KORONA-STENGT: Mange bedrifter har blitt nødt til å stenge dørene eller redusere driften de siste dagene. Flybransjen er spesialt hard rammet. (Bildet er fra en tidligere reportasje)
Sissel M. Rasmussen
Koronaviruset:
Dette må tillitsvalgte passe på når bedriften permitterer
Det er ikke fritt fram for arbeidsgiver å velge hvem som skal permitteres og ikke.
ragnhild@lomedia.no
Korana-viruset har gjort at store deler av norsk næringsliv befinner seg i akutt krise. Virksomheter opplever at råvarer og ordrer uteblir, og omsetningen stuper. Dermed kommer permitteringsvarslene på løpende bånd.
Permitterte sikres full lønn i 20 dager. Her er regelendringene
Når bedriften skal permittere, hviler det et stort ansvar på de tillitsvalgte. Det er nemlig ikke fritt fram for arbeidsgiver å velge hvem som skal permitteres og ikke.
Dette må du som tillitsvalgt vite:
1. Reglene finner du i tariffavtalene
Reglene som gjelder ved permittering, er i liten grad lovbestemt. Unntaket er Lov om lønnsplikt under permittering, som regulerer arbeidsgivers plikt til å betale lønn i første del av permitteringsperioden.
Arbeidsgivers mulighet til å permittere ansatte er derimot regulert i hovedavtalene. I Hovedavtalen mellom LO og NHO finner du disse bestemmelsene i kapittel 7. De andre hovedavtalene bygger på denne. Etter sedvane skal også bedrifter uten tariffavtale forholde seg til reglene i Hovedavtalen ved permitteringer.
2. Ta kontakt med forbundet ditt
Har du spørsmål, så ta kontakt med forbundet ditt. De kan bidra med verdifulle råd og hjelpe til så prosessen går riktig for seg.
3. Det skal være saklig grunn for permitteringen
Arbeidsgiver kan beslutte å permittere ansatte når det er nødvendig, men hovedavtalene slår fast at det må være saklig grunn for det.
p
Saklige grunner kan – som mange bedrifter opplever i disse tider – være ordremangel, råstoffmangel og fulle lagre. Det kan også være ulykker, naturkatastrofer og streik.
En uforutsett hendelse er ikke i seg selv nok for å gå til permitteringer. Det er en forutsetning av hendelsen gjør at bedriften må innstille hele eller deler av virksomheten og at det derfor ikke er arbeid nok til alle.
4. Permitteringen skal drøftes med de tillitsvalgte
En bedrift som vurderer å gå til permittering, skal drøfte dette med de tillitsvalgte. Drøftingsplikten er lovbestemt for bedrifter med mer enn 50 ansatte etter arbeidsmiljøloven § 8-1.
Også etter Hovedavtalens § 7-2, plikter arbeidsgiver å konferere med de tillitsvalgte før det gis varsel om permittering.
Når ledelsen tar opp behovet for permitteringer, bør tillitsvalgte sørge for at dette drøftes grundig i klubben før møtet med ledelsen. Det er flere spørsmål klubben bør diskutere:
• Er det saklig grunn for å permittere?
• Finnes det alternativer til permittering?
• Hvor mange skal permitteres, hvem skal permitteres og hvor lenge?
• Skal de ansatte permitteres helt eller delvis?
• Kan man avtale rullerende permittering?
Hovedavtalene slår fast at bedriften bør vurdere andre alternativer til permittering. For eksempel kan man kanskje gjennomføre kompetansehevende tiltak som kan styrke bedriftens konkurransesituasjon, eller trå til med ekstra vedlikeholdsarbeid. Eller man kan forsøke å leie ut egne ansatte til andre virksomheter.
I drøftingen med ledelsen bør de tillitsvalgte også kreve at bruken av innleid arbeidskraft og midlertidige ansettelser avvikles før fast ansatte permitteres.
5. Ansiennitet er hovedregelen ved permitteringer
Reglene for hvem som skal permitteres og hvem som ikke skal det, ligner på reglene som gjelder ved oppsigelse. I utgangspunktet er det ansiennitetsprinsippet som gjelder. Altså sistemann inn er førstemann ut. Dette kan imidlertid fravikes hvis det er saklig grunn for det.
Sosiale hensyn (som alder og forsørgeransvar) og nødvendig kompetanse kan være saklig grunn for å se bort fra ansiennitetsprinsippet.
6. Det skal skrives protokoll
Så er det ikke alltid at tillitsvalgte og ledelsen blir enige. Det kan være uenighet om hvorvidt permitteringene er saklig begrunnet, om hvem som skal permitteres eller hvor mange dagers varsel de ansatte skal få.
p
Hovedavtalen slår fast at det skal lages en protoll som undertegnes av begge partene. Dette gjelder uansett om dere blir enige eller ikke. Først da kan permitteringsvarselet sendes.
