UENIGE OM VARSLINGSFRIST: Da ledelsen ville permittere de ansatte med to dagers varsel, skrev Magne Melsæter, tillitsvalgt ved Scandic Parken i Ålesund, uenighetsprotokoll.
Privat
Koronaviruset
Hva gjør du som tillitsvalgt, når ledelsen vil permittere ansatte med 2 dagers varsel? Se dette rådet
Hovedregelen ved permitteringer er 14 dagers varslingsfrist. Men ansatte som jobber i korona-rammede virksomheter, kan måtte akseptere permittering med bare to dagers varsel. Her er hva man da kan gjøre.
ragnhild.heyerdahl@lomedia.no
– Det hele skjedde veldig fort, forteller Magne Melsæter.
Han er tillitsvalgt i Fellesforbundet ved hotell Scandic Parken i Ålesund og har vært permittert siden 14. mars.
For øyeblikket er 42 ansatte ved hotellet permittert, de fleste av dem Melsæters medlemmer. Og i dag kom beskjeden om at hotellet stenger dørene fra lørdag.
Dette må tillitsvalgte passe på når bedriften permitterer
– Vi begynte å merke at det gikk nedover uka før permitteringsvarselet kom. Først var det en konferanse som avbestilte. Etter hvert rant bare kundene ut, og det ble aktuelt med permitteringer.
Melsæter forteller at ledelsen har permittert alle med 2 dagers varsel. De første fikk permitteringsvarselet allerede på ettermiddagen onsdag 11. mars, med virkning fra lørdag 14. mars. Klubblederen argumentererte for Hovedavtalens hovedregel – nemlig 14 dagers varslingsfrist, men fikk ikke gehør.
Dermed skrev Melsæter uenighetsprotokoll.
– Nei, jeg var ikke i tvil. Jeg hadde snakket med forbundet på forhånd. Den vanskelige situasjonen begynte uka før, og jeg argumenterte med at det ikke var riktig å legge belastningen på den svake part, altså de ansatte, forteller klubblederen.
Mange tillitsvalgte er usikre
En undersøkelse LO Media har gjennomført blant tillitsvalgte i private bedrifter, viser imidlertid at det er mange som er usikre på hvilke regler som gjelder når bedriften skal permittere som følge av koronakrisen.
Da de første permitteringene begynte å komme, var LO tidlig ute med å påpeke at hovedregelen ved en permittering er at det skal gis 14 dagers varsel. I denne perioden skal arbeidsgiver betale lønn som vanlig.
p
Samtidig åpner hovedavtalene for at varslingsfristen kan kortes ned til bare to dager dersom permitteringen skyldes «ulykker, naturhendelser eller andre uforutsette hendelser».
Beskjeden fra LOs jurister var at korona-viruset i utgangspunktet ikke skulle anses som en uforutsett hendelse.
«Coronaviruset har spredt seg over flere uker og kan normalt ikke falle inn under «ulykker, naturhendelser eller andre uforutsette hendelser», se unntaket i HA LO-NHO § 7-3 (2) som viser til aml. § 15-3 (10). Den alminnelige varslingsfrist på 14 dager kommer da til anvendelse», skrev LO på sine hjemmesider.
Bedrifter som måtte stenge
Flere forbund og LO Stat har gått ut og advart tillitsvalgte mot å akseptere to dagers varslingsfrist. Det kan imidlertid også være situasjoner der to dagers varslingsfrist er rimelig, påpeker LOs juridiske avdeling.
– I situasjonen fram til regjeringens krisetiltak torsdag 12. mars mente vi at korona-viruset, som spredte seg gradvis og over tid, ikke kunne regnes som noen uforutsett hendelse, forteller LO-advokat Rune Lium.
Tiltakene som ble innført denne torsdagen, gjorde imidlertid at mange virksomheter – som frisører og treningssentre – måtte stenge dørene nærmest fra den ene dagen til den andre. I en slik situasjon, der en virksomhet helt eller delvis har måttet stenge som følge av pålegg fra myndighetene, er det mer som taler for at bedriften kan ta i bruk unntaksregelen om to dagers varslingsfrist, påpeker Rune Lium.
– Så hvis en bedrift opplever at leveranser fra utlandet uteblir og må permittere av den grunn, er det vanligvis 14 dagers varsel som gjelder?
– Ja. Men hvis en frisørsalong måtte stenge dørene fredag fordi myndighetene sa at de ikke fikk lov til å drive videre, så er det naturlig med to dagers varslingsfrist, svarer LO-advokaten.
Når kundene uteblir
På sine nettsider skriver arbeidsgiverorganisasjonen Virke at den kritiske situasjonen mange virksomheter nå opplever, for eksempel med fullstendig svikt i kundegrunnlaget, kan gi grunnlag for to dagers varsel.
Elektrikerne presses: – Bedriftslederne har liten kunnskap om permitteringsregler
Det avhenger av situasjonen, mener LO. En varslingsfrist på bare to dager må i så fall være knyttet til følgene av regjeringens tiltak – direkte eller indirekte – og at disse har skapt en uforutsett situasjon for sysselsettingen, argumenterer Lium.
– Det må alltid gjøres en konkret vurdering. Men det kan nok tenkes at også indirekte virkninger av myndighetenes tiltak kan gi grunnlag for to dagers frist, som ved et markant fall i aktiviteten, svarer han.
Også tidspunktet for varselet har noe å si. Allerede nå, en snau uke etter at regjeringen besluttet å stenge en rekke virksomheter og arrangementer, er det mer tvilsomt om bedriftene kan argumentere for «uforutsette hendelser» dersom det begynner å gå dårlig, påpeker Lium.
LO: – Skriv uenighetsprotokoll
Er man usikker, er rådet fra LOs jurister at de tillitsvalgte skriver en uenighetsprotokoll.
Verftsarbeider Carl Petter har vært permittert i fem måneder. Nå krever han at perioden utvides
– I den kaotiske situasjonen vi står i nå, kan det være vanskelig å ta stilling til hva som er riktig. Det er viktig å understreke at det å skrive en uenighetsprotokoll ikke er noe dramatisk. Som tillitsvalgt kan man godt si at man er i tvil, og at man skriver uenighetsprotokoll fordi man ønsker å få dette vurdert i etterkant, sier Lium.
Saken fortsetter under bildet.
GIR RÅD: LO-advokat Rune Lium oppfordrer tillitsvalgte til å skrive uenighetsprotokoll dersom de er i tvil om hva som er riktig varslingsfrist.
Sissel M. Rasmussen
Tror hotellet overlever
Tillitvalgt Magne Melsæter i Ålesund frykter ikke at hotellet han jobber ved, skal gå dukken. Men han er redd for at krisen kan bli langvarig.
– Vi vil nok være i en alvorlig situasjon ganske lenge. Jeg tror andre bransjer vil komme raskere i sving enn vår, sier Melsæter.
I mellomtiden er det mange av de ansatte som må leve med bekymringer for sin personlige økonomi, forteller klubblederen.
ragnhild@lomedia.no
Nye regler om permitteringer
Mandag denne uka la partiene på Stortinget fram et forslag til nye permitteringsregel. Én av endringene er at arbeidsgiverperioden reduseres fra 15 til to dager. Dette er ikke det samme som varslingsfristen. Det var altså arbeidsgiverperioden, ikke varslingsperioden, som Stortinget besluttet å kutte ned til to dager.
Arbeidsgiverperioden ved permittering er normalt på 15 dager. Det vil si at arbeidsgiver må betale full lønn i 15 dager før den permitterte går over på dagpengesats. Mandag foreslo Stortinget å endre dette midlertidig, slik at arbeidsgiverperioden reduseres til to dager. Dermed betaler staten full lønn fra dag 3 i permitteringsperioden og til og med dag 20.
Arbeidsgiverperioden kommer i tillegg til varslingsperioden, slik at en arbeidsgiver som gir to dagers permitteringsvarsel, må betale full lønn i 2 + 2 dager.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus