Fagorganisering
«LO for alle» har vervet 4000 nye medlemmer med høyere utdanning
Stadig flere arbeidstakere med høyere utdanning melder seg inn i et LO-forbund. Det er ikke tilfeldig, mener førstesekretær i LO, Julie Lødrup.
ETTER ETT ÅR: Flere av prosjektsekretærene for LO for alle-kampanjen var samlet til kick off i januar 2020. Ett år senere har de rekruttert 4000 nye medlemmer med høyere utdanning. Bakerst: Per Svor, Norsk Manuellterapeutforening; Martin Eidissen, Fagforbundet; Sigve Pedersen, Industri Energi; Lars Viljar Kvavik, Handel og Kontor; Irmelin Stødle, Fellesorganisasjonen og Frode Janborg, Forbundet for Ledelse og Teknikk. Foran: Marit Bjerke, Norsk Tjenestemannslag; Runa Næss Thomassen, Skolenes landsforbund; Grete Sparby, Norsk Jernbaneforbund og Mette Sofie Sigvartsen, Fagforbundet.
Ragnhild Heyerdahl
ragnhild@lomedia.no
– Jo flere, jo bedre, tenker vi.
Det sier hovedtillitsvalgt for Industri Energi i OneSubsea, Morten Sivertsen.
Det siste året har 20 feltingeniører av en gruppe på 30 i bedriften meldt overgang fra NITO og Tekna til Industri Energi. Fra før utgjorde fagarbeidere med fagbrev hovedtyngden av medlemmene i klubben.
– Nå organiserer vi vertikalt, og det er litt nytt for alle. Vi planlegger veien, så lager vi den, så går vi den sammen, sier Sivertsen.
Industri Energi-klubben i OneSubsea er bare ett år gammel. Den ble dannet da Fellesforbundet-klubben og FLT-klubben i bedriften slo seg sammen og meldte overgang til Industri Energi. Da hadde ingeniørene i bedriften stått uten lokal særavtale en god stund. Men etter at én av ingeniørene gikk inn i klubbstyret, la IE-klubben en plan for å få på plass en slik avtale. Dermed meldte ingeniørene seg inn én etter én, forteller klubbleder Sivertsen. De fleste av dem var tidligere NITO- og Tekna-medlemmer.
Nå sitter klubbstyret i forhandlinger med ledelsen, og målet er å få på plass en avtale innen 1. april, forklarer klubblederen.
– Medlemmene kommer når de ser at vi få til ting. Vi har kommet langt i forhandlingene, og jeg vil tro det går veien, sier Sivertsen.
Mye lest: Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
(Saken fortsetter under bildet)
INGENIØRER TIL IE: Flere ingeniører har meldt seg inn i Industri Energi-klubben i OneSubsea det siste året. Her fra klubbens stiftelsesmøte i januar 2020.
Privat
1000 flere enn målet
De 20 ingeniørene i OneSubsea er bare en håndfull av de nye medlemmene med høyere utdanning, som har sluttet seg til et LO-forbund det siste året. I januar 2020 dro LO i gang sin kampanje «LO for alle», hvor målet er å rekruttere flere medlemmer med høyere utdanning.
Kampanjeperioden skal vare i tre år, og med ett år tilbakelagt kan LO-forbundene som deltar, notere en samlet medlemsøkning på 3954 nye medlemmer, samt 11 etablerte klubber og 8 nye tariffavtaler.
Det er LOs førstesekretær, Julie Lødrup, veldig godt fornøyd med.
– 4000 nye medlemmer er nesten 1000 flere enn det målet vi satte oss for 2020. Og det målet satte vi til og med før vi visste at vi ville bli rammet av en pandemi. Forbundene har gjort en kjempejobb med å rekruttere under vanskelige arbeidsforhold, kommenterer Lødrup.
Denne skaper debatt: Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Søker trygghet i fagforeningen
Samtidig som pandemien har gjort det vanskelig å gjennomføre fysiske arbeidsplassbesøk og andre rekrutteringsaktiviteter, har koronakrisen også bidratt til en økt bevissthet om behovet for det fellesskapet som ligger i det å være fagorganisert, mener Lødrup. LO hadde en solid medlemsøkning i løpet av 2020, med over 20.000 nye medlemmer. Ifølge LO selv må man tilbake til finanskrisen for å finne tilsvarende vekst i medlemstallet.
– Høyere utdanning er ingen vaksine mot permitteringer eller krevende arbeidsforhold. Mange har fått øynene opp for det det siste året, sier førstesekretær Julie Lødrup.
(Saken fortsetter under bildet)
FORNØYD: Førstesekretær i LO, Julie Lødrup.
Jan-Erik Østlie
SL og IE har rekruttert flest
Mens stadig flere nordmenn har høyere utdanning, har bare hvert femte LO-medlem utdanning tilsvarende to år eller mer fra universitet eller høyskole. Behovet for å nå ut til den stadig økende gruppa med høyt utdannede, er bakgrunnen for at LO i januar 2020 satte i gang «LO for alle»-kampanjen.
10 forbund har så langt deltatt i kampanjen, og fra 2021 kommer også Creo med. Målt i antall medlemmer er det Skolenes landsforbund (SL) som har rekruttert flest det siste året, med 1031 nye medlemmer. Deretter følger Industri Energi (IE) med 1014 nye medlemmer med høyere utdanning. Til sammen står de to forbundene altså for halvparten av medlemsøkningen knyttet til kampanjen.
Bakgrunn: Denne gjengen skal få folk med høyere utdanning til å velge LO
Verver hverandre
Industri Energi hadde satt seg et mål om 1900 nye medlemmer med høyere utdanning innen 2022. Det betyr at IE allerede er halvveis til målet. Det til tross for at mye av arbeidet har skjedd via telefon, e-post og digitale løsninger, forteller Sigve Pedersen, prosjektsekretær i Industri Energi.
– Hadde det ikke vært for koronaviruset, hadde vi nok nådd målet og vel så det allerede, sier Pedersen til LO-Aktuelt.
Å få medlemmer med høyere utdanning inn i klubbstyrene, slik de har gjort i OneSubsea, har vært en nøkkel i arbeidet, forteller han.
– Vi har lyktes spesielt godt i de bedriftene der vi har fått denne gruppa inn i klubbstyrene. Da verver de nye medlemmer igjen, og vi har flere eksempler på klubber som har klart å ta medlemmer fra NITO og Tekna.
Noen ganger krever det en kulturendring, påpeker prosjektsekretæren. For i mange bedrifter hersker det en «oss» og «dem»-tenkning.
– De tillitsvalgte må tørre å gå inn i miljøer og avdelinger hvor de ikke er så etablert, og de må være villige til å gi fra seg noen styreplasser, påpeker han.
Les mer: Slik vil LO bli førstevalget for arbeidstakere med høyere utdanning
NISO snart i mål
Ser vi på målene de enkelte forbundene selv har satt seg for treårsperioden, er det NISO som har kommet lengst i å nå egne mål. Forbundet har vervet 246 nye medlemmer av en målsetting på i alt 300 medlemmer, altså en måloppnåelse på 82 prosent. Andre forbund, som Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) og Handel og Kontor ligger godt etter skjema. Halvveis i prosjektperioden vil flere av forbundene trolig justere sine mål, opplyser organisasjonsrådgiver i LO, Lene Furuli.
LO for alle
• En kampanje for å øke rekrutteringen av medlemmer med høyere utdanning.
• 11 forbund deltar: Creo, Industri Energi, Fellesorganisasjonen, Skolenes landsforbund, NTL, Forbundet for Ledelse og Teknikk, Fagforbundet, Handel og Kontor, NISO, Norsk Jernbaneforbund og Norsk Manuellterapeutforening.
• Kampanjen startet i januar 2020 og skal vare i tre år.
• LO dekker 75 prosent av kostnadene det første året, 50 prosent det andre året og 25 prosent det tredje året.
Høyere utdanning er ingen vaksine mot permitteringer eller krevende arbeidsforhold.
Julie Lødrup, førstesekretær i LO
Flere saker
LO for alle
• En kampanje for å øke rekrutteringen av medlemmer med høyere utdanning.
• 11 forbund deltar: Creo, Industri Energi, Fellesorganisasjonen, Skolenes landsforbund, NTL, Forbundet for Ledelse og Teknikk, Fagforbundet, Handel og Kontor, NISO, Norsk Jernbaneforbund og Norsk Manuellterapeutforening.
• Kampanjen startet i januar 2020 og skal vare i tre år.
• LO dekker 75 prosent av kostnadene det første året, 50 prosent det andre året og 25 prosent det tredje året.