MOBILISERER: Stopp regjeringas svekking av faglige rettigheter! Det blir én av parolene foran Stortinget 20. mars. F.v. leder Roy Pedersen i LO i Oslo, nestleder Natalia Zubillaga og økonomiansvarlig Vidar Evje.
Anne Siri Renå
Markering foran Stortinget 20.mars
LO-avdelinger mobiliserer for et bedre arbeidsliv
LO i Asker og Bærum, Fredrikstad, Larvik og Lardal, Stavanger og Trondheim mobiliserer mot det de mener er regjeringas svekking av ansattes rettigheter. 20. mars blir det markering foran Stortinget.
anne.siri.rena@lomedia.no
– Vi må reise oss kollektivt for å holde på rettighetene våre. Forblir vi passive så har vi allerede tapt, sier Roy Pedersen, leder i LO i Oslo.
Mandag 20. mars blir det derfor markering foran Stortinget. LO i Oslo samarbeider med andre lokale LO-avdelinger om dette, og det åpnes også for markeringer andre steder i landet.
LO-avdelingene krever:
• Styrk arbeidsmiljøloven – reverser forverringene
• Offentlig arbeidsformidling – forby dagens bemanningsbyrå
• Kollektiv styring av arbeidstiden – avvis Arbeidstidsutvalgets innstilling
Styrkeforholdet endres
Regjeringa har bidratt til å endre styrkeforholdet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere – i disfavør av sistnevnte gruppe, mener Pedersen.
– I arbeidsmiljøloven er det nå åpnet for økt adgang til midlertidige ansettelser. Arbeidsgiverne har fått mulighet til individuelt å avtale ti timers arbeidsdag. I tillegg er forbundene fratatt retten til å godkjenne ekstreme og helsefarlige arbeidstidsordninger, sier Pedersen.
– Videre opplever vi at sosial dumping brer seg til flere bransjer, inkludert offentlig sektor, fortsetter Pedersen.
Han hevder at frislippet av bemanningsbransjen gjør at tusenvis av innleide verken er fast ansatt eller har oversikt over egen arbeidstid.
• Tetzschner vil myke opp arbeidsmiljøloven enda mer
• LO slakter Høyre-forslag mot sosial dumping
Vil ha omkamp
Et regjeringsnedsatt arbeidstidsutvalg foreslår å åpne for at sjefer kan bestemme mer over arbeidstiden til sine ansatte. LO'ene vil under mobiliseringen kreve at innstillingen avvises. Også tjenestemannsloven skal endres. Et eget utvalg har foreslått konkrete endringer, mens regjeringa vil endre den ytterligere. LO mener at blant annet stillingsvernet vil svekkes.
– Vi statsansatte forvalter fellesskapets goder. Det må anerkjennes at forvaltning er noe annet enn forretning. Derfor trengs en lov som sikrer statsansattes uavhengighet. Det er det som ligger bak dagens sterke stillingsvern, sier Natalia Zubillaga, nestleder i LO i Oslo.
Hun mener det trengs en omkamp for å sikre nytt flertall for tjenestemannsloven. Zubillaga er også nestleder for Norsk Tjenestemannslag ved Universitetet i Oslo.
• Venstre vil fjerne tjenestemannsloven
• Fellesforbundet vil stoppe «husavtaler» som gir arbeidsgivere rett til økt innleie av arbeidskraft
Tverrpolitisk dialog
Vidar Evje i Fagforbundet trekker fram et lyspunkt: at de rødgrønne som nå styrer Oslo kommune ikke har økt adgangen til midlertidige ansettelser, som arbeidsmiljøloven åpner for. Enkelte andre kommuner gjør det samme, og Evje håper det blir flere. Under mobiliseringen skal et knippe krav presenteres for politikerne som er villige til å lytte. Som at arbeidsmiljøloven må styrkes og forverringene reverseres. Arbeidsliv må bli en viktig sak under valgkampen, mener trioen.
– Hva vil dere oppnå med mobiliseringen?
– Vi skal sette søkelys på de sakene som er viktige for fagbevegelsen. Deretter må vi gå i dialog med de politikerne og partiene som vil støtte disse sakene, sier Natalia Zubillaga.
Flere allierte
I tillegg til LO i Oslo er LO-avdelinger i Asker og Bærum, Fredrikstad, Larvik og Lardal, Stavanger og Trondheim med på å få i stand markeringen. Roy Pedersen nevner også andre fagforeninger samt Handikaforbundet som allierte.
Les også:
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie