlager.
Russland, verdens største eksportør av hvete, stanset tidligere i vår all korneksport fram til 1. juli, ifølge Nationen.
MER AV DETTE: Vi bør øke norsk matproduksjon og lønna og statusen til de ansatte, mener NNN.
Randi Bergan, Magasinet
Tåler vi dyrere mat?
Hvis alle som jobber med matproduksjon skal ha lønn å leve av og skikkelige arbeidsvilkår, må vi nok regne med å betale mer for noen matvarer, tror Aker Hansen. Hun peker på at nordmenn i snitt bruker 11 prosent av lønna på mat, en vesentlig lavere sum enn i de fleste land.
– For dem med lav inntekt er mat dyrt også her, kanskje kunne basisvarer og frukt og grønt vært billigere, mens andre produkter kostet mer, foreslår hun.
Viktig lærepenge
Anne Berit Aker Hansen mener vi har fått oss en lærepenge når vi nå ser hvor avhengige vi har blitt av utenlandsk arbeidskraft, og ber bedrifter om å gå ut og rekruttere flere norske hender.
Alle utenlandske sesongarbeidere i landbruket får reise inn i Norge igjen
I hele vår har hun og andre fra industrien hatt ukentlige fjern-møter med landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Her har de diskutert hindre og løsninger for matproduksjonen. Systemet er finmasket og sårbart, og Aker Hansen nevner stikkord som stengte grenser, karantene, mangel på arbeidskraft, varetransport, matkontroller, veterinærtilsyn. Lista er lang.
– Store deler av systemet fungerer tross alt veldig bra, sier NNN-lederen.
Store deler av systemet fungerer tross alt veldig bra.
Anne Berit Aker Hansen, leder av NNN