JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge i fagbevegelsen:

LO i Skottland lar de unge gjøre fagforeningsarbeid på sin egen måte. Nå strømmer ungdommene til

I Skottland gjør unge aktivister opprør mot nulltimerskontrakter, luselønn og manglende rettigheter. «Better Than Zero»-kampanjen har blitt en vekker for skotsk fagbevegelse.
AKTIVIST: Kyle Scott er student, men også arbeidstaker. Han har engasjert seg i kampanjen «Better Than Zero» for å bedre arbeidsvilkårene for unge skotter i arbeidslivet.

AKTIVIST: Kyle Scott er student, men også arbeidstaker. Han har engasjert seg i kampanjen «Better Than Zero» for å bedre arbeidsvilkårene for unge skotter i arbeidslivet.

Line Scheistrøen

line.scheistroen@lomedia.no

Scott begynte yrkeskarrieren i puben for å tjene litt penger mens han gikk på skole og studerte. Han hadde nulltimers-kontrakt, tjente under minstelønn, jobbet altfor lange skift, fikk ikke lønn under sykdom, ei heller ikke fri eller ferie. Han var ringevikar og sånn sett avhengig av et godt forhold til sjefen for å være den av vikarene som fikk neste telefon og vakt.

Scotts historie er langt fra unik. Hverken i Glasgow i Skottland, eller her hjemme i Norge. Historiene er mange om unges første møter med arbeidslivet, og ikke alle historiene er like hyggelig lesing.

(Saken fortsetter under bildet.)

«Slik ser moderne slaveri ut. Vi er bedre enn null», står det på banneret til de unge aktivistene.

«Slik ser moderne slaveri ut. Vi er bedre enn null», står det på banneret til de unge aktivistene.

Better Than Zero

Vet lite eller ingen ting

Du møter gjerne de unge når de serverer deg på puben, i restauranten og på hotellet, i butikkene, bak disken hos hurtigmat-kjedene, i kiosken på kinoen, og når noen ringer deg fra et call-senter.

De første månedene tenkte Scott at det kanskje bare var sånn det måtte være, at det var sånn det var å være ung arbeidstaker. Han var glad for å ha en jobb, for lønna som stort sett dukket opp og for vaktene han fikk, selv om det ofte ble lange og sene arbeidsdager.

– Det er en vond sirkel som det er vanskelig å komme seg ut av. Vi vil ikke lage bråk fordi vi er redde for ikke å få vakter. Mange unge er avhengig av en jobb for å overleve. Vi er heller ikke så opptatt av å ta opp kampen for bedre arbeidstid, lønn og kontrakter fordi jobben ofte er en mellom-stasjon. Vi skal ikke bli. Vi skal videre i livet, sier Scott.

Han forteller at ungdommer i Skottland har liten eller ingen kunnskap om arbeidslivet. De kjenner ikke lovverket, ei heller hvilke rettigheter og plikter de har.

– Vi lærer ikke om arbeidslivet eller fagbevegelsen på skolen, og få hører om det hjemme. Så når vi kommer ut i arbeidslivet, er vi sikkert lette å lure. Jeg tror ikke alle arbeidsgivere gjør det med vilje eller fordi de vil være ekle. Noen av dem vet ikke bedre. De har ikke kunnskap om arbeidslivet de heller, sier Scott.

Stadig færre unge jobber om sommeren

Krevde respekt

Men til slutt fikk Scott nok. Han tok det opp med sjefen, men møtte ingen forståelse. Scott ga seg imidlertid ikke. Han snakket med andre ungdommer og fant fort ut at han ikke var alene. Sammen måtte de vel kunne stille krav? Unge arbeidstakere har også krav på respekt, mente de.

I dag er Scott en av mange unge aktivister i fagbevegelsens kampanje «Better Than Zero».

De er kjent for å gå litt utradisjonelt til verks for å bli hørt. De tar i bruk store ord i sosiale medier, men gjør også som fagbevegelsen tradisjonelt har gjort: De går ut i gatene og roper slagord som: «Nok er Nok!», «Nei til nulltimers-kontrakter» og «STOPP utnyttelsen av unge NÅ!».

– Vi har holdt oss langt unna tradisjonelle fagforeningsmøter. Vi møtes, lar kreativiteten blomstre, og plukker ned de beste ideene om hvordan vi kan bli hørt av arbeidsgiverne. Vi har det gøy og gjør litt kule, risikofylte aksjoner, men vi er seriøse. Vi når fram med budskapet vårt, sier Scott.

Nå kampene for bedre kontrakter og lønninger vinnes, og fagforeninger dannes, så spres suksess-historiene i sosiale medier. De samme kanalene brukes også for å få oppmerksomhet om kyniske arbeidsgivere.

De står i tillegg bak «Safe Home»-kampanjen. Mange unge jobber siste-skiftet og må ta fatt på hjemveien når siste buss har gått. Få arbeidsgivere betaler taxi hjem, og unge har ikke råd til å bruke lønna på drosje. Mange har en lang, mørk og utrygg hjemvei. Det er historier om unge som er antastet, ranet og slått ned på hjemveien. Nå krever de unge at arbeidsgivere må være pliktig til å betale drosjeregningen. De har så langt delvis nådd fram med kravet.

(Saken fortsetter under bildet.)

TRYGT HJEM: «Better than Zero»-ungdommene har startet «Safe Home»-kampanjen som handler om å få arbeidsgiver til å betale drosjeregningen etter sene skift.

TRYGT HJEM: «Better than Zero»-ungdommene har startet «Safe Home»-kampanjen som handler om å få arbeidsgiver til å betale drosjeregningen etter sene skift.

Better Than Zero

En slags oppvåkning

Scott og kollegaer er organisert i Unite, forbundet som blant annet organiserer ansatte i hoteller og restauranter. Etter vellykkede aksjoner strømmer nå unge til forbundet. I løpet av kort tid har antall unge medlemmer økt med 1.000.

Med Unite i ryggen tar de om så arbeidsgivere til retten for å nå fram med krav. Bakers, Food and Allied Workers Union (The Bakers Union) har også en sentral rolle i «Better Than Zero»-kampanjen. Forbundet er NNNs søsterforbund i Skottland.

«Better Than Zero»-kampanjen er en vekker for skotsk fagbevegelse. Ungdommen er ifølge mediene fagbevegelsens nye ansikt; de unge som så modig tar opp kampen mot store nasjonale og multinasjonale selskaper. Mer eller mindre uredde står de i front i kampanjen.

Skotsk LO lanserte kampanjen for tre år siden. Den kom som respons på arbeidsgiveres økte bruk av midlertidige og nulltimers-kontrakter, spesielt i yrker hvor unge er overrepresentert, men også i andre bransjer.

NTL Ung: – Det er vi unge som skal overta forbundslederverv og bli streikegeneraler. Inkludér oss!

På skolebenken

Claire Galloway er organisasjonsarbeider for «Better Than Zero». Hun har vært med siden oppstarten i The Bakers Union.

– Fagbevegelsen var i de unges øyne noe som de gamle holdt på med, så vi måtte gjøre fagbevegelsen relevant for de unge. Vi prøver å gjøre den mer moderne, kulere og ikke minst: Vi lytter til de unge, noe fagbevegelsen tradisjonelt ikke har vært kjent for. Det handler også om å inkludere dem som er underrepresentert i fagbevegelsen: unge, kvinner og etniske minoriteter, sier Galloway.

– Unge har i lang tid vært oversett av fagbevegelsen, men kampanjen «Better Than Zero» har endret dette. Fagbevegelsen lar de unge gjøre ting på sin måte, de har igjen begynt å lytte til de unge og gir dem plass i organisasjonen, sier Galloway.

Hun mener fagbevegelsens viktigste rolle er å gi unge kunnskap. Med jevne mellomrom holder de kurs, møter og seminarer om unges rettigheter i arbeidslivet.

– Vi kan informere og fortelle dem om hvorfor de bør bli medlemmer i LO. Vi kan hjelpe dem med å danne foreninger på jobben og støtte dem i kampen om et mer rettferdig arbeidsliv, men vi kan ikke gjøre jobben for dem. De må selv ta opp kampen på arbeidsplassen, sier Galloway.

Unge i LO vil ha krisetelefon for tillitsvalgte. Ser kamerater slite seg ut og forlate fagbevegelsen

Better Than Zero

• Skotske ungdommers oppgjør mot kyniske arbeidsgivere.

• De slåss mot nulltimers-kontrakter, null rettigheter og null respekt på arbeidsplasser.

• Lansert av STUC, skotsk LO, for tre år siden.

• Vil du vite mer? Se www.betterthanzero.scot

Vi lærer ikke om arbeidslivet eller fagbevegelsen på skolen.

Kyle Scott

Ungdommer har i lang tid vært oversett av fagbevegelsen.

Claire Galloway

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Better Than Zero

• Skotske ungdommers oppgjør mot kyniske arbeidsgivere.

• De slåss mot nulltimers-kontrakter, null rettigheter og null respekt på arbeidsplasser.

• Lansert av STUC, skotsk LO, for tre år siden.

• Vil du vite mer? Se www.betterthanzero.scot