JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny Samak-rapport er ferdig:

Dette truer den nordiske modellen

Den nordiske modellen mangler ikke trusler i framtiden, viser en fersk utredning.
Håkan Bengtsson har laget en ny rapport om den nordiske modellen fro SAMAK.

Håkan Bengtsson har laget en ny rapport om den nordiske modellen fro SAMAK.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Den nordiske modellens pilarer er en makroøkonomisk styring, et organisert arbeidsliv og offentlig og universell velferd. Den generelle utfordringen er at den faglige organisasjonsgraden synker og antallet kollektivavtaler som inngås synker. Fortsetter i tillegg trenden med sosial dumping, kan det bli vanskelig å opprettholde den nordiske arbeidsmarkedsmodellen, sier Håkan Bengtsson til LO-Aktuelt.

– Målet må være å øke antallet kollektivavtaler, legger han til.

Ti utfordringer i en skjebnetid for LO

Samak-utredning

Lederen for den svenske Tankesmien Arena har nettopp sluttført en rapport for Samak, det nordiske samarbeidsorganet for fagbevegelsen og arbeiderbevegelsen.

Fokus i rapporten er utfordringene arbeidsmarkedet har i forhold til dagens velferdsmodell. Og hvordan den nordiske modellen utfordres av et arbeidsliv i stor forandring.

Den nordiske modellen har oppstått et sted mellom folkebevegelser og politiske partier med mange medlemmer.

– De sosialdemokratiske partiene har spilt en nøkkelrolle i demokratiet. For at disse partiene, og andre, skal fylle sin demokratiske oppgave kreves stabilitet og mange medlemmer. Og det organiserte arbeidslivet forutsetter faglige organisasjoner med høy organisasjonsgrad, mener Håkan Bengtsson.

Han mener blant annet at vilkåret for det partipolitiske engasjement må endres. Medlemmer som ikke er aktive må verdsettes like mye som de aktive medlemmene.

Verving må prioriteres, mener Bengtsson og nevner gratis prøvemedlemskap som en ide som har slått til for fullt i Danmark.

Også fagforeninger har prøvd ut det med suksess.

– De politiske partiene har en nøkkelrolle i demokratiet. Sterke og vitale partier som står for reformer og en velferdsutvikling og for det organiserte arbeidslivet er helt avgjørende for den nordiske modellens framtid, presiserer han.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Sosial dumping

Sosial dumping er en annen utfordring for land med et høyere lønnsnivå og en stor andel kollektivavtaler, som de nordiske.

Ofte handler det om lønn. Arbeidsgivere har økonomiske argumenter for å få ned lønnskostnadene, spesielt i konkurranseutsatte bransjer som transport, fly, bygg, restaurant, renhold og IT.

– Å skape og sikre et gulv av regler er viktig for å unngå de groveste bruddene, som for eksempel allmengjøring, økt tilsyn og overvåkning, nevner Bengtsson.

I rapporten, som nylig ble presentert i København, oppfordrer han til å gjøre så mye som mulig for å motvirke sosial dumping, som han mener undergraver og truer den nordiske modellen.

– Så langt som mulig må vi kreve kollektivavtaler. Økt samarbeid mellom staten, skattemyndigheter, Arbeidstilsynet og partene i arbeidslivet kreves også for å hindre sosial dumping.

– En annen konsekvens av utstasjonerte selskaper, er at skatteinntekter forsvinner og at lønna blir lavere. Dermed undergraves velferdsstaten, påpeker Bengtsson.

Få nyhetsbrevet vårt

Bedre livsvilkår

I Norden er det et sammenpresset lønnsstruktur. Det nordiske systemet med kollektivavtaler. Både fagbevegelsen og arbeidsgiversiden har vist en evne til å løse konflikter gjennom kompromisser og avtaler, snarere enn harde og langvarige konflikter.

– Det har gjort at de nordiske landene har skapt bedre livsvilkår for innbyggerne og lyktes kombinere likhet med konkurransekraft og økonomisk utvikling, påpeker Håkan Bengtsson.

– Målet må være å øke antallet kollektivavtaler, legger han til.

Digitaliseringen av arbeidslivet er en annen stor utfordring. Mange som tjener bra og et nytt arbeidsmarked gjør at mange arbeidsplasser kan rasjonaliseres bort.

– Hvordan kan utviklingen motarbeides?

– Framfor alt må myndighetene ha strengere lover og regler og utøve de på en bedre måte. Fo eksempel i forhold til skattespørsmålet. I Danmark er det et omfattende samarbeid mellom myndighetene, arbeidstilsynet og skatteetaten.

Studier fra Norge viser allerede at mye penger havner i andre land, og ikke kommer i norske hender. Og det har vært teknologiske skifter også før. Da netthandel ble lansert, gikk det ikke lenge før selskap gikk konkurs. Dette hadde man ikke tro på. Nå er det skapt et nytt mønster. Den nordiske modellen bygger på en positiv teknologisk utvikling. Men vi må vær klar over at teknologien griper inn i mange ulike dimensjoner. Derfor må vi gjøre grep som gjør at vi beholder et organisert arbeidsliv og bevarer den nordiske modellen, mener Håkan Bengtsson.

Hyllet den norske modellen, men advarte mot truslene

Mange ville vite mer om den norske modellen: Trakk fullt hus i Geneve

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse