JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ETTER ETT ÅR: Flere av prosjektsekretærene for LO for alle-kampanjen var samlet til kick off i januar 2020. Ett år senere har de rekruttert 4000 nye medlemmer med høyere utdanning. Bakerst: Per Svor, Norsk Manuellterapeutforening; Martin Eidissen, Fagforbundet; Sigve Pedersen, Industri Energi; Lars Viljar Kvavik, Handel og Kontor; Irmelin Stødle, Fellesorganisasjonen og Frode Janborg, Forbundet for Ledelse og Teknikk. Foran: Marit Bjerke, Norsk Tjenestemannslag; Runa Næss Thomassen, Skolenes landsforbund; Grete Sparby, Norsk Jernbaneforbund og Mette Sofie Sigvartsen, Fagforbundet.

ETTER ETT ÅR: Flere av prosjektsekretærene for LO for alle-kampanjen var samlet til kick off i januar 2020. Ett år senere har de rekruttert 4000 nye medlemmer med høyere utdanning. Bakerst: Per Svor, Norsk Manuellterapeutforening; Martin Eidissen, Fagforbundet; Sigve Pedersen, Industri Energi; Lars Viljar Kvavik, Handel og Kontor; Irmelin Stødle, Fellesorganisasjonen og Frode Janborg, Forbundet for Ledelse og Teknikk. Foran: Marit Bjerke, Norsk Tjenestemannslag; Runa Næss Thomassen, Skolenes landsforbund; Grete Sparby, Norsk Jernbaneforbund og Mette Sofie Sigvartsen, Fagforbundet.

Ragnhild Heyerdahl

Fagorganisering

«LO for alle» har vervet 4000 nye medlemmer med høyere utdanning

Stadig flere arbeidstakere med høyere utdanning melder seg inn i et LO-forbund. Det er ikke tilfeldig, mener førstesekretær i LO, Julie Lødrup.03.03.2021
08:21
03.03.2021 08:28

ragnhild@lomedia.no

– Jo flere, jo bedre, tenker vi.

Det sier hovedtillitsvalgt for Industri Energi i OneSubsea, Morten Sivertsen.

Det siste året har 20 feltingeniører av en gruppe på 30 i bedriften meldt overgang fra NITO og Tekna til Industri Energi. Fra før utgjorde fagarbeidere med fagbrev hovedtyngden av medlemmene i klubben.

– Nå organiserer vi vertikalt, og det er litt nytt for alle. Vi planlegger veien, så lager vi den, så går vi den sammen, sier Sivertsen.

Industri Energi-klubben i OneSubsea er bare ett år gammel. Den ble dannet da Fellesforbundet-klubben og FLT-klubben i bedriften slo seg sammen og meldte overgang til Industri Energi. Da hadde ingeniørene i bedriften stått uten lokal særavtale en god stund. Men etter at én av ingeniørene gikk inn i klubbstyret, la IE-klubben en plan for å få på plass en slik avtale. Dermed meldte ingeniørene seg inn én etter én, forteller klubbleder Sivertsen. De fleste av dem var tidligere NITO- og Tekna-medlemmer.

Nå sitter klubbstyret i forhandlinger med ledelsen, og målet er å få på plass en avtale innen 1. april, forklarer klubblederen.

– Medlemmene kommer når de ser at vi få til ting. Vi har kommet langt i forhandlingene, og jeg vil tro det går veien, sier Sivertsen.

Mye lest: Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

(Saken fortsetter under bildet)

INGENIØRER TIL IE: Flere ingeniører har meldt seg inn i  Industri Energi-klubben i OneSubsea det siste året. Her fra klubbens stiftelsesmøte i januar 2020.

INGENIØRER TIL IE: Flere ingeniører har meldt seg inn i Industri Energi-klubben i OneSubsea det siste året. Her fra klubbens stiftelsesmøte i januar 2020.

Privat

1000 flere enn målet

De 20 ingeniørene i OneSubsea er bare en håndfull av de nye medlemmene med høyere utdanning, som har sluttet seg til et LO-forbund det siste året. I januar 2020 dro LO i gang sin kampanje «LO for alle», hvor målet er å rekruttere flere medlemmer med høyere utdanning.

Kampanjeperioden skal vare i tre år, og med ett år tilbakelagt kan LO-forbundene som deltar, notere en samlet medlemsøkning på 3954 nye medlemmer, samt 11 etablerte klubber og 8 nye tariffavtaler.

Det er LOs førstesekretær, Julie Lødrup, veldig godt fornøyd med.

– 4000 nye medlemmer er nesten 1000 flere enn det målet vi satte oss for 2020. Og det målet satte vi til og med før vi visste at vi ville bli rammet av en pandemi. Forbundene har gjort en kjempejobb med å rekruttere under vanskelige arbeidsforhold, kommenterer Lødrup.

Denne skaper debatt: Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Søker trygghet i fagforeningen

Samtidig som pandemien har gjort det vanskelig å gjennomføre fysiske arbeidsplassbesøk og andre rekrutteringsaktiviteter, har koronakrisen også bidratt til en økt bevissthet om behovet for det fellesskapet som ligger i det å være fagorganisert, mener Lødrup. LO hadde en solid medlemsøkning i løpet av 2020, med over 20.000 nye medlemmer. Ifølge LO selv må man tilbake til finanskrisen for å finne tilsvarende vekst i medlemstallet.

– Høyere utdanning er ingen vaksine mot permitteringer eller krevende arbeidsforhold. Mange har fått øynene opp for det det siste året, sier førstesekretær Julie Lødrup.

(Saken fortsetter under bildet)

FORNØYD: Førstesekretær i LO, Julie Lødrup.

FORNØYD: Førstesekretær i LO, Julie Lødrup.

Jan-Erik Østlie

SL og IE har rekruttert flest

Mens stadig flere nordmenn har høyere utdanning, har bare hvert femte LO-medlem utdanning tilsvarende to år eller mer fra universitet eller høyskole. Behovet for å nå ut til den stadig økende gruppa med høyt utdannede, er bakgrunnen for at LO i januar 2020 satte i gang «LO for alle»-kampanjen.

10 forbund har så langt deltatt i kampanjen, og fra 2021 kommer også Creo med. Målt i antall medlemmer er det Skolenes landsforbund (SL) som har rekruttert flest det siste året, med 1031 nye medlemmer. Deretter følger Industri Energi (IE) med 1014 nye medlemmer med høyere utdanning. Til sammen står de to forbundene altså for halvparten av medlemsøkningen knyttet til kampanjen.

Bakgrunn: Denne gjengen skal få folk med høyere utdanning til å velge LO

Verver hverandre

Industri Energi hadde satt seg et mål om 1900 nye medlemmer med høyere utdanning innen 2022. Det betyr at IE allerede er halvveis til målet. Det til tross for at mye av arbeidet har skjedd via telefon, e-post og digitale løsninger, forteller Sigve Pedersen, prosjektsekretær i Industri Energi.

– Hadde det ikke vært for koronaviruset, hadde vi nok nådd målet og vel så det allerede, sier Pedersen til LO-Aktuelt.

Å få medlemmer med høyere utdanning inn i klubbstyrene, slik de har gjort i OneSubsea, har vært en nøkkel i arbeidet, forteller han.

– Vi har lyktes spesielt godt i de bedriftene der vi har fått denne gruppa inn i klubbstyrene. Da verver de nye medlemmer igjen, og vi har flere eksempler på klubber som har klart å ta medlemmer fra NITO og Tekna.

Noen ganger krever det en kulturendring, påpeker prosjektsekretæren. For i mange bedrifter hersker det en «oss» og «dem»-tenkning.

– De tillitsvalgte må tørre å gå inn i miljøer og avdelinger hvor de ikke er så etablert, og de må være villige til å gi fra seg noen styreplasser, påpeker han.

Les mer: Slik vil LO bli førstevalget for arbeidstakere med høyere utdanning

NISO snart i mål

Ser vi på målene de enkelte forbundene selv har satt seg for treårsperioden, er det NISO som har kommet lengst i å nå egne mål. Forbundet har vervet 246 nye medlemmer av en målsetting på i alt 300 medlemmer, altså en måloppnåelse på 82 prosent. Andre forbund, som Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) og Handel og Kontor ligger godt etter skjema. Halvveis i prosjektperioden vil flere av forbundene trolig justere sine mål, opplyser organisasjonsrådgiver i LO, Lene Furuli.

LO for alle

• En kampanje for å øke rekrutteringen av medlemmer med høyere utdanning.

• 11 forbund deltar: Creo, Industri Energi, Fellesorganisasjonen, Skolenes landsforbund, NTL, Forbundet for Ledelse og Teknikk, Fagforbundet, Handel og Kontor, NISO, Norsk Jernbaneforbund og Norsk Manuellterapeutforening.

• Kampanjen startet i januar 2020 og skal vare i tre år.

• LO dekker 75 prosent av kostnadene det første året, 50 prosent det andre året og 25 prosent det tredje året.

Høyere utdanning er ingen vaksine mot permitteringer eller krevende arbeidsforhold.

Julie Lødrup, førstesekretær i LO

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.03.2021
08:21
03.03.2021 08:28Mest lest

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

Glen Musk

Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

Eivind Senneset

Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte fikk styrket kjøpekrafta. Så mye øker lønna

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

Privat

Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes

Jo Straube / SV

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Emmie Olivia Kristiansen

Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene

Kommentar

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Håvard Sæbø

Krangel om jordbærplukkere: – Helt sjokkert over Bollestad

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

Jan-Erik Østlie

Nå starter lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Mette Nord vil prioritere yrkene med lavest lønn

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

Håvard Sæbø

Streik er ein av grunnane til at Norge er verdas beste land å bu i, meiner forfattar


Flere saker