JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen

Lite mangfold på toppen i LO: – Vi har vært for dårlige

Her er tipsene som skal rette på det.
REPRESENTANTER: Fagforeninger og forbund ønsker å speile den medlemsmassen de skal representere. Men slik ser det ikke alltid ut.

REPRESENTANTER: Fagforeninger og forbund ønsker å speile den medlemsmassen de skal representere. Men slik ser det ikke alltid ut.

Erlend Angelo

nina@lomedia.no

ragnhild@lomedia.no

«[Jeg] merket at den dagen jeg begynte å ta plass, så ble jeg brun».

Ordene tilhører en tillitsvalgt med minoritetsbakgrunn som Agenda Rådgivning har intervjuet.

Fagforeninger og forbund ønsker selvsagt å speile den medlemsmassen de skal representere. Men ser vi på hvem som faktisk sitter med tillitsverv i fagbevegelsen, ser det ikke alltid slik ut.

Få flerkulturelle tillitsvalgte i toppen

Rundt 13 prosent av den norske befolkningen har innvandrerbakgrunn fra land i Asia, Afrika, Latin-Amerika eller Europa utenfor EU/EØS-området, ifølge Statistisk sentralbyrå.

På forrige LO-kongress var det likevel bare fire prosent av delegatene som hadde innvandrerbakgrunn fra land utenfor Vest-Europa og USA.

For noen år siden gjorde LO-Aktuelt en gjennomgang av nesten 300 styremedlemmer som da satt i LO-forbundenes forbundsstyrer. Vi fant da ett medlem med innvandrerbakgrunn fra land utenfor EU og USA.

– Oppover i systemet er det lite etnisk og flerkulturelt mangfold, sier Atia Ijaz, koordinator for Rik på mangfold – et nettverk som jobber for en mer inkluderende fagbevegelse.

Nina Hanssen

Skal fagbevegelsens tillitsvalgte gjenspeile medlemsmassen, må det skje en bevisstgjøring der makta ligger – i styrene og i valgkomiteene som skal foreslå nye styremedlemmer i klubber og avdelinger, mener Ijaz.

Derfor har Norsk Folkehjelp i samarbeid med LO utarbeidet en ny veileder for å få fram mer mangfold i fagbevegelsen.

Veilederen gir konkrete innspill til hvordan arbeidet kan systematiseres og hvordan valgkomiteer kan jobbe for å få fram større bredde i styrene.

5 tips til fagforeningsstyret

1. Undersøk mulighetene for skolering. Forbundet eller Norsk Folkehjelp kan bidra med kunnskap og kompetanse om hvordan en kan jobbe med mangfold.

2. Skap inkluderende arenaer for å møtes. Finn ut hvorfor enkelte ikke møter opp på sosiale eller faglige arrangementer. Kan det skyldes alkohol, tidspunkt eller sted for møter eller overnatting på samlinger?

3. Ha et bevisst forhold til hvem dere inviterer til å holde kurs eller snakke for medlemmer. Inviter tillitsvalgte eller andre med minoritetsbakgrunn.

4. Alle trenger rollemodeller. Det er ofte mindre skummelt å ta på seg verv hvis man får oppfølging. Er det mulig å innføre en mentorordning?

5. Pass på kompliserte fagforeningsuttrykk, og ikke la strenge krav til norsk bli et hinder for deltakelse. Bruk tolk på møter om det trengs.

Kilde: Mangfold i fagbevegelsen. En praktisk veileder for valgkomiteer

– Vi har vært for dårlige for lenge, innrømmer Kristin Sæther fra LOs ledelse.

Det er Jan Olav Andersen, styreleder i Norsk Folkehjelp og tidligere forbundsleder i LO, enig i.

– Det har nok ikke vært vond vilje, men vi har ikke hatt dette framme i pannebrasken, sier Andersen. 

Han mener det er helt avgjørende at LO og forbundenes tillitsvalgte speiler det mangfoldige samfunnet vi lever i og sikrer mer mangfold.

Ble strøket fra listen

Julia Banda Rasmussen, tidligere tillitsvalgt og hovedverneombud i Posten Bring, er en av dem som har fått merke hvordan innvandrere kan ha en litt vanskeligere vei inn i fagbevegelsen enn andre.

Da hun var en av mange med flerkulturell bakgrunn som ble overtallige i Posten, følte hun de ble behandlet som luft.

Nina Hanssen

Rasmussen ble talsperson for de som ble overtallige og bestemte seg for å bli tillitsvalgt. Hun skrev seg på en liste over de som ville stille.

– Hele to ganger ble jeg strøket fra listen på veggen. Til slutt gikk jeg til klubbleder som innkalte til møte der hun sa at her skulle alle være velkommen. Etterpå ble jeg tillitsvalgt og hovedverneombud i mange år, forteller hun.

Foreslår mentorordning

Rådgiver i Norsk Folkehjelp, Atia Ijaz, mener fagbevegelsen også må ta tak i sånt som det er vanskelig å snakke om: Diskriminering, rasisme, trakassering og ubevisste fordommer.

– Vi har ofte bevisste eller ubevisste fordommer. Her må hver og en av oss jobbe på det personlige nivå, sier hun.

Hun forteller om en tillitsvalgt som nylig opplevde ikke å bli valgt fordi han hadde aksent.

– Mange blir undervurdert fordi de ikke snakker flytende norsk.

– Samtidig må tillitsvalgte ofte forholde seg til komplisert fagspråk i lov- og avtaleverk. Setter ikke det visse krav til norskkompetanse?

– Jo, og det er noe av grunnen til at vi foreslår en mentorordning, svarer Ijaz.

Dersom språket er en hindring, kan det løses med å gi tillitsvalgte med flerkulturell bakgrunn tettere oppfølging, påpeker hun. En mentorordning kan være én måte å gjøre dette på. ​

Trenger rollemodeller

Noe flere minoritetstillitsvalgte peker på, er betydningen av rollemodeller, forteller Atia Ijaz.

Tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn må løftes fram og gis plass. Tenk igjennom hvem som holder kurs eller innledninger på møter og samlinger.

LO og forbundene må også se på hva som kan gjøres for å skape et mer inkluderende miljø. Det kan for eksempel handle om å lage sosiale arenaer uten alkohol eller å ha samlinger uten overnattinger.

Tillitsvalgt i Telenor: – Personer med minoritetsbakgrunn må pushes litt mer

Må tørre å satse på nye folk

«Begynn arbeidet tidlig», anbefaler veilederen. En klassisk felle er at valgkomiteen ender opp med å velge noen som ligner dem selv. Derfor må komiteen tørre å satse på nye personer og løfte fram mennesker som kanskje ikke har like mye kompetanse og erfaring.

Hvis en ikke blir spurt, sier en heller ikke ja. Skal en lykkes med reelt mangfold, må en gjerne spørre personer som ikke har blitt spurt før. Noen kan også trenge litt ekstra overbevisning før de takker ja, understreker LO og Folkehjelpa i veilederen.

En siste oppfordring til valgkomiteen er å tenke igjennom hvorfor en velger som en gjør. Å skrive en begrunnelse for hvorfor en kandidat er foretrukket over en annen, kan være bevisstgjørende. Kan komiteen prioritere annerledes for å øke representasjonen?

Kanskje kan det være riktig å sette mangfold som et kriterium.

– Noen har det allerede i sine vedtekter. Sjekk hva som står i vedtektene, eller foreslå å endre disse, sier Ijaz.

Rik på mangfold – en fagbevegelse for alle

Et nettverk innenfor LO og LO-forbundene som jobber for å skape en mer inkluderende fagbevegelse og et arbeidsmiljø fritt for diskriminering. 

Startet opp i 2020 som et svar på LO-kongressens vedtak fra 2017 om at LO skulle opprette et minoritetsnettverk for mangfold og inkluderende arbeidsliv.

Disse er med i nettverket: LO, Fellesforbundet, Fellesorganisasjonen, Norsk Arbeidsmandsforbund, Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag, El og IT Forbundet og Handel og Kontor.

Kilde: Norsk Folkehjelp

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse