JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Hovestillitsvalgt for heismontørklubben i Schindler:

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

– Det er en skam forbundet med å få sparken, uansett hva man har gjort eller ikke gjort, sier heismontør Alexander Jordnes.03.03.2021
07:00
08.03.2021 15:43

En fredag i november fikk Alexander Jordnes avskjed fra sin jobb som heismontør i Schindler AS.

Han måtte gå på dagen.

Det er dramatisk nok i seg selv, men i tilfellet Jordnes var det en faktor som gjorde saken enda mer spesiell: Han var hovedtillitsvalgt for heismontørklubben i Schindler. En måned tidligere hadde en annen hovedtillitsvalgt i bedriften fått en såkalt «endringsoppsigelse», der han fikk et tilbud om å fortsette i bedriften, men i en annen rolle.

Alle med en viss kjennskap til heismontørene skjønte det: Det ville bli bråk.

Oversikt: Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

Mye lest: Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

Sterk fagforening

31 år gamle Jordnes var tillitsvalgt i «det som kanskje er verdens sterkeste klubb», sa han i vår reportasje i november. Det er trolig ingen overdrivelse. Det er ingen tvil om at Heismontørenes fagforening er sterk og at Schindler lenge har vært flaggskipet i bransjen, både på bransjenivå og klubbnivå.

På 1970-tallet aksepterte ikke Heismontørenes fagforening (HMF) lenger at tvister i hovedsak skulle løses juridisk. HMF ble blant landets aller mest kampvillige foreninger. Ut over en organisasjonsgrad på tett opp mot hundre prosent – faktisk er samtlige av heismontørene i Schindler organisert i klubben – har montørene vist en standhaftig streikevilje og stor oppfinnsomhet i andre aksjonsformer. Nesten som en levning fra en svunnen tid driver HMF fortsatt faglig og politisk skolering av medlemmene, blant annet gjennom studiesirkler i marxistisk teori.

HMF lar seg ikke pille på nesen.

Mye delt: Da alenepappa Vegar ble permittert, fikk han ikke dagpenger. Han hadde studerte fem dager for mye

«Schvindler»

Bakgrunnen for avskjedigelsen av Jordnes var det som ifølge arbeidsgiveren var en rekke ulovlige aksjoner. Stridens kjerne var en ny ledelseskultur i Schindler, som ga seg utslag i at montørklubben ikke lenger ble tatt med på råd i tråd med lokalavtalen.

Bakgrunn: Konflikten mellom heismontørene og heisselskapet Schindler tilspisser seg

Det hele toppet seg da ledelsen innførte et nytt system for å skrive timene montørene bruker ute hos kunder. Ifølge klubben ble kundene automatisk belastet for mange timer i dette nye systemet, noe som ga opphav til økenavnet «Schvindler».

I vår reportasje beskrev vi en rekke ulike aksjonsformer fra klubb og forening for å tvinge ledelsen i kne. Vi beskrev også en klubb hvis medlemmer hadde mistet arbeidslysten av at deres hovedtillitsvalgte ble avskjediget. HMF og støttespillere mente Schindler drev med fagforeningsknusing. Det avviste Schindler selv på det sterkeste.

• Mer bakgrunn: Schindler Heis AS sparker hovedtillitsvalgt Alexander - kollegene lover kamp

«Når vi stadig opplever ulovlige aksjoner som bryter med selve grunnloven i norsk arbeidsliv, nemlig brudd på Hovedavtalen mellom LO og NHO, må vi reagere», skrev Harald Torsøe, administrerende direktør, i en e-post til Dagsavisen.

Alexander Jordnes har jobbet i Schindler i hele sitt yrkesliv, siden han var 17 år. Han var klar til å slåss for at han også skulle ha en framtid i selskapet.

– Vi trenger bare holde ut ett sekund lenger enn ledelsen i selskapet. Det skal vi klare, sa Alexander Jordnes.

Heismontørenes viktigste kamp: Det er kanskje ikke lov, det vi gjør. Men det er rett

Her forteller Alexander Jordnes med egne ord hva som har skjedd etterpå:

«Det er bare to måneder siden FriFagbevegelse skrev om oss. Men det har skjedd veldig mye på den tida. Vi har landa hele konflikten, rett og slett. Da du var hos oss i november, var det høy temperatur. Siden har det gradvis blitt mildere. Ledelsen har tatt mer og mer kontakt, de har nok lidd under den dårlige omtalen i mediene og presset og støtten fra andre i fagbevegelsen. Pluss av demotiverte ansatte.

Så nå er jeg tilbake i jobb. Både jeg og den andre tillitsvalgte som fikk en endringsoppsigelse. Dialogen med ledelsen er bedre enn på lenge, og vi har kommet fram til en løsning vi er omforent om og fornøyd med.

Dialogen ble åpnet i midten av desember. Da hadde vi gode forhandlinger med direktøren i Kristiansand. Selv om vi ikke ble enige om noe konkret, bare at vi skulle møtes igjen på nyåret, merket vi at ledelsen tok våre bekymringer på alvor. De hadde innsett at de ikke kunne leve med at hovedtillitsvalgte var oppsagt.

Se utviklingen: Fem ting du bør vite om kvinnelønn

Det var ikke slik at jeg var trygg i jula på at dette ville løse seg. Jeg turte å begynne å tro, men så hadde jeg egentlig aldri helt mista troen. Det var likevel en enorm lettelse da vi ble enige for en ukes tid siden. Da landet vi også konflikten om det nye systemet som ble innført, som egentlig var kjernen i konflikten. Og ikke minst at jeg fikk tilbake jobben. Jeg og den andre tillitsvalgte. Og vi ble enige om en god avtale om innleie og midlertidig ansatte. Montørklubben er godt fornøyd med resultatet og opplever nå en ny giv i selskapet.

Det er en stor seier at vi tillitsvalgte fikk jobben tilbake. Ikke bare for meg og for oss som forening, men for hele fagbevegelsen. Det er viktig at en bedrift ikke kan komme unna med å kvitte seg med en tillitsvalgt når de går i front i vanskelige tider og oppleves som brysomme.

Heis-konflikten løst: Tillitsvalgte får tilbake jobben i Schindler

Det har vært så mye som har skjedd. Foreningen skrudde opp kontingenten i solidaritet. Det har vært fanemarkeringer, opprop fra støttespillere utenfor foreningen. Fra fagbevegelsen generelt, både i form av midler til kampfondet vårt og mer generell støtte. Det har vært så viktig. Å se at den kampen vi står i, er noe også andre har stått i. Mange har slitt med å stå imot, men vi sto imot. Og vi fikk det til.

Det har vært en rar tid. Fin, men også ubehagelig. Det er en skam forbundet med å få sparken, uansett hva man har gjort eller ikke gjort. Dette er jo sekundære følelser når man står i en konflikt, men de lå alltid i bakhodet. Selv om jeg alltid har tenkt at det vil løse seg for min del, enten på den måten det løste seg nå eller gjennom at jeg byttet arbeidsgiver. Eller yrke, i verste fall. Men det slapp jeg, altså. Heldigvis.

Det har vært en lærerik reise for klubben vår, dette, og for foreningen. Montørene viser at samhold gir en uslåelig styrke. Det er helt rått at vi stått så samlet som vi har gjort. Jeg blir rent rørt, jeg, og må skryte av de 270 medlemmene i Schindlerklubben. Deres samhold er noe for hele fagbevegelsen å se opp til. Verdens fineste gjeng!»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.03.2021
07:00
08.03.2021 15:43Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering


Flere saker