Protokollen bør blant annet inneholde grunnlaget for permitteringene, hvem som skal permitteres (helt konkret) og den antatte varigheten på permitteringene.
7. To ukers varslingsfrist er hovedregelen
Normalt skal arbeidstakere som permitteres, få 14 dagers varsel. Men hovedavtalene åpner for at varslingsfristen kan kortes ned til bare to dager dersom permitteringen skyldes «ulykker, naturhendelser eller andre uforutsette hendelser».
LOs juridiske avdeling understreker at 14 dagers varslingsfrist er hovedregelen også i forbindelse med koronaviruset, men påpeker at de myndighetsbestemte tiltakene som ble innført sist torsdag, som gjorde at mange virksomheter måtte stenge dørene fra den ene dagen til den andre, taler for en varslingsfrist på to dager.
Om arbeidsgiver beslutter å sende ut permitteringsvarsel med to dagers frist, må arbeidstakerne rette seg etter det. Men rådet fra LOs juridiske avdeling er å skrive uenighetsprotokoll dersom man ikke er enig. En uenighetsprotokoll kan danne grunnlag for tvist, og sendes oppover i systemet for tvisteløsning. Husk at dersom man undertegner en enighetsprotokoll, vil det bli vanskelig å fremme krav om at todagers fristen var uriktig på et senere tidspunkt.
8. Gi god informasjon til medlemmene
Når permitteringsvarsel er mottatt, må arbeidstaker søke NAV om dagpenger. Her er det viktig at tillitsvalgte er tilgjengelig for medlemmene og sørger for god informasjon.
9. Tillitsvalgte har et særskilt vern
Tillitsvalgte har et særskilt vern ved nedbemanning og permitteringer. Dette innebærer ingen garanti mot at også tillitsvalgte kan bli permittert, men partene er enige om at arbeidsgiver så langt det lar seg gjøre bør unngå at tillitsvalgte permitteres. Særlig i situasjoner der virksomheten fortsatt er drift, om enn med lavere bemanning, er det ønskelig at den tillitsvalgte er tilstede på bedriften for å ivareta samarbeidet mellom ledelsen og de ansatte, og for å ivareta medlemmenes interesser.
10. Husk eventuelle nye drøftinger
I permitteringsvarselet skal bedriften si noe om hvor lenge det er ventet at den ansatte blir permittert. Hvis det ikke er mulig, sier Hovedavtalen at permitteringen skal drøftes med de tillitsvalgte innen det har gått én måned, og deretter hver måned framover.
I disse drøftingene skal en vurdere om grunnlaget for permittering fortsatt er tilstede, eller om det er behov for oppsigelser.
Spørsmål og svar om koronaviruset og arbeidslivet
Kilder: Arbeidstilsynet, LOs juridiske avdeling, heftet «Sjekkliste for tillitsvalgte ved permitteringer, oppsigelser og konkurser» (EL og IT Forbundet)
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Det lønner seg ikke alltid å kombinere jobb og Nav-ytelser
– Jeg begynner å bli godt voksen, og jeg så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv, sier Vendela Fremstad.
Arkivfoto: Jonas Fagereng Jacobsen
Vendela (61) får ikke jobben tilbake: – Så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv
Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.
Tri Nguyen Dinh
Om noen uker kan Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin
Ola Rune Kleiven har Ap-medlem i nesten 30 år.
Morten Hansen/Jonas Fagereng Jacobsen
Støre får kritikk etter «arrogant» svar
Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.
Jan-Erik Østlie
Neste år blir Birgitte 100 prosent ufør: – Jeg har brukt lang tid på å godta det
Eirik Dahl Viggen
– Ensomheten er verst. Det er summen av alt, ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Verneombud Solveig Teien Nyhuus (t.v.) og Fagforbundets tillitsvalgte Vibeke Rossnes. De jobber ved Navs kontor for bydel Grünerløkka i Oslo, der sykefraværet ligger på nesten13 prosent i det som kalles statlig linje. De mener dårlig bemanning skaper stress blant ansatte.
Ole Palmstrøm
Nav skal hjelpe de som blir syke, men sliter selv med skyhøyt fravær
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild da arbeidsgiver ville nedbemanne
Hvordan er det å være organisert i Tesla? Jævlig, ifølge Erling Weydahl.
Håvard Sæbø
– Jævlig, sier Erling om hvordan det er å jobbe i Tesla og være fagorganisert
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.
Berit Baumberger
Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav: – Klart dette blir urettferdig
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Jan-Erik Østlie
Norske arbeidere fortjener mer av overskuddet, mener Kalle Moene
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.
Javad Parsa / NTB
Høyre vil ha skattekutt for barnefamiliene og bedriftene
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Terje Pedersen / NTB
SV-politiker kritiserer Tesla: – Elon Musk må følge norske lover
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm