JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksport:

Dramatisk fall i norsk eksport: – Det startet ikke med pandemien, sier LO-lederen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er dypt bekymret over et dramatisk fall i norsk eksport de siste fire årene.
EKSPORT-FALL: LO-leder Peggy Hessen Følsvik er dypt bekymret over et dramatisk fall i norsk eksport de siste fire årene.

EKSPORT-FALL: LO-leder Peggy Hessen Følsvik er dypt bekymret over et dramatisk fall i norsk eksport de siste fire årene.

Jan-Erik Østlie

trond.elstad@lomedia.no

– Etter 20 år med vedvarende eksportoverskudd, ble denne trenden brutt i 2017, sier LO-lederen.

De dystre tallene kommer fram i en rapport utarbeidet av Menon economics for Eksportkreditt, NHO og LO. Følsvik sier at trenden må snu, og at det haster.

– Dette er en brutalt ærlig, men viktig rapport, som tegner et bilde av en dyster situasjon. Vi trenger en storstilt industrisatsing. Der vi i første omgang øker fastlandseksporten med 50 prosent innen 2030. Men skal vi klare å kompensere for forventet bortfall av olje- og gassinntekter, må vi doble fastlandseksporten, sier hun.

Aktuelt: Norsk handelsbalanse er svekket

Feilslått politikk

Følsvik går i strupen på regjeringen, som hun mener har hatt en feilslått politikk for å bidra til å fremme norsk eksport.

– Politikken som har vært ført i åtte år virker ikke. Det er et klart behov for en kursendring. Norge trenger en strategi for hvordan vi skal lykkes med fremtidens nærings- og eksportutvikling, sier hun.

LO-lederen mener at Norge trenger en mer aktiv næringspolitikk, der staten har en tydeligere rolle.

– Vi trenger en regjering som forstår at arbeidsfolk, bedrifter og næringer trenger drahjelp for å skape de beina Norge skal stå på om fem, ti og tjue år. Norge har mange industrielle fortrinn. Vi har god tilgang på fornybar energi, fagarbeidere i verdensklasse og sterke industrielle kompetansemiljøer. Den kompetansen gir Norge fantastiske konkurransefortrinn innen fremtidsrettede næringer, som havvind, karbonfangst- og lagring og hydrogen- og batteriproduksjon, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Tapte markedsandeler

Rapporten dokumenterer at forskjellen i verdi av det vi selger til utlandet og det vi importerer, aldri har vært større. Også når man ser tilbake på de siste 20 årene kommer alle våre naboland, land i OECD og BRICS-området bedre ut enn Norge.

De har alle opplevd en sterkere eksportvekst enn oss. Målt i faste priser, viser tall fra Verdensbanken at både Tyskland, Danmark, Sverige, Finland, Nederland og Belgia har vokst raskere enn Norge, uansett om man inkluderer eller ekskluderer eksport av olje og gass.

Fremtidens arbeidsliv: Fougner-utvalget har sett på fremtids arbeidsliv. Her er deres 15 forslag til endringer

Finland er det landet som ligger nærmest norske vekstrater, men selv finnenes eksport har vokst 20 prosentpoeng raskere enn Norges siden år 2000. Denne utviklingen innebærer at ingen land som vi kan sammenligne oss med, har tapt globale markedsandeler like raskt som Norge de siste 20 årene.

– Vi ligger bak andre land når det gjelder eksportutvikling, men rapporten er klar på at norsk næringsliv har fortrinn i den grønne omstillingen, spesielt med våre erfaringer og kompetanse fra offshore, maritim og kraftindustrien, sier NHO-president Svein Tore Holsether.

Hør ukas podkast: Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

– Norges velstand er avhengig av norske bedrifter

Næringsminister Iselin Nybø unngår å svare på sammenligningen med OECD-og BRICS-landene. Hun er ikke enig i at Regjeringen ikke har satset på eksport. I en epost til FriFagbevegelse opplyser hun følgende:

– Vi har laget en eksporthandlingsplan. Vi har bevilget 75 mill. kroner i ekstra eksportsatsing. Vi etablerer Eksportstrategirådet, som sammen med næringslivet skal jobbe fram konkrete eksportsatsinger. Og så har vi fremforhandlet nye frihandelsavtaler, sier hun.

Nybø poengterer at alt dette gjør Regjeringen for å fremme eksport, og gjøre det lettere for bedrifter.

– Men det er også slik at det er bedriftene selv som eksporterer, og eksportsatsing og omstilling tar tid. Vi ser at det skjer positive endringer og fortsetter å legge til rette for grønn eksportsatsing. Her må vi jobbe sammen, både myndigheter og næringsliv, sier hun.

– Norges velstand er avhengig av at norske bedrifter er til stede i internasjonale markeder. Bedrifter som eksporterer får tilgang til internasjonale verdikjeder, de får kunnskap og det bidrar til å øke produktiviteten og verdiskapingen her hjemme, sier næringsminister Iselin Nybø.

OECD

Norge er medlem av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling – per 20 juli 2018 besto OECD av 38 demokratiske land.

Kilde: Store Norske leksikon

BRICS

BRICS er en samlebetegnelse på Brasil, Russland, India, Kina (China) og Sør-Afrika.

Kilde: Wikipedia

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

OECD

Norge er medlem av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling – per 20 juli 2018 besto OECD av 38 demokratiske land.

Kilde: Store Norske leksikon

BRICS

BRICS er en samlebetegnelse på Brasil, Russland, India, Kina (China) og Sør-Afrika.

Kilde: Wikipedia